Hrvatska
VIDEO: Kukoč progovorio o najvećem problemu hrvatske košarkaške reprezentacije

VIDEO: Kukoč progovorio o najvećem problemu hrvatske košarkaške reprezentacije

Autor: Z.D.

U svom filmu

Uoči snimanja emisije "U svom filmu", koja će biti prikazana na Hrvatskoj televiziji u utorak, 11. siječnja, Boris Jelavić popričao je s legendarnim hrvatskim košarkašem Tonijem Kukočem, članom košarkaške Kuće slavnih, javlja HRT Sport

Trostruki NBA prvak rekao je u razgovoru što misli o aktualnom trenutku hrvatske košarkaške reprezentacije.

- Nije lagano pitanje. U zadnje vrijeme dosta govorim o tome da je naš najveći problem u tome što naši najbolji igrači ne mogu igrati za reprezentaciju, čak i kad dođu, poneki dođu igrati za tu reprezentaciju, oni su maksimalno istrošeni od brojnih obaveza u NBA ligi. Treba pronaći nekakvu formulu po kojoj najbolji igrači mogu igrati za svoje reprezentacije da bi se kvalificirali na svjetska i europska prvenstva i na Olimpijske igre. Dok se to ne dogodi, imat ćemo problema. Mi imamo kvalitetnih igrača, ali naših pet-šest najboljih igrača igraju u NBA ligi. To je naš najveći problem. Kad bi igrali u punom sastavu i imali neki kontinuitet, ne vidim da bi imali problema da se kvalificiramo na velika natjecanja.

Što uraditi da se to promijeni?

- Po mom mišljenju je to najveći problem. Mi iz godine u godinu imamo dobrih igrača koji igraju vrlo važne uloge u svojim ekipama u NBA ligi, ali ih ne možemo sastaviti i pronaći neki kontinuitet rada ovdje. Poznato je da reprezentacije koje imaju uspjeha na prvenstvima i na Olimpijskim igrama imaju određeni dio pravih priprema. Prije se radilo o tri-četiri mjeseca, sad je to teško očekivati, ali treba naći mjesec dana prije prvenstva da bi se nešto značajno napravilo. Ne mogu se ljudi skupiti tri dana prije turnira i da se napravi neki rezultat. To je možda bilo moguće prije, kad si imao tri, četiri ili pet igrača koji su igrali za istu ekipu, pa su se dobro poznavali i znali kako i šta da rade zajedno, a sad su to igrači koji igraju sasvim druge sheme u različitim ekipama, i od njih očekivati da se jednostavno dovedu u reprezentaciju i da kliknu u tri dana je teško očekivati. Teško je i nezahvalno očekivati da košarkaši tako nešto mogu napraviti.

Kako vidi učinak Bojana Bogdanovića i Ivice Zubca u NBA ligi?

- Igraju odlično, imaju kontinuitet, Utah je treća na Zapadu, Zubac isto igra odlično u Clippersima. Bojan je jedan od iskusnijih NBA igrača, zna se što on može dati i to daje iz utakmice u utakmicu

Što misli o suvremenoj NBA ligi i onoj iz njegovog vremena?

- Drukčije je, sad se puno više šutira nego u naše vrijeme. Doduše, kad pričaš s generacijama od prije 50 godina, oni misle da su oni igrali najbolju košarku, svaka generacija misli da su upravo oni igrali najbolju košarku.

Cijeli razgovor s Tonijem Kukočem pogledajte u videu OVDJE.