Hrvatska
Regija
VIDEO: Od Šarića do Junakovića. Hrvatski reprezentativac postao tek šesti Šibenčanin u dresu Zadra

VIDEO: Od Šarića do Junakovića. Hrvatski reprezentativac postao tek šesti Šibenčanin u dresu Zadra

Autor: Paulo Sarić

Nastavi niz: Predrag Šarić, Siniša Kelečević, Kristijan Ercegović, Miro Bilan, Henrik Širko i...

Uljarević, Allen… Junaković! Troglava bekovska zvijer trebala bi vući momčad KK Zadar u narednoj sezoni. Nakon potpisa mladog Karla Uljarevića misao vodilja u dalmatinskom abaligašu bila je dovesti iskusnog stranog razigravača koji bi mladom Osječaninu poslužio kao mentor i učitelj, a odabir je pao na Tonyja Wrotena. No, rasplet situacije s nekadašnjim NBA-ovcem upalio je alarme i aktivirao rezervni plan.

U njemu jedno od prvih podcrtanih imena bilo ono Bryona Allena koji je prošlu srijedu ojačao vanjsku liniju Zadra, da bi ju danas dopunio povratnik iz Litve i nekadašnji igrač Šibenika i Cibone Martin Junaković.

25-godišnji razigravač košarkom se počeo baviti u Krešimirovom gradu, da bi vrlo mlad preselio u Cedevitu, odnosno u njezinu razvojnu momčad Mladost Zagreb. Prvi povratak u Šibenik značio je i prve prave minute u seniorskoj košarci što ga je 2013. doveo do Cibone s kojom je koncem sezone usred Beograda osvojio naslov regionalnog prvaka.


Ipak, kako 'pod Tornjem' nije uspio dobiti pravu priliku, Junaković je svoj košarkaši put odlučio krčiti preko Jollyja, GKK Šibenik, Ribole Kaštela i Hermes Analitice, da bi se konačno skrasio u Trnskom gdje je u jesen 2017. godine „eksplodirao“ s 29 poena, sedam asistencija i pet skokova u prosjeku što mu je donijelo transfer u makedonski Ohrid.

Prvo inozemno iskustvo kratko je trajalo, pa se preko Širokog ubrzo vratio tamo gdje je uvijek rado viđen – na Baldekin. Dobre igre u narančastom dresu donijele su mu poziv iz Litve gdje je u prošloj polusezoni u dresu Nevežisa bio na prosjecima od gotovo deset koševa i 3,5 dodavanja po utakmici.

Ugovor s KK Zadar potpisan je na dvije sezone.