Europa i Svijet
Hrvatska
VIDEO: Juniorke u finalu EP divizije B, u nedjelju finale s Luksemburgom

VIDEO: Juniorke u finalu EP divizije B, u nedjelju finale s Luksemburgom

Povratak u diviziju A

Ženska juniorska reprezentacija Hrvatske plasirala se u finale Europskog prvenstva divizije B. U polufinalnom susretu igračice Deana Nemeca pobijedile su Grčku rezultatom 45-41.

U neobično tvrdoj utakmici Hrvatska je nakon šest minuta i 55 sekundi igre gubila 2:4, nakon sedam i pol minuta rezultat je bi 4:4, da bi se u završih 150 sekundi stvari donekle posložile pa je prva četvrtina završila vodstvom Hrvatske 9-6.

I u drugoj dionici poeni su stizali na kapaljku, no više ih je kapalo za Hrvatsku koja je u 16. minuti prvi puta dosegnula dvoznamenkastu prednost (19-9). Malo kasnije, nakon trice Tonke Jakšić i dvice Petre Božan bilo je i +13 (25-12). U drugo poluvrijeme ušlo se s hrvatskom prednošću 26-14.

U trećoj četvrtini dominirale su Grkinje koje su malo po malo topile zaostatak i stigle do minusa od tri poena (29-26). Tek u završnih pedesetak sekundi preko Božan i Lane Bešlić Hrvatska hvata zraka i odlazi na +7 (33-26).

Pravi rat nastavljen je i u zadnjoj četvrtini u kojoj je vrijeme radilo za Hrvatsku. U nekoliko navrata imale su Hrvatice i deset poena viška, zadnji puta 42-32. Tada kreće grčki nalet do 42-39, a Nina Novak, baš kao i jučer protiv Irske, zabija tricu kada je to bilo najpotrebnije i na dvije minute i pet sekundi prije kraja vraća mir u hrvatske redove (45-39). Bio je to posljednji hrvatski koš, Grkinje su zabile tek pet sekundi prije kraja za konačnih 45-41.

Petra Božan je postigla 13 poena uz 13 skokova, a double-double učinak imala je i Lana Bešlić sa po 10 poena i skokova. Unatoč činjenici da je imala čak 20 izgubljenih lopti borbena Hrvatska je ostvarila pobjedu vrijednu finala (nedjelja, 19:30) u kojem će joj protivnik biti Luksemburg koji je u drugom polufinalu pobijedio Bosnu i Hercegovinu 65-64.

"Utakmica je bila krajnje stresna. S Grčkom smo igrali dvije pripremne utakmice i na obje je rezultat bio iznimno nizak. Oba puta smo pobijedili, ali znali smo da nas čeka težak posao. Propustili smo previše prilika da iz kontranapada lako poentiramo i privedemo utakmicu kraju bez stresa. No, bili smo nervozni. Željeli smo to finale, ali trebalo ga je zaraditi i ostvariti na teži način, obranom. Napad smo prema dogovoru trebali rješavati tranzicijom i uz više vanjskog šuta jer smo znali da će nam Grci braniti reket i koševe iz prodora i unutarnje igre. Na kraju smo pobijedili tricama Banović, Božan i na samom kraju Novak, kad su se Grci primaknuli na samo dva razlike. U cjelini teška i stresna utakmica, ali vrijedna finala gdje se također nadamo pobjedi", prokomentirao je utakmicu trener Dean Nemec.