Europa i Svijet
VIDEO: Boston pokleknuo u najvažnijem trenutku, LeBron u novom NBA finalu

VIDEO: Boston pokleknuo u najvažnijem trenutku, LeBron u novom NBA finalu

Autor: Teo Cilar

Prvi poraz Bostona u ovogodišnjem doigravanju, prva izgubljena serija u povijesti nakon vodstva 2-0 u seriji.

Cleveland Cavaliersi plasirali su se u četvrto uzastopno NBA finale na krilima odličnog LeBrona Jamesa i Jeffa Greena. Celticsi su u najvažnijoj uakmici odigrali najgore i propustili priliku za veliko finale. Bez obzira na to, iza njih je odlična sezona jer nema momčadi u NBA ligi koja bi bez dva najbolja igrača došla na korak do velikog finala. 

Boston Celtics (2) - Cleveland Cavaliers (4) 79:87 (26:18, 17:21, 13:20, 23:28) 3-4

Boston je krenuo sjajno u utakmicu protiv Cavsa koji su bili lišeni usluga Kevina Lovea što je bio veliki hendikep za njih. Na krilima Ala Horforda Boston je prvu četvrtinu zaključio serijom 9:0 za vodstvo 26:18. Obrana Celticsa igrala je čvrsto protiv LeBrona James koji se morao dobro naraditi za svaki poen. Boston je u prvih 17 minuta bio bez izgubljene lopte, ali u napadu su bili loši. Nije to bila posljedica neke ekstra kvalitetne obrane Cavsa jer su promašivali mnogo otvorenih šuteva što Cavsi koriste i dolaze na minus četiri nakon prvog poluvremena.

Cavsi su u drugoj polovici treće četvrtine serijom 8:0 došli do vodstva 59:56 i stavili dodatan pritisak na leđa Celticsa. Boston je krenuo jako dobro u posljednji period. Nakon dvice odličnog Jaysona Tatuma i nakon što James nije u 8 sekundi uspio prevesti loptu preko centra, Horford zakucava za vodstvo Celticsa 60:59. Nešto kasnije Celticsi su imali 64:61 poslije jedne trice Marcusa Morrisa, ali Cavsi igraju bolje nakon toga i prelaze u vodstvo. Boston je do novog vodstva došao na šest minuta do kraja poslije trice Tatuma za 72:71. Bilo je to posljednje vodstvo jer su do kraja susreta uspjeli ubaciti svega sedam poena, a Cavsi su predvođeni fantastičnim Jamesom utakmicu zaključili serijom 16:7 za novo veliko NBA finale. 


Tatum je predvodio Celticse s 24 poena i 7 skokova, Horford je ubacio 17 uz 4 skoka i 3 asistencije, ali u drugom je poluvremenu ubacio svega tri poena. Jaylen Brown nije bio na razini prethodnih utakmica, ubacio je 13 poena uz 6 skokova, ali uz loš šut iz igre 5/18 od čega mu je trica bila 3/12. Potpuno je zakazao Terry Rozier koji je ubacio 4 poena uz šut za tricu 0/10. Morris je zabio 14 uz 12 skokova, ali i on je šutirao loših 5/14 iz igre. Loš postotak šuta na kraju je presudio Celticsima kojima je falio jedan Kyrie Irving u takvoj neizvjesnoj završnici.


James je opet odigrao strašnu utakmicu, zabio je 35 uz 15 skokova i 9 asistencija, a imao je i dvije blokade. Jeff Green ga je odlično pratio i pogađao neke ključne šuteve, a zaustavio se na 19 poena i 8 skokova. Probudio se i JR Smith pa je tako ubacio 12 poena uz 4 skoka dok je Tristan Thompson zabio 10 uz 9 skokova. 

Veliko NBA finale počinje u noći s četvrtka na petak u 3 sata ujutro. Tko će biti protivnik Cavsima saznat ćemo noćas kada od 3 sata sedmu utakmicu igraju Rocketsi i Warriorsi.