Europa i Svijet
VIDEO: Kaunas/Beograd: Uvjerljiva Litva, Italija preokretom do prvog mjesta u skupini

VIDEO: Kaunas/Beograd: Uvjerljiva Litva, Italija preokretom do prvog mjesta u skupini

Autor: Saša Ćirić

Kraj natjecanja po skupinama.

Svi kvalifikacijski turniri su kompletirali natjecanje po skupinama. Litva je u Kaunasu uvjerljivo slavila protiv Južne Koreje (96-57), pa će s prvog mjesta u skupini A u polufinalu igrati s drugoplasiranom momčadi skupine B, Poljskom. Litavcima je jučerašnja utakmica poslužila praktički kao trening - nitko nije igrao više od 25 minuta, ali ni manje od deset. Najbolji je, po običaju, bio Jonas Valančiunas (15 poena, 13 skokova), po 13 poena dodali su Marius Grigonis i Rokas Jokubaitis. Kod Korejanaca je prvo ime Guna Ra (26 poena, 8 skokova), Hyunyung Lee je dodao 11 poena i 5 skokova.

Prvi polufinalni par u subotu čine Slovenija i Venezuela (15:30), a Litva i Poljska na teren izlaze u 18:30.

U Beogradu neobična situacija. Zbog već poznate situacije s odustajanjem Senegala od turnira zbog koronavirusa, skupina B je na rasporedu imala samo jednu utakmicu. Italija i Portoriko su tako direktno otišli u polufinale, jedina dilema je bila tko će s prvog, a tko s drugog mjesta. Premda je Portoriko dobro ušao u susret i vodio na poluvremenu sa sedam poena razlike (37-44), furiozna treća četvrtina Talijana (27-14) potpuno je preokrenula tijek meča. Naši prekomorski susjedi su do kraja znali sačuvati prednost za pobjedu od sedam poena razlike (90-83), predvođeni trojcem s 21 poenom na kontu (Nico Mannion, Simone Fontecchio, Achille Polonara; kod Portorika Gian Clavell 24, Gary Browne 16), pa će s prvog mjesta skupine B u polufinalu ići na megdan još jednoj srednjeameričkoj reprezentaciji.

Dominikanska Republika je, naime, u posljednjoj utakmici skupine A uvjerljivo svladala Filipine (94-67). I ovdje je došlo do preokreta - Filipini su na poluvremenu imali +2 (39-41), ali u drugom poluvremenu na terenu postoji samo Dominikanska Republika, koja je naprosto otpuhala svoje protivnike s terena. Najbolji u redovima pobjedničke momčadi bili su Victor Liz (23 poena), Gelvis Solano (21 poen, 5 asistencija) i Michael Torres Cuevas (20 poena, 6 asistencija). Kod Filipinaca dva dvoznamenkasta, Jordan Timothy Heading (16) i Kakou Ange Franck Williams Kouane (10).

Polufinalne parove beogradskog turnira dakle čine Italija - Dominikanska Republika (subota, 13:00) te Srbija - Portoriko (subota, 16:00).