Europa i Svijet
VIDEO: "El Classico" Realu, Žalgiris i Jasikevičius šokirali Fenerbahče

VIDEO: "El Classico" Realu, Žalgiris i Jasikevičius šokirali Fenerbahče

Autor: Teo Cilar

Brose Bamberg slavio protiv Olympiacosa, Unicaja bolja od Khimkija i "pistolerosa" Shveda koji je opalio čak 17 trica.

Zanimljiv dan u Euroligi je iza nas. Košarkaški "El Classico" igran je u Madridu gdje su domaćini na krilima odličnog Luke Dončića uvjerljivom trećom četvrtinom dobili Barcelonu koju je predvodio Ante Tomić. Fenerbahce Dogus još je jednom neugodno iznenadio svoje navijače domaćim porazom od Žalgirisa koji igra sve bolje pod trenerskom palicom Šarunasa Jasikevičiusa. Brose Bamberg je u neizvjesnoj završnici slavio protiv Olympiacosa, a Unicaja je bila bolja od Švedovog Khimkija.

Real Madrid-Barcelona Lassa 87:75 (15:15, 25:23, 28:14, 19:23)

Kompletna statistika utakmice

Nakon što su prvu četvrtinu oba sastava odigrala dosta rezervirano, u drugoj su četvrtini i jedni i drugi otpustili ručnu te smo gledali puno bolju košarkašku predstavu. Real je otišao na odmor s dva poena prednosti i činilo se da će neizvjesnost trajati do samog kraja, ali Luka Dončić nije mislio tako. Real je protutnjao trećim periodom koji zaključuje Dončić tricom sa svoje polovice igrališta za ukupnih plus 16. Barcelona se nakon tog šoka više nije uspjela vratiti u utakmicu, a Real je zasluženo slavio s 12 poena prednosti. Dončić je predvodio Real Madrid s 16 poena, 7 skokova i 6 asistencija dok je na drugoj strani najbolji bio naš Ante Tomić s 12 poena, tri skoka i dvije asistencije. Barceloni je ovo već osmi poraz uz četiri pobjede, a Real se nalazi na, za njih lošem osmom mjestu s po šest pobjeda i poraza. 


Fenerbahce Dogus-Žalgiris Kaunas 89:90 (24:16, 18:25, 22:22, 25:27)

Kompletna statistika utakmice 

Nakon što je Žalgiris bolje otvorio susret i imao vodstvo 5:11 nakon čega Fener radi seriju 16:2 koju predvodi Jan Vesely, a domaćini nakon prvih deset minuta vode 24:16. Uzvratili su im momci iz "Zelene šume" u drugom periodu pa se na odmor otišlo samo s poenom prednosti za domaće. Drugo poluvrijeme vladala je velika neizvjesnost, a posebno je napeto bilo u završnici kod rezultata 86:87 za Žalgiris. Kostasa Sloukasa blokirao je tada Aaron White, a na drugoj strani tricu za žalgiris ubacuje Arturas Milaknis za 86:90. Brzu tricu tada pogađa Sloukas, a na dvije sekunde do kraja igrači Fenera rade faul na Kevin Pangosu koji namjerno promašuje bacanja, a dalekometni šut James Nunnallya nije došao ni do obruča. Pangos je ubacio 22 uz 7 asistencija dok je Axel Tupane ubacio 16 uz 7 skokova. Kod Fenerbahce Dogusa Vesely 20 uz pet skokova, a 19 uz 4 asistencije je ubacio Brad Wanamaker. Feneru je ovo četvrti poraz uz osam pobjeda, a treba spomenuti kako su identično krenuli i prošle sezone s nekoliko neočekivanih poraza, ali su na kraju osvojili Euroligu. Tako i sada Željko Obradović tempira formu za onda kada će to biti najpotrebnije, četvrtfinale. 


Brose Bamberg-Olympiacos 67:65 (15:14, 17:26, 18:18, 17:7)

Kompletna statistika utakmice

Bivši igrač Igokee Dorell Wright kojeg smo dobro zapamtili zbog njegovih odličnih igara u ABA ligi bio je glavni igrač Bamberga u velikom preokretu i velikoj pobjedi protiv moćnog Olympiacosa. Gosti su na poluvremenu imali osam poena prednosti, a zadržali su ih sve do ulaska u posljednju četvrtinu. Imao je Olympiacos i deset poena prednosti na šest minuta do kraja, a onda je krenulo. Prvo je Wright kod rezultata 52:62 pogodio tricu, smanjio na minus sedam i pokrenuo seriju 15:3 do kraja susreta. Posljednji napad igrači Olympiacosa nisu ni uspjeli šutirati zbog odlične obrane Bamberga koji je gostima u posljednjih deset minuta dopustio samo sedam postignutih koševa. Na kraju veliko slavlje za Andreu Trinchierija i njegove igrače. Wright je ubacio 20 poena uz 7 skokova dok je Rubit Augustine ubacio 15 poena uz tri skoka. Kod Olympiacosa Georgios Printezis 12 uz sedam skokova. Grcima je ovo tek treći poraz uz 9 pobjeda, a Bamberg je na diobi osmog mjesta s Real Madridom uz po šest pobjeda i poraza. Bamberg je prekinuo niz Olympiacosa od pet uzastopnih pobjeda.


Unicaja-Khimki 93:84 (27:26, 20:22, 20:18, 26:18)

Kompletna statistika utakmice

Unicaja je prekinula niz od pet uzastopnih poraza oborivši rekord sezone s pogođenih 13 trica. Khimki je pogodio još i više trica, čak 16 iz 37 pokušaja, ali nije bilo dovoljno. Niti jedna momčad u prve tri četvrtine nije imala veću prednost od četiri poena, a susret je riješen u posljednjoj četvrtini. Daniel Diez postigao je devet poena, točnije tri trice u posljednje četiri i pola minute utakmice, a bili su to svi njegovi poeni na susretu, poeni koji su odlučili pobjednika. Unicaja je na kraju došla do svoje četvrte pobjede uz osam poraza, a gosti su sada na omjeru sedam pobjeda i pet poraza. Nemanja Nedović bio je prvo ime Unicaje s 21 poenom i sedam asistencija dok je Alexey Shved predvodio Khimki s 28 poena i izjednačio se na trećem mjestu u povijesti Eurolige po broju šutnutih trica na jednom susretu. Opalio ih je čak 17, pogodio pet.