Europa i Svijet
VIDEO: Beograd/Kaunas: Srbija opet došla do pobjede u finišu; Venezuela pobijedila Južnu Koreju

VIDEO: Beograd/Kaunas: Srbija opet došla do pobjede u finišu; Venezuela pobijedila Južnu Koreju

Autor: Saša Ćirić

Drugi dan turnira.

Drugi dan turnira u Beogradu donio je jednu utakmicu, i to onu između domaćina Srbije i reprezentacije Filipina. Srbija je slavila rezultatom 83-76. 

Premda su Srbi počeli dobro i do poluvremena izgradili vodstvo od jedanaest poena prednosti (45-34), Filipinci se nisu predavali. Do kraja treće četvrtine su praktički prepolovili zaostatak (67-62), a već u početnim minutama posljednje dionice tricom Carla Vincenta Tamaya i dvicom Michaela Josepha Nieta dolaze do izjednačenja (67-67). Slijede dvije mini-serije, prvo se Srbija odvaja sa šest poena u nizu na 73-67, da bi odgovorili Filipinci sa sedam poena za minimalno vodstvo 73-74 nešto manje od četiri minute prije kraja. Ipak, to vodstvo su održali samo osamnaest sekundi, sjajni Boban Marjanović zakucavanjem promptno vraća Srbiju u vodstvo. U posljednjih nekoliko minuta Srbi su maksimalno stisnuli u obrani i dozvolili Filipincima tek jedan ubačaj iz igre, dok su s druge strane iskorištavali Marjanovićevu dominaciju u reketu za konačnih 83-76.

Prvo ime susreta je bez dileme bio Marjanović (25 poena, 11 skokova), Ognjen Dobrić je dodao 16 poena, a Miloš Teodosić je dirigirao napadom (13 poena, 6 asistencija). Kod Filipinaca najefikasniji je bio Kakou Ange Franck Williams Kouame (17 poena, 7 skokova), Jordan Timothy Heading je dodao 13 poena.

Srbija je zauzela prvu poziciju u skupini A te u polufinalu čeka poraženog iz današnjeg dvoboja Italije i Portorika (16:30). Filipinci svoju šansu za ulazak u završnicu traže protiv Dominikanske Republike (20:00).


U Kaunasu se sinoć odigrao drugi susret dana, u kojem su snage odmjerili Venezuela i Južna Koreja. Južnoamerikanci su slavili s 14 poena razlike (94-80), u pomalo neobičnom susretu. Već na poluvremenu imali su osamnaest poena prednosti (56-38), te se činilo da je pitanje pobjednika riješeno. Ipak, Korejanci u trećoj četvrtini napadački hvataju ritam i ubacuju čak 28 poena, što ih vraća na samo četiri poena zaostatka na ulazu u posljednjih deset minuta (70-66). Za potpuni preokret ipak nisu imali snage, Venezuela je do kraja dodala gas i ostvarila sigurnu pobjedu.

Heissler Guillent je sa 17 poena i 5 skokova predvodio pobjedničku momčad, dok su po 16 dodali Michael Carrera (12 skokova) i Pedro Chourio. Kod Južne Koreje najistaknutiji su bili Hyungyung Lee (18 poena, 5 skokova), Guna Ra (17 poena, 10 skokova) i Daesung Lee (17 poena, 8 asistencija).

Venezuela je ovom pobjedom najvjerojatnije osigurala polufinale, jer teško je očekivati da će Korejanci moći iznenaditi Litvu na njenom parketu.