Europa i Svijet
Hrvatska
VIDEO: Hrvatska ženska kadetska reprezentacija ispala u B diviziju

VIDEO: Hrvatska ženska kadetska reprezentacija ispala u B diviziju

Autor: Saša Ćirić

Belgija je bila bolja u svakom segmentu.

Nakon što su naše djevojke jučer pobijedile Nizozemsku u triler završnici, isto su napravile i Belgijanke, te tako omogućile sebi dvoboj za ostanak u A diviziji.

Dobro su u utakmicu ušle naše reprezentativke. Petra Jurić je bila raspoložena s poludistance, a Hana Mühl je imala odličnu kontrolu nad loptom i razigravala ostatak petorke. Nakon što je agresivna Kristina Ekofo Yomane zaradila brza dva prekršaja, činilo se da će to dodatno olakšati posao našim curama. Tricom Mühl poveli smo 11-8 nešto manje od četiri minute prije kraja prve četvrtine, te je izgledalo kao da imamo kontrolu nad utakmicom. No, kao i više puta tijekom ovog prvenstva, opet je došlo razdoblje bezidejnosti i početničkih grešaka u našoj igri. Suparnice su to iskoristile i serijom od 12-0 na prvi odmor otišle s +9 (11-20).

U drugi dio hrvatska reprezentacija ulazi odlučno i čvrsto, te u prve dvije obrambene akcije ne dopuštaju Belgijankama šut unutar 24 sekunde napada. No, trošenje u obrani povlači za sobom i smanjenje ionako niske koncentracije u napadu, pa kao posljedicu toga na polovici drugog perioda naše suparnice na kontu imaju četiri, a mi samo dva (13-24) poena. Raspoložena Jurić je 4:40 prije poluvremena postigla tricu za tračak nade u povratak, ali će se ispostaviti da će u prvom poluvremenu to biti naš posljednji pogođeni šut iz igre. Bacanja su do poluvremena pogađale Edita Poljac (x2) i Dorja Žaja (x1), dok su na belgijskoj strani raspoložene bile Tesse Kapenga i Julia Franquin. Na poluvrijeme se otišlo sa +13 za Belgiju (19-32), a stršali su statistički podaci o broju njihovih skokova u napadu (12), kao i naših izgubljenih lopti (12).

Hana Mühl (Foto: fiba.basketball.europe)

Gdje je stala druga četvrtina, nastavila se treća. Belgijanke su periodično postizale koševe, dok su naše djevojke muku mučile i sa samim prevođenjem lopte u fazu napada. Kada je Mühl početkom četvrte minute izvela jedan uspješan prodor u reket, značilo je to prekid naše osmominutne suše što se pogodaka iz polja tiče. S druge strane su naše suparnice lako probijale našu prvu liniju i dolazile u pozicije otvorenih šuteva, što je rezultiralo s najviših +22 (23-45). Slijedi jedno od boljih razdoblja hrvatske reprezentacije u ovoj utakmici, kada nakon trice Poljac i dvica Jurić i Ive Pavić smanjujemo na 15 poena zaostatka (30-45). No, kao i u prve dvije četvrtine, završnica perioda pripada Belgijankama, koje u posljednjih deset minuta ulaze s 19 poena prednosti (33-52).

Kako je bilo jasno da će povratak u ovaj susret biti nemoguć, izbornica Marija Kovač Mijač pokušala je dati više prilike djevojkama s klupe, osobito u vanjskoj liniji. Razlika se cijelo vrijeme vrtila oko 20 poena, a košem Pavić u posljednjoj sekundi naše djevojke su uspjele izboriti pobjedu makar u jednoj četvrtini (13-12) za konačnih 46-64.

Jedina s prolaznom ocjenom u našim redovima, a ujedno i najbolja igračica utakmice, bila je Petra Jurić (15 poena, 10 skokova i 5 blokada). Hana Mühl je također bila dvoznamenkasta (12 poena), ali uz čak 9 izgubljenih lopti. U belgijskim redovima prednjačila je Julia Franquin (12 poena, 10 skokova), a podršku je imala od Tesse Kapenga (11 poena, 7 skokova) i Marit Vloetberghs (11 poena, 4 ukradene lopte).

Naše djevojke su tako na kraju zauzele 14. mjesto na prvenstvu, što znači da ćemo dogodine sudjelovati u prvenstvu B divizije za kadetkinje.