Europa i Svijet
VIDEO: Curry za povijest, Warriorsi uvjerljivo do 2-0

VIDEO: Curry za povijest, Warriorsi uvjerljivo do 2-0

Autor: Teo Cilar

Golden State Warriorsi došli su korak bliže do obrane naslova.

Druga utakmica NBA finala nije donijela nikakvu neizvjesnost. Cleveland je tek u trećoj četvrtini zaprijetio kada je nakon minus 13 na poluvremenu došao na pet poena zaostatka, ali brzo su Warriorsi pobjegli natrag na dvoznamenkastu prednost i mirno priveli utakmicu kraju. Povijest je još jednom ispisao Steph Curry koji je oborio rekord u broju postignutih trica u NBA finalu. Zabio ih je devet, jednu više od dosadašnjeg rekordera Raya Allena koji ih je ubacio osam.

Golden State Warriors (2) - Cleveland Cavaliers (4) 122:103 (32:28, 27:18, 31:34, 32:23) 2-0


Trener Warriorsa Steve Kerr u ovom je susretu na mjestu centra započeo sa Javaleom McGeejem koji mu je zahvalio odličnom partijom. McGee je na samom početku u prva dva napada dva puta zakucao i odveo Warriorse do vodstva 4:0. Cavsi su na prve poene čekali 80-ak sekundi kada je LeBron James polaganjem smanjio na 4:2. Warriorsi su nakon četiri minute igre imali vodstvo 15:6 što je ujedno bila i najviša prednost u prvom periodu. Cavsi su do kraja četvrtine smanjili na četiri poena zaostatka. 

Nakon tri minute igre u drugoj četvrtini, Warriorsi poslije dvice Klaya Thompsona koji je bio pod upitnikom hoće li zaigrati u ovoj utakmici, opet dolaze do devet poena prednosti, točnije 39:30. Cavsi su još jednom smanjili na četiri poena minusa poslije čega je uslijedila serija domaćina 9:1 u kojoj Shaun Livingston postiže četiri poena u nizu, Curry ubacuje tricu, a McGee dvicu ispod koša za 49:37. Nakon što su Warriorsi poveli 51:38, Cleveland radi seriju 6:0 i smanjuje na 51:44. Curry odgovara tricom i opet je dvocifrena prednost za domaćine 54:44. Nešto kasnije poslije četvrte trice Currya u prvom poluvremenu, Golden State dolazi do najviše prednosti u prvom poluvremenu 59:44. Na odmor se otišlo s 13 poena viška za Warriorse. 


Cavsi su jedini pravi otpor pružali u trećoj četvrtini, onoj u kojoj Warriorsi melju svoje protivnike. Nakon šest i pola minuta igre u tom periodu, poslije trice Kevina Lovea, smanjuju na 76:71, ali ispod te razlike sinoć nisu mogli. Na tih minus pet držali su se sve do tri minute do kraja perioda kada Klay Thomspon ubacuje tricu, a Kevin Durant dvicu za 87:77.

Ono što nisu uradili u trećem periodu, napravili su u posljednjoj dionici. Na krilima maestralnog Currya koji je u tom periodu, točnije prvih devet minuta ubacio pet trica i odveo Warriorse do uvjerljivog vodstva. Steph je u posljednjoj četvrtini ubacio 16 poena i postavio novi rekord po broju postignutih trica u NBA finalu. 


Curry je ubacio 33 poena uz 8 asistencija i 7 skokova. Iz igre je šutirao 11/26 od čega je za tricu gađao 9/17. Durant je odigrao puno bolje nego u prvoj utakmici, zabio je 26 poena uz 9 skokova, 7 asistencija i 2 blokade uz šut iz igre 10/14. Klay Thompson je ubacio 20 poena, a posebno treba istaknuti dvojac McGee-Livingston koji u ovoj utakmici nisu promašili niti jedan jedini šut iz igre. McGee je ubacio 12 uz 2 skoka (6/6 iz igre), a Livingston 10  uz 5 skokova (5/5 iz igre). Livingston je i u prvoj utakmici ubacio 10 poena bez promašaja iz igre.


Kod Cavsa najbolji LeBron James s 29 poena, 13 asistencija i 9 skokova, odlično ga je pratio Love s 22 poena i 10 skokova dok je George Hill postigao 15 poena uz 3 asistencije i dva skoka. Tristan Thompson je ušao s klupe i ubacio 11 uz 5 skokova. Spomenimo kako je Ante Žižić zaigrao posljednje tri minute, a za to je vrijeme ubacio dva poena.