Europa i Svijet
VIDEO: Boston pregazio Cavse za 1-0 u seriji, LeBron i društvo nemoćni

VIDEO: Boston pregazio Cavse za 1-0 u seriji, LeBron i društvo nemoćni

Autor: Teo Cilar

Celticsi uništili LeBrona i Cavse vrhunskom obranom.

Boston Celticsi sjajno su otvorili finale istoka protiv Cleveland Cavaliersa. Kelti su pred sjajnom atmosferom koju su napravili domaći navijači deklasirali Cavse ne ostavivši im niti gram šanse tako da ni ne pomisle da mogu doći do pobjede.

Boston Celtics-Cleveland Cavaliers 108:83 (36:18, 25:17, 17:29, 30:19) 1-0


Bila je ovo utakmica u kojoj su Cavsi parirali samo u početnih par minuta kada su imali vodstvo 4:7. Od tog trenutka krenuo je "zeleni tornado" koji je serijom 17:0 otpuhao Cavse s terena. Marcus Morris otvorio je seriju polaganjem i pogođenim dodatnim bacanjem, a u nastavku su ih punili Al Horford i Jaylen Brown. LeBron James dvicom prekida seriju, ali Brown ubacuje novih šest poena u nizu, priključuje mu se Aaron Baynes dvicom za 29:9 vodstvo Celticsa. Nešto kasnije poslije dvice Rodneya Hooda, Brown ubacuje tricu za 32:11 što je bila najviša prednost u prvoj četvrtini. Brown je prvi period završio s 13 ubačenih poena, a Celticsi vodstvom 36:18.

Obrana Celticsa bila je još bolja u drugoj četvrtini, cijela petorka Bostona igrala je obranu za udžbenike, a posebno su dobri bili Morris i Marcus Smart koji su potpuno zaustavili Jamesa na svega 7 postignutih poena u prvom poluvremenu nakon kojeg su imali vodstvo 61:35.

Iako smo često u ovoj sezoni vidjeli povratak Cavsa u drugom poluvremenu, mlada momčad Celticsa nije se "uplašila" pobjede te nisu dozvolili da Cavsi dođu na jednoznamenkastu razliku. Iako su u trećoj četvrtini zaprijetili i uoči posljednjih 12 minuta došli na minus 14, bliže od toga nisu mogli. Celticsi su posljednji period odigrali na razini prvog poluvremena i još jednom otpuhali Cavse s terena. Poslije trice Morrisa na 5:19 do kraja imali su vodstvo 101:72 poslije čega su na terenu s obje strane bile rezerve, a tako i naš Ante Žižić koji je u dvije minute uhvatio 2 skoka uz jedan asist, bez upućenog šuta iz igre i s dva promašena slobodna bacanja. 

Cavsi su u prvom poluvremenu šutirali tricu 0/12, do kraja utakmice 4/26, Celticsi su im u prvom poluvremenu zabili više od polovice svojih poena (34) iz reketa, a najvišu prednost imali su kod plus 32 i sve to u vrijeme kada je James bio na terenu. 

Iako je ova serija daleko od gotove, Celticsi su pokazali kako će za Cavse biti puno opasniji i teži protivnik od Indiane u prvom krugu koju su jedva prošli u sedam utakmica. Još jednom se vidjelo da ako LeBron nije na oko 40 poena i barem desetak asistencija, Cavsi nemaju nikakvih šansi, a LeBron je sinoć bio potpuno zaustavljen od odlične obrane Bostona. Ubacio je svega 15 poena  uz 9 asistencija i 7 skokova, a iz igre je šutirao 5/16, svih pet trica je promašio. Kevin Love bio je najbolji kod Cavsa s 17 poena, 8 skokova i 3 asistencije. 


Brown najbolji kod Celticsa s 23 poena od čega ih je 18 ubacio u prvom poluvremenu i 8 skokova, Morris je imao double-double ubacivši 21 uz 10 skokova, Horford je zabio 20 uz 6 asistencija i 4 skoka, a Jayson Tatum je nakon 7 utakmica u nizu s 20 i više poena, ubacio nešto manje, 16 uz 6 skokova i 3 asistencije, ali opet je bio jedan od ključnih igrača Bostona. 


Iduća utakmica Bostona i Clevelanda igra se u noći s utorka na srijedu u 2:30 sati. Ove noći kreće i finale zapada, prva utakmica između Rocketsa i Warriorsa na rasporedu je u 3 sata po našem vremenu. Dodajmo kako sve utakmice finala konferencija prenosi Sport klub.