Europa i Svijet
Hrvatska
Regija
VIDEO: Bivši hrvatski reprezentativac preselio u Igokeu

VIDEO: Bivši hrvatski reprezentativac preselio u Igokeu

Autor: Paulo Sarić

Tamo će ga dočekati Tomislav Zubčić.

Nekadašnji hrvatski reprezentativac i čovjek koji je ostao upamćen po tome što je postao prvi košarkaš koji nikada nije nastupio za iti jedan hrvatski klub, ali jest za reprezentaciju Oliver Lafayette pronašao je novi klub te će u nastavku sezone nositi dres bosanskohercegovačkog predstavnika u regionalnoj ligi – Igokee.

Iskusni 34-godišnjak rođen u Baton Rougeu sveučilišnu je karijeru proveo na Blinn Collegeu i Brown Mackie Collegeu prije nego se prebacio na University of Houston. Tijekom svoje posljednje amaterske sezone prosječno je ubacivao 15,7 koševa i hvatao četiri skoka po susretu. Nakon što nije izabran na draftu do najjače lige svijeta pokušao se probiti preko Fort Wayne Mad Antsa te je pri kraju sezone dobio šansu u Boston Celticsima. U NBA ligi je odigrao tek jednu utakmicu, ali na koncu će ostati upisano da je u njoj zabio sedam koševa, uz četiri skoka i dvije asistencije.


Hrvatska ga je publika imala priliku upoznati 2010. godine kada je nekoliko tjedana nosio dres Partizana, no sezonu je završio u izraelskom Maccabi Ashodu. Prvi izlazak na veliku europsku scenu, ne računajući kratkotrajnu beogradsku epizodu, imao je u Anadolu Efesu gdje se etablirao kao igrač. U narednih je pet sezona promijenio isto toliko klubova, a sa svakim od njih je nastupao u europskim natjecanjima. Prekani je nosio dres Unicaje iz Malage, da bi prošlu sezonu proveo u Virtus Bologni gdje je u prosjeku zabijao 8,2 poena uz 3,6 skoka i 3,1 asistenciju po utakmici.

Iako nikad nije igrao iti za jedan hrvatski klub 2014. je nastupio za hrvatsku reprezentaciju na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj. Lafayette je na jedinom velikom turniru na kojemu je nastupao u dresu Hrvatske doprinio  s 5,8 koševa, 3,7 asistencija i dva skoka u prosjeku.