Intervjui
VIDEO: Dominira među vršnjacima, Kukoč mu je uzor, a košarka mu je bila tek četvrti izbor!

VIDEO: Dominira među vršnjacima, Kukoč mu je uzor, a košarka mu je bila tek četvrti izbor!

Autor: FIBA

„Glavni ciljevi su mi igrati za momčad, doći do finala i osvojiti prvo mjesto“

Luka Šamanić došao je u Latviju na FIBA U18 Europsko prvenstvo s velikom nadom da će voditi Hrvatsku do njezinog četvrtog naslova juniorskog prvaka Europe. No, krilni je igrač stigao i s ciljem da ispuni visoka očekivanja koja su stavljena preda nj i postane vođa momčadi.

Šamanić je u dosadašnjem dijelu turnira sa svojom igrom oduševio gledatelje u Ventspilsu te je s 21.5 koševa u prosjeku, čemu treba dodati i osam skokova, 1.5 asistenciju i blokadu po susretu, doveo Hrvatsku do polovičnog učinka nakon prva dva kola.

Nakon tijesne pobjede od četiri razlike nad domaćinom, Hrvatska je sa sedam koševa poražena od Italije. Visokom Riječaninu to nije bilo drago, no olakotna je okolnost da se poraz dogodio u dijelu turnira u kojem si ga Hrvati mogu priuštiti.

- Šteta poraza, no ako se već morao dogoditi bolje da je došao u grupi, a ne u fazi na ispadanje – rekao je novopečeni igrač Petrol Olimpije nakon poraza od Italije i dodao – igrali smo loše u obrani i iz ovog poraza moramo izvući pouke. Turnir je dug.

FOTO: fiba.basketball.europe

Ova je generacija, predvođena trenerom Vladimirom Anzulovićem, prije dva dana upisala prvi poraz u dva ljeta. Prošle su godine, naime, sa savršenim učinkom došli do zlata u B diviziji i izborili povratak u europsku elitu.

- U svaki turnir ulazim sa željom da ga osvojim, a tako je i ovaj put. Glavni ciljevi su mi igrati za momčad, doći do finala i osvojiti prvo mjesto – visoko je postavio ljestvicu najkorisniji igrač lanjskog U18 prvenstva B divizije.

S obzirom na izdanja koja pruža i fluidnost na terenu, mnogi bi pomislili da je Šamanić odrastao igrajući košarku. No, prevarili bi se. Kao i dobar dio mladića, Luki je prva opcija bio nogomet. Zatim su došli rukomet pa tenis, koje i danas rado zaigra.

- Pomažu mi u koordinaciji i poboljšanju brzine reakcija.

FOTO: fiba.basketball.europe

Kao igrač kojeg brojni smatraju jednim od najtalentiranijih Europljana svog godišta, Šamanić plijeni atleticizmom. No, fizičke predispozicije nikako ne smiju zasjeniti vrlo dobar osjećaj za igru radi kojeg je i došao pod budno oko skauta, a ne smije se zanemariti ni uloga oca Marka Šamanića koji se košarkom bavio punih 19 godina.

- Otac me savjetuje prije i nakon svake utakmice. Kaže mi da ne stavljam preveliki pritisak na sebe, već da igram obranu i u svakom trenutku dam sto posto – otkrio je donedavni igrač Barcelone od kojeg se puno očekuje – to može biti dobra motivacija, no u isto vrijeme pritisak očekivanja te može pokopati. Ponekad ne smiješ očekivati previše. Moraš se boriti i raditi osnovne stvari poput igranja obrane i hvatanja skokova. U napadu će uvijek biti oscilacija te će uvijek biti i dobrih i loših utakmica.

Talent je oduvijek bio tu, no Šamanić kao jednu od najbitnijih stvari u njegovu brušenju ističe priliku koju je dobio u mladim selekcijama Hrvatske, počevši od kadetskog prvenstva 2016. godine na kojemu je momčad Vladimira Krstića došla do polufinala da bi na koncu zauzela četvrto mjesto nakon poraza od Litve i Turske, preko lanjskog juniorskog prvenstva gdje se pobjedama protiv Izraela i Velike Britanije okitila zlatom.

- Iako sam još uvijek mlad, igrao sam puno bitnih i teških utakmica te sam skupio dosta iskustva. Ponekad pobijediš, ponekad izgubiš, no iz svake pobjede i poraza možeš nešto naučiti – kazao je Šamanić koji je prošle sezone bilježio nešto više od pet poena i dva skoka u prosjeku u drugoj španjolskoj ligi.


Igre koje prikazuje u Latviji dovele su i do usporedbi s velikanom hrvatske košarke Tonijem Kukočem, Lukinim košarkaškim uzorom.

- Toni je bio visoki igrač koji je volio dodavati i koji je mogao raširiti reket. Izvrsno je trčao, a znao je igrati i na niskom postu. Imao je izvrstan šut i uvijek je činio suigrače boljima – osvrnuo se Šamanić na jednog od najboljih hrvatskih košarkaša u povijesti.

Iako je imala nekoliko dobrih generacija koje su ostvarile velike rezultate, Hrvatska nikad nije osvojila Svjetsko juniorsko prvenstvo. Prije tri godine poražena je u finalu od Sjedinjenih američkih država, a u dva je navrata završila treća. Lani se nije uspjela kvalificirati na svjetsku smotru što hrvatskim košarkašima daje motiv više da se kvalificiraju na Svjetsko prvenstvo.

- Najbitnije je da ostanemo u A diviziji. Plasman među pet najboljih momčadi bio bi lijep uspjeh pošto imamo momke koji su 2001. godište i koji bi također imali pravo nastupa iduće ljeto. Dat ćemo sve od sebe ne bismo li se plasirali – zaključio je Šamanić.

Očekivanja su svakako visoka, no u jedno možemo biti sigurni – Luka će dati sve od sebe i biti jedan od najboljih igrača u Latviji.