Europa i Svijet
Hrvatska
VIDEO: Finale!

VIDEO: Finale!

Autor: Paulo Sarić

Korak do sna.

Muška kadetska reprezentacija Hrvatske plasirala se u finale Europskog prvenstva za košarkaše do 16 godina. Izabranici Mile Karakaša na krilima Roka Prkačina i Mateja Bošnjaka svladali su vršnjake iz Francuske rezultatom 65-58 te će sutra od 20:30 sati protiv pobjednika susreta između Španjolske i Turske igrati za najsjajniju medalju.

Kao što se pretpostavljalo prije početka susreta, nije to bila ljepotica prvenstva. Ruke nisu bile uvijek opuštene, a obrane su bile u prvome planu. No, upravo je takva utakmica bila potrebna za finale. Hrvatska je od početka pokazala da se došla boriti te je vrlo brzo zagospodarila parketom. Imali su Francuzi, doduše, 2-5 na samom otvaranju dvoboja, no bila je to najveća prednost momaka Bernarda Faurea.

Karakaševi su momci odgovorili serijom 10-0 i pokazali da će večeras sve ovisiti samo o njima. Francuzi su se konsolidirali krajem prve četvrtine i najavili veći otpor u nastavku, no sve dok je u igri bio Roko Prkačin Hrvatska nije ispuštala prednost. Tek je njegovim izlaskom krenuo period bolje igre momaka u plavim dresovima koji su tricom Rudyja Demhaisa-Balloua u 15. minuti otišli na 23-26. Bila je to, pokazat će se, njihova posljednja, prednost u susretu.

FOTO: fiba.basketball

Suradnja Prkačina i Mateja Bošnjaka riješila je sljedeća dva napada i započela seriju 8-0 koju je zakucavanjem zatvorio Ivan Perasović pa je na semaforu uskoro svijetlilo 34-29, što je Prkačin do odlaska na veliki odmor dodatno podebljao.

Nakon povratka iz svlačionica gledali smo isti film. Francuzi su se trudili držati na pristojnom zaostatku, no nisu imali lijeka za raspoloženog Prkačina i, prije svega, hrvatsku obranu. Kada zabijete svaki treći šut iz igre i svako drugo slobodno bacanje teško je dostići suparnika, pa je Hrvatska malo po malo otišla i na dvoznamenkastu prednost. Psihološku je granicu probio Ivan Perasović sredinom treće četvrtine za 44-33. Kako je vrijeme protjecalo Francuzi su polako namjestili nišanske sprave, no protiv ovakve Hrvatske nisu mogli.


U odlučujućih se deset minuta ušlo s 54-43 za naše momke koji su malo sporije ušli u četvrtu četvrtinu te su dopustili protivniku da se ekspresno približi na minus šest (54-49). Primoralo je to izbornika Karakaša da vrati Prkačina na parket pa je nalet Francuza nakratko zaustavljen. Ipak, narednih se nekoliko minuta „krvarilo“ za svaki koš, a u takvoj su se igri Faureovi igrači bolje snašli te su trima slobodnim bacanjima Juhanna Begarina četiri minute prije kraja uspjeli prići i na samo posjed zaostatka (57-54).

I tu su stali. Mladi su Hrvati zatvorili sve prilaze svom obruču i u naredne tri i pol minute nisu primili koš iz igre što se pokazalo presudnim za plasman u finale. 

FOTO: fiba.basketball

Pobjedu je dodano približio Boris Tišma tricom na asistenciju Paponje minutu i pol prije kraja, a kada je Bošnjak dvaput bio precizan s linije slobodnih bacanja za plus osam 40 sekundi prije kraja - bilo je izvjesno tko će u finale.

Već do običaju, najefikasniji u redovima Hrvatske bio je Roko Prkačin s 21 košem, 15 skokova i četiri asistencije, a veliku je pomoć imao u Mateju Bošnjaku koji je dodao 16 poena uz 11 uhvaćenih lopti, dok kod Francuza koji, zanimljivo, nisu imali niti jednog dvoznamenkastog igrača treba istaknuti Yvana Ouedraogoa koji je utakmicu završio s devet koševa i 11 skokova.