Hrvatska
Regija
VIDEO: Justin Carter šokirao Megu i donio Zadru važnu pobjedu

VIDEO: Justin Carter šokirao Megu i donio Zadru važnu pobjedu

Autor: Teo Cilar Photo: Mega Mozzart/Ivica Veselinov

Zadar je u 12. kolu Admiral Bet ABA lige došao do vrlo važne, treće pobjede na teškom gostovanju kod Mege Mozzart. Junak utakmice bio je Justin Carter koji sekundu prije kraja zabio težak šut za pobjedu 72:70.

Ludu utakmicu odigrali su Zadar i Mega Mozzart. Zadar je odigrao odlično prvo poluvrijeme u kojem je imao najviših 16 poena prednosti da bi se u trećoj četvrtini potpuno promijenile uloge. Mega je s minus 15 u trećoj dionici do kraja perioda potpuno preokrenula i s minimalnim vodstvom ušla u posljednju četvrtinu u kojoj su došli do vodstva od četiri poena razlike. Zadar se ipak nije raspao, točnije to nije dozvolio izvanredni Justin Carter koji je vratio vodstvo, a na kraju kod izjednačenog rezultata stavio "točku na i" i na sekundu do kraja pogodio za izuzetno bitnu pobjedu 70:72. Jako bitno za samopouzdanje uoči domaćeg ogleda u idućem ogledu protiv Splita. 

Da je Zadar pogodio dovođenjem Trevora Thompsona mogli smo se uvjeriti u nekoliko prijašnjih utakmica, a američki centar pokazao je to i u prvoj četvrtini utakmice protiv Mege Mozzart. Prvih 12 poena Zadra na utakmici ubacio je Thompson. Na tri i pola minute igre do kraja prvog perioda na semaforu je svjetlilo 14:12 za Megu, ali Thompsonu se tada priključuju Pavle Marčinković i Justin Carter pa Zadar serijom 12:2 zaključuje prvi period za vodstvo 26:14. 

Zadar je nastavio u dobrom ritmu i u drugoj četvrtini u kojoj je održavao dvocifrenu prednost, ali na dvije minute do kraja prvog poluvremena idilu je poremetila treća osobna Thompsona, ali Zadar i bez njega pod kraj četvrtine dolazi do najviših na utakmici, 16 poena razlike. Četvrtina završava poenima Boriše Simanića koji postavlja konačnih 32:46 nakon prvih 20 minuta. 

Zadar je u prve dvije minute držao dvoznamenkastu prednost zahvaljujući Carteru, ali onda je prvo uslijedila četvrta osobna pogreška Thompsonu koji je opet morao iz igre, a zatim i potpuni raspad sistema u igri. Mega se vratila u egal utakmicu i minus 15 s početka dionice pretvorila u plus jedan na kraju treće četvrtine. Jedini koji je nešto odigrao u redovima Zadra u tom periodu bio je Carter.

Domaćini su brzo došli i do plus četiri u posljednjoj dionici, ali Zadar u igri i dalje drži Carter i na pet minuta do kraja utakmica je potpuno izjednačena na 63:63, a Zadar u vodstvo 65:63 dovodi Thompson. Nakon minute odmora domaćeg trenera, Mega je išla u akciju gdje su sputili loptu ispod koša na Nikolu Jankovića. On je uspio u naumu i iznuđuje petu osobnu pogrešku Thomspona koji je morao iz igre, a uigru umjesto njega ulazi već duže vremena indisponirani Bursać. Janković je promašio oba bacanja, a Zadar nije realizirao svoj napad što Mega kažnjava tricom Nikole Jovića za 66:65. Nakon trice domaćina, Bursaća nesportski faulira Aleksander Balcerowski, a pri padu na parket ozlijedio je ruku i nije mogao izvesti slobodna bacanja pa ga mijenja Domagoj Vuković koji umjesto njega promašuje oba. Carter je tada izborio faul i pogodio oba bacanja za plus jedan Zadra. Iduća dva napada su bila neuspješna, po jedan sa svake strane, a tada bitnu tricu za Zadar pogađa Antonio Jordano za vodstvo Zadra 66:70. Odmah idući napad domaćini smanjuju na minus dva preko Balcerowskog, a do kraja je ostala jedna minuta. Mavra je promašio otvorenu tricu koja je mogla riješiti pitanje pobjednika, a  to kažnjava na drugoj strani Dayshon Smith i polaže za 70:70 na 16 sekundi do kraja. Minutu odmora tada je zvao trener Zadra Vladimir Anzulović koji je odlučio da zadnji napad riješava Carter. Bila je to potpuno ispravna odluka jer Justin Carter pogodio je težak šut preko ruke na sekundu do kraja za izuzetno važnu, treću pobjedu Zadra u ABA ligi. 


Carter je bio prvo ime susreta, ubacio je 25 poena uz 8 skokova, 5 asistencija i dvije osvojene lopte uz valorizaciju 34. Thompson je ubacio 17 uz 5 skokova i 3 blokade. Bila su to jedina dva dvocifrena igrača u redovima Zadra koji je u ovoj utakmici igrao bez Martina Junakovića. Kod domaćina je najviše ubacio Simanić, 12 poena, Matej Rudan je u nešto više od sedam minuta na terenu ostao bez poena dok je Karlo Matković zabio 7 uz 3 skoka. 

Standings provided by SofaScore LiveScore