Europa i Svijet
Hrvatska
VIDEO - Brad Stevens: „Žižić nije Al Horford, niti očekujemo od njega da to bude!“

VIDEO - Brad Stevens: „Žižić nije Al Horford, niti očekujemo od njega da to bude!“

Autor: Paulo Sarić

Nakon završetka prvog dijela Ljetne lige glavni i nama najzanimljiviji protagonisti dali su svoje dojmove o do sada prikazanome.

Sinoćnjom pobjedom nad Philadelphijom Boston Celticsi su završili prvi dio Ljetne lige u Las Vegasu. Iduće će protivnike saznati nakon ždrijeba koji će se održati danas, a do tada je vrijeme za prve dojmove i procjene učinaka igrača u dosadašnjem dijelu ljeta.

Nakon prošlog susreta koji mu je bio ponajbolji do tada u dresu Celticsa, novinari su pitali Antu Tonija Žižića za komentar utakmice, lige i okruženja u kojemu se našao, a koje mu je kao mladom europskom igraču novo u odnosu na ono na što je navikao.

- Igrao sam vrlo dobro. Želio bih čestiti suigračima jer smo igrali dobro na obje strane terena. Ovo mi je peta utakmica ovdje i treba mi vremena. Očekujem više od sebe, no kao što sam rekao trebam se prilagoditi ovakvom stilu igre – kazao je mladi hrvatski centar nakon pobjede protiv Portlanda.

Naveo je i nekoliko osnovnih razlika u odnosu na košarku kakva se igra s ove strane Atlantika.

- Igra je dosta brža. No, meni to ne predstavlja problem. Nakon trening kampa bit ću sto posto spreman za ovakav stil igre. Preferira se igra 1 na 1 i trebam naći svoju ulogu.

S obzirom na tjelesne kapacitete za tako mladog igrača, sama fizikalnost NBA igrača ga nije iznenadila.

- Očekivao sam takvo nešto. Ja sam oduvijek igrao fizički, pa mi to ne predstavlja problem.

Jutros je svoj komentar na dosadašnje partije bivšeg igrača Cibone i Darüşşafake dao i prvi trener Bostona Brad Stevens koji se prije nekoliko dana priključio momčadi u Las Vegasu. Stevens ne vodi treninge momčadi, ali surađuje s igračima i prati napredak okupljenih mladića iz dana u dan, gledajući što bi iz koga mogao izvući kada sezona krene i tko bi se najbezbolnije mogao uklopiti u dobro posloženi stroj Kelta.

Novinari nisu bili pretjerano oduševljeni prikazanim igrama 23. odabira lanjskog drafta i novog igrača najuspješnije franšize u NBA povijesti, no jedan od najboljih mladih stručnjaka u ligi nije pretjerano zabrinut.

- Dio uzroka Antinih lošijih igara tijekom prvih nekoliko utakmica je bio taj što smo ga stavljali u teške situacije. Kada sam došao, razgovarao sam s momčadi o tome. Kada Ante ima povoljnu situaciju ispod koša dodajte mu loptu. Kada se rola prema košu, nemojte mu dodavati loptu u noge, bacite mu je u zrak. Danas smo vidjeli kako mu je Demetrius bacio lijep lob pass koji je završio zakucavanjem. Radi dobar posao, čak i kada bacite floater stane ispod koša i bori se za skok. No, tešku mu je. Čitavu karijeru je postavljao blokove i igrao u postu, a sada dobiva loptu daleko od koša i od njega se traži da bude Al Horford. A on to nije. Niti to tražimo od njega da bude.

Iz dana u dan izgleda sve bolje. Izgleda premoreno. Sezona mu je završila u lipnju, a ovdje je došao 26. i odmah počeo s treninzima. Mislim da će upravo on, od svih igrača, najviše profitirati u sljedećih mjesec dana – zaključio je glavni trener Boston Celticsa.