Europa i Svijet
VIDEO: Khimki razbio Anadolu Efes, Olympiacos nakon -12 srušio CSKA

VIDEO: Khimki razbio Anadolu Efes, Olympiacos nakon -12 srušio CSKA

Autor: Teo Cilar

Armani srušio Baskoniu, Unicaja nanijela novi udarac Barceloni.

Khimki je postao tek šesta momčad u ovoj sezoni koja je došla do osme pobjede u Euroligi. Bili su bolji od Anadolu Efesa nakon uvjerljive posljednje četvrtine. Gosti iz Turske sada su na omjeru od 3 pobjede i 10 poraza. Olympiacos je preokrenuo minus 12 iz treće četvrtine i u neizvjesnoj završnici došao je do vrijedne pobjede nad CSKA iz Moskve.


Khimki-Anadolu Efes 86:68 (26:19, 11:14, 20:23, 29:12)

Kompletna statistika utakmice

Khimki je bio vrlo raspoložen iza linije za tri poena u prvoj četvrtini. Alexey Shved, James Anderson, Malcolm Thomas i Charles jenkins ubacili su svaki po jednu tricu i najviše zbog toga imali su prednost 26:19 nakon prve četvrtine. Nakon trice Sergeya Monie Khimki u drugoj četvrtini dolazi i do 32:21. Krenuli su tada Krunoslav Simon i Bryan Dunston koji dovode Efes na minus četiri na kraju prvog poluvremena. 

Errick Mccollum doveo je Efes do vodstva 43:45 u trećoj četvrtini, ali tada na scenu stupa Shved koji u toj dionici ubacuje devet poena i do kraja perioda vraća Khimki u minimalno vodstvo 57:56. Khimki je četvrtu dionicu otvorio serijom 13:2 za vodstvo 70:58 i tu je utakmica bila riješena. Do kraja su još i povećali prednost na uvjerljivih plus 18. McCollum je predvodio Efes s 20 poena i tri asista dok je Simon ubacio 16 uz 8 skokova, tri asista, ali i 7 izgubljenih lopti. Kod domaćina Shved 25 poena i 6 asistencija, a Anthony Gill je ubacio 16 uz 6 skokova. 


Olympiacos-CSKA 88:86 (23:20, 22:28, 19:20, 24:18)

Kompletna statistika utakmice

Za početak spomenimo sve izostanke u obje momčadi za ovu utakmicu. Kod Olympiacosa su nedostajali Printezis, Milutinov, Agravanis i Tillie dok kod CSKA nije bilo Huntera, Vorontsevica i Westermanna. Lako je za zaklučiti da su domaćini bili puno više hendikepirani ovim izostancima nego gosti jer valja dodati da je tek treću utakmicu u Euroligi odigrao i Vassilis Spanoulis nakon povratka od ozljede te sigurno još nije potpuno spreman. 

U prvom smo poluvremenu vidjeli nekoliko preokreta, a CSKA je na odmor otišao s plus tri. Gosti su u trećoj četvrtini došli do 12 poena prednosti i u tom je trenutku izgledalo da će CSKA doći do pobjede. Stisnuli su tada u obrani domaćini i prepolovili prednost preko Jamel Mcleana do kraja trećeg perioda. Olympiacosu su trebale tri i pola minute u posljednjem periodu da stignu minus šest i dođu do vodstva 74:72 nakon dvice uz prekršaj i pogođenog bacanja Kostasa Papanikolaoua. Kod rezultata 81:74 na nešto više od četiri minute do kraja, raspoloženi Papanikolaou odigrao je dobru obranu i činilo se kako je izborio prekršaj u napadu, ali suci su tu jako pogriješili i dali mu tehničku pogrešku koja mu je bila peti i isključujući prekršaj te se s pravom bunio. CSKA to koristi pogođenim bacanjem Nanda DeCola i tricom Sergia Rodrigueza te dolaze na samo minus tri na 3:43 do kraja. Olympiacos je bez obzira na to ostao čvrst i na 36 sekundi do kraja imaju 86:81 nakon polaganja Spanoulisa, a veliku grešku tada radi Rodriguez koji je neoprezno izveo loptu koju krade Hollis Thompson. 

CSKA radi prekršaj na Mcleanu  koji na plus pet i 21 sekundi do kraja promašuje oba bacanja, a DeColo postiže brzu tricu i smanjuje na minus dva na 14 sekundi do kraja. Ioannis Pappapetrou tada pogađa jedno od dva, a Rodriguez oba na drugoj strani za 87:86. Na pet sekundi do kraja igrači CSKA rade prekršaj na Janis Strelnieksu koji pogađa prvo i promašuje drugo za 88:86, a Will Clyburn nije precizan s centra za veliko slavlje domaćih navijača. 

Mclean je ubacio 25 poena uz 12 skokova dok je Spanoulis zabio 16 uz 8 asistencija i četiri skoka za Olympiacos koji se sada izjednačio s momčadi CSKA na vrhu Eurolige s 10 pobjeda i tri poraza. Kod gostiju najbolji Rodriguez s 23 poena, četiri skoka i DeColo s 18 uz po tri skoka i asista.


Ax Armani-Baskonia 92:85 (27:25, 22:12, 27:21, 16:27)

Kompletna statistika utakmice

Talijanska je momčad bila puno bolji protivnik večeras. Baskonia je parirala samo u prvoj četvrtini poslije koje su bili na minus dva, a već su do poluvremena potonuli na -12. Armani je pobjedu potvrdio u trećoj četvrtini u kojoj su došli do 18 koševa prednosti. Gosti su kaznili opuštanje domaćina u posljednjoj dionici te su smanjili veliku prednost i na kraju upisali poraz od sedam razlike, ali vremena nije bilo da zaprijete još i više. 

Andrew Goudelock i Curtis Jerrels predvodili su Armani s po 15 poena dok je kod gostiju najbolji bio Tornike Shengelia s 19 poena. 


Barcelona Lassa-Unicaja Malaga 83:90 (24:26, 21:18, 19:22, 19:24)

Kompletna statistika utakmice

Nakon izjednačenog prvog poluvremena, gosti u trećoj četvrtini prelaze u vodstvo koje do kraja utakmice nisu ispuštali iz ruku. Neriješiva enigma za obranu Barcelone bio je Nemanja Nedović dok kod Barcelone u igru nije ulazio Ante Tomić iako je bio u sastavu i normalno se zagrijavao. U posljednjim minutama kada su navijači Barcelone shvatili da je poraz neizbježan počeli su s glasnim zvižducima te su treneru Situ Alonsu mahali maramicama poručivši mu da je vrijeme da ode. Thomas Heurtel je predvodio Barcu s 19 poena i 9 asistencija dok je god gostiju gore spomenuti Nedović ubacio 26 poena uz 4 asistencije i tri skoka. Barceloni je ovo već deveti poraz uz četiri pobjede i daleko su i od osmog mjesta koje vodi u četvrtfinale. Unicaja ima pobjedu više uz 10 poraza.


">