Europa i Svijet
VIDEO: Fantastični Dončić vodio Real do pobjede u Istanbulu

VIDEO: Fantastični Dončić vodio Real do pobjede u Istanbulu

Autor: Teo Cilar

Žalgiris skinuo Olympiacos, Unicaji velika pobjeda u Tel Avivu, Valencia konačno pobjedila.

Neizvjesna završnica u Istanbulu otišla je na stranu Reala, Žalgiris nastavlja s dobrim igrama i skida velikane, Unicaja je šokirala Tel Aviv, a prvaci Španjolske konačno su došli do pobjede u Euroligi, nakon 

Fenerbahce Dogus-Real Madrid 77:79 (17:10, 19:27, 25:25, 16:17)

Kompletna statistika utakmice

Veliki derbi 15. kola Eurolige igran u Istanbulu otišao je na stranu gostiju iz Madrida. Fenerbahce je bio bolji u prvoj četvrtini, gosti se nisu snašli najbolje na otvaranju uz strašnu buku s tribina koju je napravilo skoro 13 000 domaćih navijača. Real je postigao samo deset poena, a Fener je imao sedam poena prednosti nakon prvih deset minuta. Real je uzvratio u drugoj četvrtini nakon što su se malo pribrali te su do poluvremena preokrenuli i vodili s poenom razlike. 

Drugo poluvrijeme vrlo izjednačeno, vodila se velika borba, a u posljednjih se deset minuta ušlo s plus jedan za goste. Nakon što je Real poveo s 72:76 na 2:39 do kraja, Luigi Datome postiže tricu i smanjuje na 75:76. Uslijedila je tada velika glupost koju je napravio Jan Vesely koji je u posljednje vrijeme vrlo provokativno nastrojen. Luka Dončić krenuo je na ulaz i faulirao ga je James Nunnaly, a slovenski "Wunderkind" izborio je dva bacanja. Kako je nakon prekršaja nastavio ulaz pod koš, tamo ga je dočekao Vesely uz pregrub pokušaj blokade što je bilo okarakterizirano kao nesportski prekršaj. Real, točnije Dončić je tako dobio četiri slobodna bacanja, a imali su gosti i loptu sa strane. Bio je to ključni trenutak utakmice. 

Dončić je pogodio tri od četiri bacanja i donio Realu plus četiri, ali dodatni napad Real nije iskoristio. Nicolo Melli postiže tada jedine poene na susretu i smanjuje na 77:79, a do kraja je ostalo 55 sekundi. Trey Thompkins promašuje tricu za Real, a na drugoj strani Brad Wannamaker prvo promašuje tricu, nakon skoka u napadu pokušaj dvice blokira mu Thompkins, a nakon još jednog skoka u napadu Wannamaker promašuje sa zvukom sirene mogući produžetak. Real Madrid sada se izjednačio sa Fenerbahce Dogusom na petom mjestu Eurolige s 9 pobjeda i 6 poraza.

Dončić je predvodio Real s 20 poena iako je tricu gađao loših 1/7, asistirao je 10 puta i uhvatio 8 skokova te je bio nadomak triple-doublea. Wannamaker je na drugoj strani također ubacio 20 uz 5 osvojenih lopti.


Žalgiris-Olympiacos 74:68 (22:19, 14:19, 12:15, 26:15)

Kompletna statistika utakmice

Odličnom izvedbom u posljednjoj četvrtini Žalgiris je preokrenuo minus pet s početka posljednje dionice i došao do pobjede nad Olympiacosom. Momčad Žalgirisa definitivno je najugodnije i najveće iznenađenje ovogodišnje Eurolige. Nalaze se na diobi trećeg mjesta s Panathinaikosom uz omjer 10-5, a drugi Olympiacos im bježi samo jednu pobjedu, a vodeći CSKA dvije. 

Kevin Pangos vodio je sastav Šarunasa Jasikevičiusa s 14 poena i 7 asistencija dok je Arturas Milaknis također ubacio 14. Kod poraženih Ioannis Papapetrou 13 poena, a Hollis Thompson 10 uz 8 skokova.  


Maccabi Fox-Unicaja Malaga 78:89 (22:19, 25:20, 11:22, 20:28)

Kompletna statistika utakmice

Neočekivan poraz Maccabija od nimalo bezazlene Unicaje. Iako je "Ponos Izraela" na poluvrijeme otišao s osam poena prednosti, Unicaja rezultat preokreće u trećoj četvrtini koju dobiva s 11 poena razlike. Maccabi niti u posljednjoj dionici nije bio u dobrom ritmu pa je pobjeda otišla u Španjolsku. Maccabi je ovim porazom pao na osmu poziciju, a Unicaja im se približila na jednu pobjedu zaostatka. Norris Cole još je jednom bio najbolji u redovima Maccabija s 16 poena i 4 asistencije, a Artisom parakhouski ubacio je jedan manje uz sedam skokova. Nemanja Nedović još je jednom predvodio Unicaju s 20 poena i 6 asistencija, Jeff Brooks ubacio je 18 uz 7 skokova, a Georgi Shermadini zabio je 15 uz 9 skokova.


Valencia Basket-Panathinaikos 67:63 (12:17, 20:15, 16:16, 19:15)

Kompletna statistika utakmice 

Valencia je prekinula strašan niz od 10 poraza u nizu pobjedom protiv Panathinaikosa. Nakon što je rezultat na poluvremenu bio izjednačen 32:32, Panathinaikos u trećem periodu radi seriju 13:0 za vodstvo 36:46. Na krilima Bojana Dubljevića Valencia uzvraća serijom 10:0 i poravnava rezultat.

U posljednjoj minuti Dubljević je polaganjem doveo Valenciu u vodstvo, a onda se iskazao s nekoliko dobrih obrana za zasluženu pobjedu, tek četvrtu španjolskih prvaka. Erick Green predvodio je Valenciu s 21 poenom dok je Tibor Pleiss ubacio 13 uz 5 skokova. Damjan Rudež dobio je 17 minuta, a za to je vrijeme ubacio 2 poena uz šut za tricu 0/4. Matt Lojeski najbolji kod Panathinaikosa s 17 poena.