Regija
VIDEO: Crvena Zvezda izjednačila nakon velike borbe

VIDEO: Crvena Zvezda izjednačila nakon velike borbe

Na krilima odličnog Alena Omića, Crvena Zvezda je izjednačila protiv Budućnosti, a iduće dvije utakmice igraju se u petak i subotu u Podgorici.

Nakon jučerašnjeg šoka za sve navijače Crvene Zvezde i pobjede Budućnosti koja je u seriji na tri pobjede povela usred Beograda, danas su crveno-bijeli uzvratili i poravnali rezultat na 1-1.

Crvena Zvezda-Budućnost VOLI 69:59 (17:13, 14:18, 16:17, 22:11)

Kompletna statistika utakmice

Nakon što su u posljednju dionicu ušli s poenom zaostatka, Crvena Zvezda je u posljednje tri i pola minute odigrala puno bolje i na kraju upisala zasluženu pobjedu u drugom susretu finala ABA lige protiv Budućnosti. Serija na iduće dvije utakmice seli u Podgoricu.

 

Samo 22 sata nakon završetka prve utakmice finala doigravanja ovogodišnjeg izdanja ABA lige odigrana je i druga također u Beogradu.

Nakon što je Budućnost već u prvoj utakmici prednost domaćeg terena prebacila u Podgoricu navijači Zvezde su s nestrpljenjem očekivali kakva će biti reakcija njihovih ljubimaca. Nakon viđenog u tri dosadašnja susreta među pristalice crveno-bijelih se uvukao strah od mogućnosti da će njihov klub ostati bez trofeja i Eurolige.

Također su postali svjesni činjenice da bez Dangubića i Antića Zvezda po kvaliteti nije puno iznad podgoričkog sastava, ako uopće i jest, pogotovo štojer ne uspijevaju nadoknaditi doprinos učinak ova dva igrača u obrani.

Sve to je dovelo da i posjeta bude nešto manja nego na prvoj utakmici.


 Omić je u startnoj petorci zamjenio Lessorta i baš je on s tri poena i asistencijom za Lazićevu tricu donio Zvezdi prednost od 6:2. Uzvraća Gordić sa 4 poena zaredom i rezultat je poravnat nakon tri i pol igre minute igre. Preuzela je Budućnost vodstvo nakon 5 minuta (10:8,) ali Zvezda pravi seriju 6:0 preko Rochestia i Jankovića i dolazi na 14:10.

Održala je Zvezda to vodstvo do kraja 1/4 koja je završena rezultatom 17:13 za Zvezdu. Dojam je da je obrana Beograđana puno bolje izgleda kad su na parketu Omić i Janković i da su oni najzaslužniji za neučinkovitost gostujućih napadača.

Pokušao je Džikić iskoristi prisustvo Lessorta na parketu ubacivanjem Laundrya međutim to mu nije donijelo puno dobroga jer je Lessort lako, ili poentirao ili pravio blokove za suigrače, dok Laundryjev šut nije došao do izražaja. Usput ga je Francuz napunio osobnim greškama pa je Džikić na parket vratio Barovića pri rezultatu 26:19 za Zvezdu na 5 minuta do odmora.

Nakratko Zvezda je imala 10 poena prednosti (nakon trice Rochestia),je uzvratio Gordić istom mjerom, Lessort promašio, Doelman dio slobodna bacanja pa je razlika prepolovljena. 

Nakon minute Alimpijevićeva momčad je zaigrala još lošije, gubila je lopte kao na traci.Sve je to kaznio Ivanović tricom u posljednjoj sekundi poluvremena za poravnanje 31:31.


Zanimljiv je podatak da je od do tada 6 odigranih četvrtina u finalu Budućnost u 4 poentirala u zadnjoj sekundi i to uglavnom nakon neshvatljivih grešaka Zvezdinih igrača u napadu.

Beograđani su uspjeli pokrpati neke rupe u obrani, ali nisu pogađali slobodna bacanja ni blizu onoga što se očekuje od momčadi koja igra Euroligu. Samo 3 od 9 šutirali su domaći dok su Podgoričani imali 9 od 10 i to je glavni razlog zašto Alimpijevićeva ekipa nije imala prednost na poluvremenu.

Kako je završeno prvo tako je počelo i drugo poluvrijeme. Zvezda gubi lopte, Budućnost poentira i dolazi do 8 poena prednosti nakon samo dvije minute igre (31:39). Za 6 minuta Podgoričani su napravili seriju 20:2 pa domaća klupa zove odmor.


Stabilizirali su se domaćini i sveli prednost gostiju na dva poena polovicom četvrtine, a atmosferu u dvorani dodatno je naelektrizirao sukob Lessorta i Barovića nakon kogeg oba igrača dobivaju nesportske osobne.

Iako je Budućnost u jednom trenutku imala 7 poena prednosti Zvezda je preko Feldeina ipak uspjela u posljednju četvrtinu ući sa samo poenom zaostatka (47:48) i bilo je jasno da je pred nama paklenih 10 minuta. Deset minuta koji će možda odlučit finalnu seriju.

Otvario ju je Feldein akcijom 2+1 pa je Zvezda nakon dugo vremena okrenula rezultat na svoju stranu 50:48 ali za kratko jer Gordić sa 4 poena u nizu opet dovodi svoj tim u vodstvo.

Uzvraća Zvezda preko Dobrića i Omića (55:52) a Džikić traži odmor. U tim trenucima susret je sličio na meč dvaju boksača koji naizmjenično jedan drugom zadaju teške udarce dok je u dvorani zavladala prava „ brazilska“ atmosfera.


U igri je dominirao Omić koji postiže 8 poena i Zvezda na 1:05 do kraja ima 65:59 i loptu koja je opet idšla na slovenskog reprezentativca koji je bio siguran s linije slobodnih bacanja, uhvatio je loptu nakon promašaja Gordića i tako zadaje završni udarac upornim Crnogorcima.

Rochestie sa slobodnih postavlja konačnih  69:59 za Crvenu Zvezdu, a Alimpijević izvodi Omića kojeg su navijači ispratili frenetičnim pljeskom i skandiranjem njegovog imena.

Imao je centar Zvezde 15 poena i 10 skokova i bio je uvjerljivo najbolji u svojoj  momčadi dok je u dresu Budućnosti još jednu sjajnu partiju pružio Nemanja Gordić s 22 poena.