Regija
FOTO/VIDEO: Cibonin "uragan" na startu dovoljan za treću pobjedu u nizu

FOTO/VIDEO: Cibonin "uragan" na startu dovoljan za treću pobjedu u nizu

Autor: Teo Cilar

Damir Markota podsjetio na stare dane.

Košarkaši Cibone došli su do svoje treće uzastopne pobjede u ABA ligi, a u Draženovom domu pao je Mornar iz Bara s 84:73 (28:10, 14:26, 21:13, 21:24). Cibona je imala vjerojatno najbolje otvaranje utakmice u svojoj povijesti u ABA ligi da bi već u drugoj četvrtini dozvolili povratak Mornaru, ali pobjeda u drugom poluvremenu niti u jednom trenutku nije bila upitna. 

Nitko u Draženovom domu niti u snu nije mogao sanjati ovakav start Cibone u utakmicu. Razlika je od samog početka rasla, zahvaljujući odličnoj obrani koja nije dozvolila glavnim uzdanicama Mornara da se razmašu. Obrambeno je dominirao Johndre Jefferson koji je već u prvoj četvrtini "zalijepio" četiri blokade. Cibona je na američki pogon, poslije koševa Jeffersona i Brandisa Raley-Rossa došla do 4:0. Marin Rozić povisio je na 6:0, a tricom Marka Ljubičića poveli su s 9:0. Očekivali smo minutu odmora gostujućeg trenera, ali ona je izostala i nakon što je Raley-Ross povisio na 11:0. Tek kada je Damir Markota pogodio tricu za 14:0, Mihailo Pavićević odlučio je pozvati time-out,koji nije pomogao jer Ljubičić dvicom te Rozić tricom povisuju na nestvarnih19:0 nakon pet i pol minuta igre. Tada gosti preko Radoje Vujoševića postižu svoje prve poene. Cibona je nešto kasnije došla i do najviše prednosti na susretu od 22 poena i to u dva navrata, a gosti nakon toga reagiraju nešto bolje i prvu četvrtinu završavaju na minus 18.

Mornar je drugu četvrtinu otvorio puno bolje, a serijom 11:3 u kojoj su se istakli Uroš Luković i Đorđe Drenovac dolaze na samo minus deset. Sva tri poena Cibone bila su s linije slobodnih bacanja. Odgovorili su Ljubičić dvicom te Markota novom tricom dok je za goste Nikola Rebić pogodio za dva. Gosti su tada napravili seriju 7:0 koju zaključuje Nemanja Vranješ tricom za 36:30 i činilo se kako će se gosti još više približiti. To im je i uspjelo nešto kasnije kada su došli na minus pet, ali Cibona im bliže nije dala te se na poluvrijeme otišlo vodstvom"vukova" 42:36. 

Jefferson i Raley-Ross krenuli su dobro u treću dionicu i donijeli Ciboni plus 11. Iduće minute bile su opet u znaku Markote koji kod plus devet pogađa dvicu i dodatno bacanje, a nakon trice Bronsona Koeniga, uzvraća Šveđo istom mjerom za 57:45. Jefferson i Filip Bundović pobrinuli su se da do kraja perioda gosti ne dođu na jednoznamenkastu razliku, a u posljednji se period ušlo s plus 14 za Cibose. 

Cibonina pobjeda nije došla u znak pitanja u posljednjoj dionici iako su se na šest minuta do kraja gosti približili na 66:61. Smirio ih je Ljubičić koji pogađa dalekometnu tricu, a nakon što je Vranješ pogodio dva od tri slobodnabacanja poslije prekršaja na trici, Ljubičić stavlja još jednu trojku za 72:63. Poslije izgubljene lopte indisponiranog Vranješa danas, Igor Marić pogađa svoju drugu tricu za 75:63 na četiri minute do kraja. Tu je pitanje pobjednika bilo odlučeno, Mornar je uspio doći na minus sedam, ali Cibona je to do kraja digla na dvoznamenkastu razliku.


Markota je svojom igrom danas podsjetio na svoje mlađe dane, ubacio je 17 poena uz 9 skokova i dvije asistencije. Raley-Ross je također bio na 17 poena, a uhvatio je 4 skoka. Jefferson je ubacio 15 uz 11 skokova i 4 blokade dok je dvocifren bio još i Ljubičić s 14 poena te 5 asista. Kod gostiju Drenovas 23 poena, a Rebić 13 uz 3 asistencije.