Hrvatska
Regija
VIDEO: Je li Bryon Allen odigrao posljednju utakmicu u dresu KK Zadar?

VIDEO: Je li Bryon Allen odigrao posljednju utakmicu u dresu KK Zadar?

Autor: Paulo Sarić

Sutra bi se trebalo znati koliko će pauzirati jedan od ljubimaca zadarske publike Stefan Fundić.

Na muci se poznaju junaci, a prvu od dvije postaje Križnog puta koje trebaju proći misle li se iskupiti za grijehe koje su učinili u dosadašnjem dijelu ABA lige, košarkaši Zadra odradili su bez većih problema. Iako su do početka utakmice bili u utrci za četvrtim mjestom koje vodi u doigravanje, Slovenci nisu imali odgovora na izvrsnu šutersku večer domaćeg sastava koji je u prvih 20 minuta pogodio 12 od 16 trica, pa su se gosti u utakmici držali tek prvih pet minuta nakon kojih više nisu prilazili na manje od dva posjeda zaostatka.

Čestitam Zadru na pobjedu. Bili su puno bolja momčad i igrali s puno većom energijom. Premekano smo ušli u utakmicu i plan koji smo imali prije početka utakmice je otišao u potpuno drugom pravcu te se nikako nismo uspijevali vratiti. Energetski nismo bili pravi, a momci koji su ovdje ostali tako ne mogu igrati. No, do sada smo pružali partije iznad očekivanja te ćemo dignuti glave i nastaviti dalje – izjavio je nakon utakmice trener Primorske Andrej Žakelj.

Zadar je u nedjelju bio sve ono što Primorska nije. Čvrst, energičan, i s dobrim protokom lopte. Rezultat takve igre najbolje se vidio na semaforu, ali i u statističkim kategorijama kojima je u prvom poluvremenu dominirao broj 75. Zadrani su imali 75 posto šuta za dva poena, 75 posto šuta za tri poena i 75 posto šuta s linije slobodnih bacanja. Dodamo li tome i podatak da je, pogodili ste, 75 posto poena koje su ubacili u prvih 20 minuta bilo asistirano, jasna vam je prezentacija sile od strane domaće momčadi.

Igrali smo nadahnuto u prvom poluvremenu. Brzo smo prenosili loptu i dolazili do šutova koje nismo oklijevali uzimati. Kada pogodiš toliko trica, kako je jedan trener rekao: „Voliš ti to ili ne, ali utakmicu gubiš ili dobivaš zbog šuta za tri poena“ – izjavio je trener Zadra Danijel Jusup i dodao – kada imaš dobar šut, ako su ostali parametri u balansu, vjerojatno ćeš dobit utakmicu. Poslije smo malo pali u intenzitetu, ali smo uspjeli zadržati razliku te doći do šeste pobjede.

Nedjeljna utakmica statistički je najbolja partija Zadra u regionalnoj ligi u posljednje tri i pol godine, čemu svjedoči ukupna valorizacija od 124 indeksna poena. Zadrani su više punata posljednji put skupili na gostovanju kod Mornara dok ih je još vodio Aramis Naglić, u susretu kojeg je obilježila dominacija Borisa Baraća i Ivana Marinkovića pod obručima.

U nedjelju je junaka pobjede bilo više. Mavra je iskusno vodio napade i promašio tek jedan šut za 16 poena i pet asistencija, iskusni Ivan Siriščević je donio vrijedan šuterski doprinos s četiri pogođene trice, sve u trenucima kada su se domaćini odvajali na dvoznamenkastu razliku, dok je na prvi pogled samozatajni Domagoj Vuković još jednom potvrdio dobru formu iz drugog dijela sezone ubacivši 17 koševa, čemu je dodao i 12 uhvaćenih lopti te četiri asistencije.

Najbolji strijelac utakmice bio je, pak, Dominic Gilbert koji je standardno agresivnu obranu nadogradio s 23 poena i osam skokova, dok je posebna priča bio Muhammed Bashir Ahmed čije je ime publika skandirala pretkraj utakmice.

Odigrao je dobro i u obrani i u napadu. Pogađao je šutove i drago mi je da je u tolikoj mjeri doprinio ovoj, za nas važnoj, pobjedi – kazao je zadarski strateg.

Iako ga je nakon utakmice, kako to u pravilu i biva, malo tko spominjao, sve do sudačkog podbacivanja priča dana bila je neigranje Bryona Allena. Podsjetimo, iskusni Amerikanac na subotnji trening je došao neadekvatno odjeven te je nakon neprimjerenog odgovora treneru udaljen iz momčadi. 

On se nešto malo ogriješio o disciplinu te sam procijenio da ne bi bilo dobro da bude tu – kratko je prokomentirao Danijel Jusup koji nije želio otkrivati detalje sukoba, pa je na  pitanje je li Allen odigrao svoju posljednju utakmicu u dresu Zadra stigao diplomatski odgovor – za sada nećemo davati nikakve komentare.


Izostanak najboljeg strijelca jučer se nije osjetio na igri domaćeg sastava. Barem ne u prvih 20 minuta. Protok lopte bio je na razini, posljedica čega je veliki broj otvorenih šutova koji su na koncu pretočeni u čak 12 pogođenih trica u prvom poluvremenu. Jesu li te dvije stvari povezane, znajući da, koliko god je Allen individualno nadaren igrač toliko i „carini“ loptu?

Došao sam u Zadar s ciljem da napravim sustav. U prvom redu ljudskih vrijednosti, a onda i igračkih. Njegovo neigranje nema veze s načinom igre, već s disciplinom. Procijenio sam da ovako pokušamo. Ispalo je kako je ispalo. Da je bio Allen možda bismo dobili 50 razlike, a možda i izgubili. Teško mi je govoriti.

Uz situaciju s 27-godišnjim Amerikancem, navijače zadarskog klub zabrinjava i ozljeda Stefana Fundića koji je u petak slomio prstenjak lijeve ruke zbog čega je propustio nedjeljni dvoboj.

Stavio je longetu, a u srijedu ima pregled. Tada ćemo detaljno znati kolika će biti pauza – zaključio je Jusup.

Prve neslužbene informacije ne ulijevaju optimizam te idu u smjeru da će za potpuni oporavak Fundića trebati mjesec dana. No, imajući u vidu da se ipak radi o lijevoj šaci i znajući koliki je „Stipe“ borac - nije isključeno ni da ga ranije vidimo na parketu.