Europa i Svijet
Hrvatska
VIDEO: Hezonja nezadovoljan partijom karijere

VIDEO: Hezonja nezadovoljan partijom karijere

Autor: Paulo Sarić

Napad je bio izvrstan, no obrana – nedovoljno dobra.

28 koševa. 8-12 trica. Šest skokova. Mario Hezonja sinoć je pružio jako dobru napadačku predstavu. Onakvu kakve su se od njega u puno većem obujmu očekivale kada je kao peti izbor drafta 2015. godine odlazio u najjaču ligu svijeta. Nažalost, nije ispunio očekivanja, a nije mu pomogao ni toplo-hladni odnos kojeg je imao na Floridi. Ipak, jučer je zasjao i učinkom karijere pokazao da za njega ima mjesta u NBA ligi.

- Bilo je vrlo uzbudljivo. Imali smo i šansu da pobijedimo jer nisu očekivali našu seriju na kraju. Promašio sam šut da se primaknemo još bliže. Cijelu utakmicu nisam radio dovoljno dobar posao u čuvanju njihovih šutera. Kada sam se skoncentrirao na to počeli su promašivati. No, već je bilo prekasno. Gledam snimke i moram se još puno popraviti u tom aspektu igre – nije bio u potpunosti zadovoljan svojim nastupom bivši igrač Zagreba i Barcelone.

Jedan od najvećih problema igračima na koje se ne računa na konstantnoj bazi je održati potreban ritam i intenzitet na treninzima te iskoristiti priliku kada se ukaže jednom u nekoliko tjedana. Ili u Marijevom slučaju – nekoliko mjeseci.

- Naporno radim svaki dan. Nažalost, imamo velikih problema s ozljedama pa u posljednje vrijeme dosta treniram protiv igrača iz Razvojne lige samo kako bih ostao u formi. Odlazim u dvoranu i ulažem dodatni napor. Igram 3 na 3, 1 na 1, gledam dosta videa.... Sve s ciljem kako bih bio spreman za utakmice – kazao je mladi Dubrovčanin.


Hezonji minutaža opada iz sezone u sezonu. Prve je godine kao novak u ligi igrao nešto manje od 18 minuta, lani je to palo na ispod 15, da bi se ove sezone dodatno srozalo. Problem predstavlja i činjenica da često cijelu utakmicu prosjedi te je novinare zanimalo koliko dobre partije poput nedjeljne utječu na igrački žar igrača s klupe.

- Ne radi se o samopouzdanju, već o ritmu. Teško je biti izvan pogona i onda odjednom ući kao zamjena ili u četvrtoj četvrtini. Teško je zadržati stanje uma i ispuniti svoju ulogu u ekipi u tim trenucima. Potrebno je puno pripreme za takvo što.

Loše su partije u prve dvije godine na Floridi utjecale na Marijevu sliku među NBA momčadima. Orlando je prije nekoliko tjedana odbio iskoristiti opciju koju ima u ugovoru te automatski produžiti ugovor hrvatskom igraču i za narednu sezonu, pa će Hezonja na ljeto biti slobodan igrač. Stoga se na terenu ne pokazuje samo trenutnom, već i svim potencijalnim budućim poslodavcima.

- Nalazim se na najvećoj pozornici na svijetu. Svi te gledaju. Svi vide što napraviš, bilo to dobro ili loše. Svjestan sam toga. Bio sam svjestan i u Barceloni. To je velik dio profesionalizma i mislim da u tom aspektu radim dobar posao. Super sam profesionalan – zaključio je Super Mario nakon partije karijere.


Orlando je jako dobro krenuo u sezonu te je prvih tjedan-dva bio jedno od najugodnijih iznenađenja lige. No, ubrzo je uslijedio očekivan pad, na što su se nadovezale i ozljede pa se Magic trenutno nalazi na 12. mjestu Istočne konferencije s 11 pobjeda iz 31 susreta. Momčad već godinama nema franšiznog igrača, no svako malo netko iz mlade jezgre zasja poput Hezonje sinoć.

- Mario zna igrati. On je mlad igrač poput većine u našoj momčadi te će imati svojih dobrih razdoblja, ali će i činiti dosta pogrešaka. No, to je dio nas. Mlada smo ekipa koja razvija dosta igrača, ali drago mi je što je uspio zasjati večeras – zadovoljan je bio nastupom mladog Dubrovčanina trener Orlanda Frank Vogel.

Hoće li Hezonja nastaviti gdje je sinoć stao saznat ćemo u noći sa srijede na četvrtak kada Magic gostuje u Chicagu.