Hrvatska
VIDEO: Dominantni Planinić nedovoljan Zadru. Cedevita preokretom do finala i obračuna s Cibonom

VIDEO: Dominantni Planinić nedovoljan Zadru. Cedevita preokretom do finala i obračuna s Cibonom

Autor: Paulo Sarić

Imaju li 'Vitamini' novog Džanana Musu?

Košarkaši Cedevite su pred nekoliko stotina gledatelja u velikoj dvorani na Višnjiku svladali vršnjake iz Zadra rezultatom 80-86 i izborili finalni obračun s Cibonom koji će odlučivati o prvaku Hrvatske u juniorskoj konkurenciji. Mladići Marka Trninića izdržali su sve napade domaćina te su preokretom u posljednjim minutama izborili priliku za obranom naslova.

Zadrani su predvođeni Jurom Planinićem koji je zabio devet od prvih 14 poena dalmatinskog sastava bolje otvorili utakmicu, no s druge je strane raspoložen bio mladi Karlo Lukačić koji je vješto koristio propuste domaće obrane pa je semafor na isteku prve četvrtine pokazivao 21-18 za Ružićeve momke.

Otvaranje druge dionice proteklo je u znaku Cedevite koja je serijom 0-7 nakratko okrenula rezultat, no nekoliko obrambenih neopreznosti Zagrepčana dale su vjetar u leđa Zadru koji je na krilima osam vezanih poena prošlosezonskog 'Soniksa' Lovre Paleke vratio rezultatsku inicijativu na svoju stranu.

Od prve je minute bila vidljiva dominacija gostiju pod obručima koja je do izražaja prije svega došla u kontroli skoka, pri čemu je prednjačio borbeni Ante Brzović koji je već do velikog odmora skupio osam uhvaćenih lopti.


Kako je vrijeme odmicalo, inicijativu je sve više počeo preuzimati zlatni kadet s prošloljetnog Europskog prvenstva Matej Bošnjak. Ipak, u svlačionice se otišlo s plus tri za Zadrane koji su na krilima „seniora“ Lovre Paleka i Jure Planinića diktirali tempo u prvih 20 minuta.

Otvaranje nastavka proteklo je u izjednačenoj igri, pri čemu je blaga prednost bila na gostujućoj strani, da bi povratak Planinića na parket ponovno vratio inicijativu na domaću stranu. Visoki je Hercegovac nastavio fizički dominirati i puniti statističke kategorije, no s druge se strane razigrao bosanskohercegovački reprezentativac Aleksa Gatarić koji je držao svoju momčad u igri, nagovijestivši da će upravo on odigrati ključnu ulogu u završnici susreta.

Koš i dodatno slobodno bacanje Planinića nakon lijepog „puta oko svijeta“ vratili su stvari na početak pa se u samu završnicu ušlo s izjednačenim rezultatom (77-77).

Gatarić je s linije penala vratio 'Vitamine' u vodstvo, da bi isti igrač polaganjem povisio na plus četiri i unio nervozu u zadarske redove. Fantina je potom promašio tricu nakon čega je Planinić napravio isključujući peti faul, praktički zapečativši pitanje pobjednika.

Najefikasniji u redovima Cedevite bili su Lukačić i Bošnjak sa 16, odnosno 15 koševa, dok je junak zagrebačke pobjede Aleksa Gatarić dodao poen manje, pa Zadru nije pomogla ni nadahnuta predstava Jure Planinića koji je susret završio s 29 koševa i 15 uhvaćenih lopti.