Time-out
VIDEO Eksplozija emocija: Jugoplastiku je dočekalo 150 tisuća ljudi

VIDEO Eksplozija emocija: Jugoplastiku je dočekalo 150 tisuća ljudi

Cijela Dalmacija dočekala je košarkaške prvake Europe, a pred stanom Božidara Maljkovića napravljena je velika fešta.

Košarkaši splitske Jugoplstike su u sezoni 1988./89. stekli pravo nastupa u Kupu prvaka, a istodobno su osiguravali još jedan domaći naslov. Kad su ga i osvojili, nije bilo previše ljudi koji su držali da bi Maljković mogao i do europskog vrha, piše portal Sportska riznica

I kolikogod se novinari tada trudili stvoriti euforično ozračje, Jugoplastika je na final four u Münchenu ispraćena tiho, kao četvrta momčad u skupini. Smatralo se da će biti lak zalogaj ostalim momčadima, no već u prvoj utakmici, polufinalu, Splićani su razvalili jaku Barcelonu – 87-77 (50-41). Bilo je to prvo veliko iznenađenje! No, u finalu je Splićane čekao Maccabi, tu iznenađenja, tvrdilo se, nije smjelo biti, jer je Maccabi te sezone u Kupu prvaka bio nedodirljiv. Međutim, u nadahnutoj izvedbi, Maljkovićevi košarkaši opet su pripravili senzaciju i pobijedili Izraelce 75-69. Šok za košarkašku Europu bio je potpun!

U toj silnoj iznenađenosti, nastala je u Splitu prava euforija! Zrakoplov s košarkašima Jugoplastike na aerodromu u Kaštelima dočekalo je nekoliko desetaka tisuća ljudi, a špalir od Kaštela do dvorane na splitskim Gripama sastojao se još od najmanje stotinjak tisuća. tisuća ljudi. Cijela Dalmacija dočekala je košarkaške prvake Europe, a pred stanom Božidara Maljkovića napravljena je velika fešta.


Čuli smo već kad smo letjeli iz Minhena prema Zagrebu da je čitav Split vani i da jedva čeka da dođemo. Normalno, kad smo došli, kad smo sletjeli, od aerodroma, pa sve dok se nismo razišli doma cili Split je bio vani, to se desilo možda jednom ili dva puta od kad znam za Split. Jedinstvena stvar, izjavio je Toni Kukoč.

Snimke tog dočeka probuditi će nezaboravne emocije!