Europa i Svijet
VIDEO: Nakon skoro 40 godina igraju se sedme utakmice finala istoka i zapada

VIDEO: Nakon skoro 40 godina igraju se sedme utakmice finala istoka i zapada

Autor: Teo Cilar

Nakon Cavsa i Warriorsi izborili sedmu utakmicu konferencijskog finala. Posljednji puta takvu smo situaciju imali 1979. godine.

Golden State Warriorsi izborili su sedmu i odlučujuću utakmicu finala zapadne konferencije protiv Houston Rocketsa. Isto to dan ranije učinili su i Cleveland Cavaliersi protiv Boston Celticsa, a oni će noćas tu utakmicu igrati bez druge violine Kevina Lovea. 

Golden State Warriors-Houston Rockets 115:86 (22:39, 29:22, 33:16, 31:9) 3-3


Veliki preokret Warriorsa i maestralno drugo poluvrijeme

Houston Rocketsi u šestoj su utakmici bili lišeni usluga Chrisa Paula, ali u prvoj četvrtini utakmice uopće nije izgledalo kao da im nedostaje. Rocketsi su predvođeni Jamesom Hardenom i odličnim Ericom Gordonom koji je zamjenio Paula u petorci. Rocketsi su potpuno razbili Warriorse u tom periodu i imali vodstvo 39:22 nakon prvih 12 minuta. Znak za uzbunu se upalio, Warriorsima je ovo bila utakmica "win or go home" i tek su nakon velikog minusa počeli igrati. Do kraja prvog poluvremena uspjeli su spustiti na 10 poena minusa, a onda je uslijedilo jedno od njihovih najboljih poluvremena u doigravanju ikad. 

Klay Thompson, Steph Curry i kevin Durant trpali su, a Draymon Green je radio sve ostalo, skakao, asistirao, krao lopte, blokirao, a Warriorsi su minus deset s poluvremena pretvorili u plus sedam na ulasku u posljednju dionicu. Ako ste mislili da ne mogu bolje od te treće četvrtine, prevarili ste se. U četvrtoj četvrtini potpuno su potukli protivnika dopustivši mu svega devet postignutih poena u 12 minuta. Rocketsi su ubacili DEVET poena, a Warriorsi su se uoči sedme i odlučujuće utakmice napunili samopouzdanjem pobjedom od 29 poena razlike. Andre Igoudala nije zaigrao ni u ovoj utakmici, a za njega kao i za Chrisa Paula znati će se vrlo vjerojano prije same utakmice broj sedam hoće li igrati ili ne u odlučujućem susretu.

Rocketsi su u prvoj četvrtini zabili čak 39 poena, a u preostale tri četvrtine svega 47 od čega je samo 25 bilo u drugom poluvremenu. Obrana kakvu su igrali Warriorsi bila je na najvećem mogućem nivou. Gordon je u prvom poluvremenu ubacio 16 poena, a u drugom svega 3, Trevor Ariza je u prvoj četvrtini ubacio 10, do kraja utakmice još samo 4. Harden je predvodio Rocketse s 32 poena, 9 asistencija i 7 skokova, a obrana Warriorsa blokirala ga ječak 6 puta dok je imao čak 9 izgubljenih lopti, a u posljednje dvije utakmice tricu je šutirao 4/23. Gordon je ubacio 19, a Ariza 14 poena. Rocketsi su imali čak 21 izgubljenu loptu. 


Warriorse je predvodio Thomspon koji se opet pojavio kada najviše treba, kao i prije dvije sezone protiv Oklahome kada su bili u zaostatku 3-1 u pobjedama, ali su preokrenuli i slavili s 4-3. Ubacio je 35 poena uz 6 skokova i 4 osvojene lopte. Tricu je šutirao 9/14. Curry je ubacio 29 uz 6 asistencija i 5 skokova, a imao je vjerovali ili ne čak 3 blokade. Durant je zabio 23 uz 7 skokova i 4 asistencije, a jedan od najvažnijih kotačića bio je Green s svega 4 poena, ali uz 10 skokova, 9 asistencija, 5 blokada i 4 osvojene lopte.