Europa i Svijet
Hrvatska
VIDEO: Hrvatice napravile veliki korak ka ostanku

VIDEO: Hrvatice napravile veliki korak ka ostanku

Autor: Paulo Sarić

Pobjeda u pravom trenutku!

Ženska kadetska reprezentacija došla je do svog prvog trijumfa u Kaunasu. U pravom trenutku. Izabranice Marije Kovač Mijač nakon teške su borbe svladale Nizozemke rezultatom 54-58 i došle do prve od dvije pobjede potrebne za ostanak u elitnom razredu europske košarke.

Prva je četvrtina protekla u ravnopravnoj borbi dviju izjednačenih ekipa. Premda je Nizozemska povela, mlade su Hrvatice ubrzo preokrenule rezultat i u nekoliko navrata imale po pet poena prednosti (5-10 i 7-12), no završnica je pripala igračicama Briana Hirmana koje su se početkom druge dionice dvama slobodnim bacanjima Liselot Kulk odvojile i na ugodnih plus osam (20-12). Ipak, Hrvatice su potom 'zapele' u obrani te su u posljednjih nešto više od pet minuta prvog poluvremena primile samo tri koša pa se na odmor otišlo s poravnatim rezultatom (27-27).

FOTO: fiba.basketball

Većina je statističkih elemenata u tim trenucima bila izjednačena te je bilo jasno da nas do kraja očekuje neizvjestan susret, kao što se moglo i očekivati s obzirom na ulog.

Hrvatska je drugo poluvrijeme otvorila na način na koji je zatvorila prvo te je zahvaljujući dobroj obrani malo po malo počela graditi prednost. Razigrala se Petra Jurić, a priključila joj se i Dorja Iva Žaja pa su izabranice Marije Kovač Mijač u 27. minuti imale šest poena prednosti (33-39).

A tada se dogodio trenutak koji je umalo prelomio utakmicu. Nizozemke su išle u prodor, a Žaja je napravila osobnu pogrešku, svoju četvrtu, što je iziritiralo hrvatsku izbornicu koja je nakon duže prepirke sa sucem dobila tehničku pogrešku.


Dojam je da prekršaja nije bilo…

Nizozemska je ubrzo krenula u seriju 11-0 koju je košem u zadnjoj minuti treće četvrtine prekinula Nika Lokica pa se u posljednjih deset minuta ušlo unutar posjeda razlike. Nakon što su se smirile tijekom dvije minute na klupi Hrvatice su ponovno zaigrale kako mogu i tri i pol minute ostavile suparnice bez koša. Bilo je to dovoljno za seriju 0-8 kojom su se naše cure ponovno vratile u vodstvo.

FOTO: fiba.basketball

Na kraju smo dobili egal završnicu u kojoj su se ekipe dugo vremena izmjenjivale u vodstvu. Više smirenosti, kvalitete i prije svega požrtvovnosti pokazale su djevojke Marije Kovač Mijač koje su na koncu došle do vrijedne pobjede. Hrvatice su posljednje dvije minute zatvorile put ka svom obruču, a Iva Pavić i Marta Ostojić pobrinule su se za napadački dio nakon čega je veliko slavlje moglo početi.

Najefikasnija u pobjedničkim redovima bila je Petra Jurić s 18 koševa i osam skokova, a dvoznamenkaste su bile i Hana Muhl te Marta Ostojić koje su ubacile 11, odnosno deset poena. Jedina dvocifrena u nizozemskim redovima bila je Elles Van der Maas sa 16 koševa.

Hrvatska će za ostanak u A diviziji igrati protiv pobjednica iz susreta Srbije i Belgije.