Europa i Svijet
Hrvatska
VIDEO: Hrvatice 'došle na utakmicu' tek zadnjih 5 minuta i umalo nadoknadile 15 poena minusa

VIDEO: Hrvatice 'došle na utakmicu' tek zadnjih 5 minuta i umalo nadoknadile 15 poena minusa

Autor: Branko Tabak

Mađarska u četvrtfinalu

Kada je bilo najpotrebnije juniorske Hrvatske na Europskom prvenstvu odigrali su najlošiju utakmicu. Mađarska je u osmini finala slavila 63-58 i plasirala se u četvrtfinale, a naše cure očekuje borba za ostanak u A  diviziji. 

Tek u završnih 5-6 minuta gledali smo samouvjerenu, opuštenu i razigranu Hrvatsku koju su nijanse dijelile od i velikog preokreta.

No, pokazalo se kako su zaliha od 15 poena (58-43 na 5 minuta prije kraja) i koncentrirana Aliz Varga bili dostatni Mađaricama za uspjeh.

Pedesetak sekundi prije kraja Mihaela Lazić je tricom smanjila na 60-55, nakon promašaja Mađarica izostao je obrambeni skok. pa je zaostatak povećavan (nakon slobodnih bacanja) na 61-55. Lazić ponovno zabija tricu, no Varga je zaustavljena pekršajem ispod koša te s dva slobodna bacanja rješava pitanje pobjednika.

Pokušale su naše u završnih 12 sekundi napraviti čudo, no ono je izostalo.

Šteta! Činjenica je da je sudački kriterij išao na ruku agresivnim Mađaricama, da su Niku Muhl Mađarice naganjale po cijelom terenu često prelazeći granicu dopuštenog, no činjenica je i da je bilo obilje početničkih grešaka, promašenih zicera, izgubljenih lopti, nesporazuma među našim igračicama.... To ne ide na dušu sucima. 

Tijekom cijele utakmice dvije su djevojka u hrvatskim redovima pružale sve što mogu, bez amplituda i padanja. To su Lucija Kostić (10 poena, 8 skokova, 4 asistencije) i Mihaela Lazić (18 poena, 3 skoka, 4 asistencije).

Nažalost, doprinos ostalih nije bio dovoljan za uspjeh. Pet, šest minuta Hrvatska je igrala svoju igru i umalo stigla do pobjede. Zbog čega su se tražile i gubile ostalih 35, pitanje je koje treba čim prije dobiti odgovor i cure vratiti na parket rasterećene, jer kada su u takvom stanju užitak ih je gledati.