Europa i Svijet
Hrvatska
VIDEO: Novi težak poraz hrvatskih kadetkinja. Italija bolja čak 45 razlike!

VIDEO: Novi težak poraz hrvatskih kadetkinja. Italija bolja čak 45 razlike!

Autor: Paulo Sarić

Hrvatska u drugi krug kreće s četvrtog mjesta u skupini i s koš razlikom minus 100.

Hrvatske košarkašice do 16 godina poražene su i u trećem susretu skupine C Europskog prvenstva koje se održava u litavskom Kaunasu. Bolje od izabranica Marije Kovač Mijač ovaj su put bile mlade Talijanke rezultatom 74-29.

Agresivnost u obrani na otvaranju susreta bila je na željenoj razini, no Hrvatice su se od početka mučile u napadu o čemu najbolje svjedoči podatak da su prvu četvrtinu završile samo s jednim poenom. Bilo je to djelo Hane Mühl s linije slobodnih bacanja. U takvoj igri nije dugo trebalo, tek osam minuta, da se Italija odvoji na dvoznamenkastu prednost. Pokušala je Hrvatska i sa zonskim obranama usporiti prekojadranske protivnice, no pomaka na bolje nije bilo.

FOTO: fiba.basketball

Tamo gdje su stale u prvoj, Talijanke su nastavile u drugoj dionici pa se razlika povećavala iz napada u napad. Hrvatska je svoj drugi koš postigla u 17. minuti, ponovno Hana Mühl, ponovno s linije slobodnih bacanja, da bi minutu kasnije Marta Ostojić pogodila tricu za 18-5 uz glasno odobravanje hrvatske klupe. Bili su prvi hrvatski poeni iz igre.

O napadačkom učinku naše reprezentacije najbolje govori postotak šuta iz igre koji je u prvom poluvremenu iznosio samo osam posto, pa minus 18 na poluvremenu (27-9) ne treba čuditi.


U istom se ritmu nastavilo i nakon povratka iz svlačionica. Talijankama nije dugo trebalo, tek nešto više od četiri minute, da se košem Martine Spinelli odvoje na plus 30. Treća je četvrtina bila preslika druge pa smo na prvi hrvatski koš iz igre čekali šest i pol minuta, no potom je krenulo svojevrsno napadačko buđenje Hrvatske koja je do kraja dionice uspjela prebaciti granicu od deset poena.

FOTO: fiba.basketball

Stvari se nisu previše promijenile ni u posljednjoj četvrtini o čemu svjedoči i konačnih -45 iz hrvatske perspektive.

Najefikasnije u pobjedničkim redovima bile su Francesca Leonardi i Silvia Nativi sa 16, odnosno 11 koševa, dok je bolja od ostalih kod Hrvatske bila Hana Mühl s devet poena. Izabranice Marije Kovač Mijač u osmini finala igraju protiv Rusije koja je sa stopostotnim učinkom završila na prvom mjestu skupine D.

Utakmica je na rasporedu u utorak, s početkom u 15:45 sati.