Europa i Svijet
Hrvatska
VIDEO: Gjergja doveo novopečenog hrvatskog reprezentativca

VIDEO: Gjergja doveo novopečenog hrvatskog reprezentativca

Autor: Paulo Sarić

Nakon sveučilišne karijere – kreće dokazivanje u Europi.

Devetnaesterostruki belgijski prvak BC Oostende kojeg s klupe vodi trofejni trener Dario Gjergja doveo danas je doveo novo pojačanje. Riječ je o 211 centimetara visokom 24-godišnjem Splićaninu Marinu Mariću koji je završnicu prošle sezone odradio u turskom Buyukcekmeceu.


Marić je izdanak škole košarke KK Split iz kojeg se vrlo mlad otisnuo u inozemstvo. Srednjoškolsko obrazovanje je završio u La Porteu u saveznoj državi Indiana nakon čega je upisao koledž Northern Illinois na kojem se zadržao četiri godine. U posljednjoj je sezoni s 14.3 poena i 8.4 skokova u prosjeku bio ponajbolji igrač svoje momčadi da bi lani preselio na renomirano sveučilište De Paul gdje je, s nešto lošijim prosjecima od 13.6 koševa i 6.7 skokova, odradio svoju posljednju prekoatlantsku sezonu.

Nakon završetka sveučilišne karijere nije dugo mirovao te je već nakon mjesec i pol dana pronašao svoj prvi profesionalni angažman. Zaputio se u Tursku gdje je dvije utakmice nosio dres kluba iz istanbulskog predgrađa. Za ukupno 19 minuta koliko je proveo na parketu ubacio je deset poena i uhvatio četiri skoka, a svojim je igrama privukao pozornost izbornika Dražena Anzulovića koji ga je uvrstio na popis kandidata za ovoljetne izazove hrvatske reprezentacije.


Potpis za belgijskog prvaka potvrdio je njegov menadžer Miško Ražnatović na svom službenom Twitter profilu, a Marić bi u Oostendeu pod vodstvom jednog od najtrofejnijih hrvatskih trenera trebao zaigrati sa sugrađaninom Lukom Kotruljom.