Europa i Svijet
VIDEO: Dominacija LeBrona, Warriorsi sretno do 1-0 na startu NBA finala

VIDEO: Dominacija LeBrona, Warriorsi sretno do 1-0 na startu NBA finala

Autor: Teo Cilar

George Hill i JR Smith tragičari prve utakmice. Još uvijek smo bez riječi za ono što je izveo JR Smith na samom kraju regularnog dijela.

Odlična prva utakmica NBA finala 2018 završila je pobjedom Golden State Warriorsa nakon produžetka rezultatom 124:114. LeBron James je odigrao možda i najbolju utakmicu u ovogodišnjem doigravanju, bio je nezaustavljiv, ubacio je 51 poen uz po 8 skokova i asista, ali nije bilo dovoljno da Cavsi dođu do pobjede iako su imali sve u svojim rukama. 

Golden State Warriors (2) - Cleveland Cavaliers (4) 124:114 (29:30, 27:26, 28:22, 23:29, 17:7) 1-0


Prvo poluvrijeme utakmice gledali smo nadmetanje LeBrona s jedne strane i Stepha Currya s druge strane. Svim navijačima Warriorsa zastao je dah početkom prve četvrtine kada je JR Smith "uklizao" u pokušaju da ukrade loptu Klayu Thompsonu te ga tako srušio na pod i izvrnuo mu nogu. Thompson je s bolnom grimasom napustio teren i uputio se u svlačionicu. Na sreću, ozljeda nije bila ozbiljnije prirode te se vratio na parket na veliko oduševljenje domaćih navijača. 


Cavsi su u drugoj četvrtini uspjeli doći do 11 poena prednosti, ali se Warriorsi na krilima Currya i njegove trice sa zvukom sirene s preko deset metara vraćaju u egal nakon prvog poluvremena. James je u prvom poluvremenu ubacio 24 poena dok ih je Curry zabio 18. 


Warriorsi su odlično krenuli u treću četvrtinu, serijom 10:3 brzo dolaze do sedam poena prednosti i činilo se kako će još jednom razbiti protivnika u trećoj četvrtini, ali odlični James nije dao da pobjegnu predaleko te je vratio Cavse u egal. Warriorsi su ipak pod sam kraj četvrtine opet uspjeli pobjeći i u posljednji period ući s šest poena prednosti. Do iste su razlike došli i nakon trice Currya na 4:39 do kraja utakmice. Cavsi su se vratili zakucavanjem Jamesa i tricom Kevina Lovea na 102:101 na dvije minute do kraja. Iduću minutu rezultat se nije mijenjao, a onda James polaganjem pod prekršajem na 50 sekundi do kraja dovodi Cavse u vodstvo, a pogađa i dodatno bacanje za 102:104. Dogodio se tada jedan od ključnih momenata utakmice, Kevin Durant je krenuo na ulaz, pratio ga je Jeff Green, a u pomoć mu dolazi James i ulazi u putanju Durantu koji se zabio u njega. Prvo je dosuđen prekršaj u napadu Durantu, ali suci nisu bili sigurni u svoju odluku te su na 36 sekundi do kraja išli pregledati snimku na kojoj se ustanovilo da James nije bio s obje noge na podu te se micao. Promjenili su odluku, dosudili prekršaj Jamesu i dali dva slobodna bacanja Durantu koji ih pogađa. 

Poslije toga, Jamesu su bile potrebne svega četiri sekunde da Cavse opet dovede u vodstvo, ali na drugoj strani odlični Curry ide na ulaz i pogađa uz prekršaj Lovea. Zabio je i dodatno bacanje za vodstvo Warriorsa 107:106, a onda su uslijedile posljednje 23 sekunde koje je teško opisati, točnije teško je opisati u kojem stanju uma je bio JR Smith. Klay Thomspon je na 4,7 sekundi do kraja faulirao Georgea Hilla koji je pogodio prvo bacanje i poravnao rezultat. Drugo je promašio, a skok u napadu hvata JR Smith koji kreće u vođenje i bježi prema centru kako bi ukrao vrijeme jer je mislio da vode s poenom razlike. James mu je vikao da doda loptu, a onda pokušao i pozvati minutu odmora, a Smith je tada dodao Hillu u kut koji je iz nemoguće pozicije blokiran od strane Draymonda Greena pa je utakmica otišla u produžetak. Na usporenoj snimci se vidi Smith kako govori Jamesu da je mislio da su u vodstvu. 


Utakmica je otišla u produžetak, a tu su dominirali Warriorsi. James je potpuno podbacio u dodatnih pet minuta. Promašio je sva četiri šuta iz igre, a sve što je zabio bila su dva slobodna bacanja. Warriorsi su taj dio dobili s 17:7, a nije prošlo ni bez koškanja. Warriorsi su krenuli u posljednji napad na utakmici na 27 sekundi do kraja kod vodstva 122:114, Shaun Livingston je uputio posljednji šut da nebi isteklo vrijeme napada, a iznervirani Thristan Thompson u pokušaju da ga blokira namjerno je podigao lakat prema njegovoj glavi poslije čega je isključen. Tu nije bio kraj jer mu je Green pokazivao rukom da puno priča na što mu je ovaj u prolazu bacio loptu u glavu i odgurnuo ga šakom u lice, pošto se to desilo nakon isključenja, prijeti mu moguća suspenzija za drugu utakmicu. 


James je odigrao vjerojatno najbolju svoju utakmicu u doigravanjima. Ubacio je 51 poen uz po 8 skokova i 8 asistencija. Iz igre je šutirao 19/32, tricu 3/7, a slobodna bacanja 10/11. Tako je postao prvi igrač u povijesti NBA finala koji je ubacio 50 ili više poena te da je izgubio utakmicu. Love se vratio nakon potresa mozga s vrlo dobrom utakmicom, ubacio je 21 uz 13 skokova, dok je tragičar Smith zabio 10 uz 6 skokova. Solidan je s klupe bio Larry Nance s 9 poena i 10 skokova. Ante Žižić ušao je u igru u posljednje dvije sekunde nakon isključenja Tristana Thompsona. 

Kod Warriorsa najbolji Curry s 29 poena, 9 asistencija i 6 skokova uz šut iz igre 11/23 od čega mu je trica bila 5/11. Iako je Durant na kraju ubacio 26 poena uz 9 skokova, 6 asistencija te 3 blokade, odigrao je jednu lošu utakmicu šutiravši iz igre 8/22, a pogodio je tek jednu tricu iz sedam pokušaja. Klay Thompson utakmicu je završio s 24 poena uz šut iz igre 8/16 od čega mu je trica bila 5/10. Green je bio nadomak triple-doublea, a pogodio je i neke bitne trice. Utakmicu je završio s 13 poena, 11 skokova, 9 asistencija, čak 5 osvojenih lopti i dvije blokade. Dvoznamenkast je bio i Livingston s 10 poena.