Hrvatska
Regija
FOTO: Bursać gurnuo Zadrane u bunar

FOTO: Bursać gurnuo Zadrane u bunar

Autor: Paulo Sarić

Iako su se dobro držali dobar dio susreta, Zadrani su poraženi na otvaranju Jadranske lige.

Krenula je ABA liga i za posljednjeg hrvatskog predstavnika – Zadar. U gotovo sablasno praznoj Košarkaškoj dvorani FMP Železnik igrači Aleša Pipana slijedili su put Cedevite i Cibone i porazom otvorili regionalno natjecanje. Iako su vodili dobar dio prvog poluvremena Zadrani su u nastavku poraženi od FMP-a rezultatom 99-86.

Početak susreta protekao je u ispipavanju snaga u kojem su momčadi cijelo vrijeme bile unutar jednog posjeda. A onda su krenule prve rotacije. Krajinu i Granta postepeno su zamijenili Šime Špralja i Lovre Bašić čime su Zadrani dobili protočnost u napad. Zanimljivo, i kvalitetniju obranu. Serija 0-5 krajem prve četvrtine, u potpunosti napravljena s linije slobodnih bacanja, nakratko je usmjerila vodu na zadarski mlin.

FOTO: FMP

Iako je bilo očito da bi mu dubina u napadačkoj igri dobro došla, Zadar je preuzeo kontrolu nad susretom. Uz snažnog Dragana Apića koji je za samo 12 minuta zabio velikih 19 koševa probleme je stvarala i treća osobna pogreška kapetana Špralje, no obrana od picka je bila nešto bolja, a kontrola skoka nije predstavljala problem pa se razlika nije previše mijenjala. Razigrali su se Vuković i Božić koji su držali goste u prednosti sve do odlaska na veliki odmor. To se posebno odnosi na potonjeg koji je svoj prvi i jedini šut u prvom poluvremenu promašio u posljednjim sekundama prvog dijela nakon što mu je uručen 'vrući krumpir' na isteku vremena.

Drugo je poluvrijeme započela petorka koja je otvorila susret što je FMP iskoristio da u samo par minuta anulira zaostatak i vrati stvari na početak. S Grantom i Krajinom u igri ponovno su do izražaja došli obrambeni problemi Zadra, no Amerikanac se s dvije trice u dvije minute naizgled iskupio za defenzivne propuste da bi ubrzo potom dobio naivnu četvrtu osobnu pogrešku, a zatim i simulirao u obrani radi čega je 'zaradio tehničku' i vrlo rano morao napustiti igru.

Srbijanski je sastav iskoristio ponuđeno i tricama Pota i Radovanovića preokrenuo susret pa se u posljednjih deset minuta ušlo s plus pet Jovanovićeve momčadi (73-68).

Malo po malo Beograđani su počeli nametati svoj ritam, a Zadrani su ušli u pogreške. Četvrta osobna Krajine natjerala je Pipana da vrati Špralju u igru na minus sedam (81-74), no iskustvo nas je učilo da će ovo biti još jedna utakmica u kojoj će momci iz Donatovog grada biti u igri veći dio susreta, a pokleknuti u završnici.

FOTO: FMP

Tako je bilo i ovaj put.

U posljednjih se pet minuta ušlo s 84-78 za domaćine i premda su gosti košem Lovre Bašića uspjeli prići na posjed zaostatka, ukazao se Aleksandar Bursać koji je s povezao tri trice i s 11 koševa u minutu i 40 sekundi riješio pitanje pobjednika.

FMP su do trijumfa predvodili Apić i Bursać s 29, odnosno 18 koševa, dok su najefikasniji u redovima hrvatske monadi bili Vuković i Božić s po 22 poena, čemu je potonji dodao i velikih 16 skokova.