Europa i Svijet
Hrvatska
VIDEO: Fantastični Calathes presudio Perasoviću

VIDEO: Fantastični Calathes presudio Perasoviću

Autor: Paulo Sarić

Grčkom je reprezentativcu samo jedan skok nedostajao do triple-doublea.

Jučer su odigrane prve četiri utakmice osmoga kola Eurolige. Kao i dan ranije, ponovno su gosti bili uspješniji te su slavili u tri susreta. Baskonija je bez većih poteškoća slavila u Kaunasu, Maccabi je nadvisio Himkija u Mytischi areni, dok je u najzanimljivijem dvoboju dana grčki prvak Panathinaikos pobijedio Anadolu Efesa naših Velimira Perasovića i Krunoslava Simona i time ih ostavio na dnu tablice. Jedinu je domaću pobjedu upisao Real Madrid u španjolskom dvoboju protiv Unicaje.

Maccabi bivšeg hrvatskog izbornika Nevena Spahije došao je do svoje pete pobjede na teškom gostovanju u Rusiji rezultatom 69-77. Izraelci su od početka preuzeli kontrolu nad utakmicom te su se vrlo rano, nakon manje od osam minuta igre, košem Rollea odvojili na prvu dvoznamenkastu prednost (10-21), što su s određenim varijacijama održavali sve do nekoliko minuta prije poluvremena. Tada je domaćin napravio seriju 7-0 pa se na odmor otišlo samo s posjedom prednosti Maccabija (39-42) što je dalo nadu momčadi Georgiosa Bartzokasa u preokret. Himki je s dobrom igrom nastavio i nakon povratka iz svlačionica te je vrlo brzo prešao u vodstvo koje je održavao sve do pred kraj treće četvrtine. Ipak, dobar su finiš dionice i serija 0-11 brzo vratili prednost Izraelcima. Jasno, domaćini se nisu predavali pa su na krilima Thomasa Robinsona i Alekseja Šveda polako topili zaostatak i dvije i pol minute prije kraja prišli na samo poen zaostatka (67-68). No, bliže od toga nisu prišli. Američki bekovski dvojac Jackson-Cole odveo je Ponos Izraela do nove pobjede. Goste je do trijumfa vodio bivši igrač Cedevite Pierre Jackson s 19 koševa i šest asistencija. Najefikasniji je u ruskom sastavu bio Šved s 21 poenom, dok je ovosezonsko pojačanje iz NBA-a Thomas Robinson dodao 17, uz čak 13 skokova.


Za razliku od Spahije, drugi bivši hrvatski izbornik, Vladimir Perasović, upisao je novi poraz. Bolji od njegove momčadi u najneizvjesnijem susretu dana bio je Panathinaikos rezultatom 81-82. Gosti su bolje otvorili utakmicu te su rano odvojili na dvoznamenkastu prednost (14-24). Ton je Zelenima od samoga početka davao izvrsni Nick Calathes koji je odigrao jednu od najboljih partija ne samo u svojoj karijeri, već i u europskoj košarci posljednjih godina. Efes je iskoristio period početkom druge dionice u kojemu se američki Grk odmarao te je napravio seriju 16-5 i nakratko došao do preokreta (37-33). No, povratkom Calathesa na teren gosti su ponovno zagospodarili parketom pa se u svlačionice otišlo s 44-48. U trećoj smo četvrtini gledali izjednačenu igru u kojoj je PAO stalno bio na nekoliko koševa prednosti, da bi domaćini izvrsnim otvaranjem posljednje dionice ponovno prešli u vodstvo (69-62).

No, onda je krenuo show Calathesa. Izvrsni je Grk pokazao da je s pravom nositelj novog Panathinaikosa. Jednostavno, bio je – nezaustavljiv. Probijao je, razigravao, iznuđivao prekršaje. Preuzeo je kontrolu nad čitavom utakmicom te je prvo istopio zaostatak svoje momčadi, da bi potom i, kako to doliči, zabio za pobjedu. Na koncu je ostao za skok kratak od trostruko-dvocifrenog učinka te je utakmicu završio s 29 koševa, deset asistencija i devet skokova. Najefikasniji u redovima poraženih bio je Brock Motum s 21 poenom i pet dodavanja, dok je Krunoslav Simon za 25 minuta zabio šest koševa, uhvatio četiri skoka i podijelio četiri asistencije.


Baskonija je izvrsnom predstavom u Litvi svladala Žalgiris 77-97 i došla do svoje tek treće pobjede u ovosezonskom izdanju Eurolige. Gosti su od prvih minuta pokazali da su raspoloženi, no ključnom se pokazala druga četvrtina koju su dobili s gotovo 20 razlike te se odvojili na nedostižnu prednost. Još je u 16. minuti semafor pokazivao 29-32, no do kraja poluvremena Baski su napravili seriju 3-22 i praktički prelomili susret. U nastavku je momčad Šarunasa Jasikevičiusa zaigrala bolje, no nije uspjela ozbiljnije priprijetiti gostima. Prišli su Litavci početkom posljednje dionice na jednoznamenkasti zaostatak, u jednom trenutku i na samo minus sedam (64-71), no za više od toga nisu imali snage. Baske su do treće pobjede predvodili Rodrigue Beaubois i Tornike Šengelija s po 19 koševa, čemu je potonji dodao i osam asistencija, dok je jedini raspoloženi u domaćim redovima bio Paulius Jankunas s 20 poena.


U posljednjem susretu jučerašnjeg dana Real Madrid je u Wizink centru svladao Unicaju rezultatom 89-57 i obranio čast domaćina. Gosti su se držali prvih sedam i pol minuta, a onda je krenula serija Madrižana 12-0 te su domaćini otišli na dvoznamenkastu razliku koju nisu ispuštali do kraja dvoboja. Na veliki se odmor otišlo s plus 13 za Kraljeve (40-27), što je do kraja dodatno naraslo. U jednom je trenutku bilo i 35 razlike za domaćine, no Unicaja je na koncu ipak uspjela povezati dva napada i makar donekle ublažit poraz.


Najbolji u redovima Reala bio je mladi Luka Dončić s 13 koševa, deset skokova i šest, asistencija, dok su jedini vrijedni dvoznamenkasti u gostujućim redovima bili Alberto Diaz i Dragan Milosavljević s po deset poena.