Kolumne
VIDEO: Pepsi i njegovo životno djelo umrli u istoj godini, pogledajte priču o nastanku KK Zagreb

VIDEO: Pepsi i njegovo životno djelo umrli u istoj godini, pogledajte priču o nastanku KK Zagreb

Autor: Teo Cilar

Samo nekoliko mjeseci nakon što se ugasio KK Zagreb, ugasilo se srce njegovog osnivača i legende kluba, Boška Božića-Pepsija.

Sudbina ili samo puka slučajnost? Mnogi bi se složili da je prste umješala sudbina jer smo u istoj godini ostali bez KK Zagreb i njegovog osnivača Boška Božića-Pepsija

Sve je počelo sada već daleke 1970. godine kada je Jugoslavija osvojila Svjetsko prvenstvo u Ljubljani. Košarka je bila sve popularnija i zato ne čudi da je Pepsi uz nekoliko prijatelja osnovao klub koji se prvotno zvao KK Siget. U prilog je išla činjenica da je u Novom Zagrebu bila jedna od rijetkih dvorana u to vrijeme. Krenulo se u najnižoj ligi na vanjskim terenima u Sigetu preko ljeta. To vrijeme obilježili su kvartovski derbiji protiv Zapruđa. U dvorani nije bilo mjesta za sve zainteresirane i ako se nije došlo nekoliko sati ranije u dvoranu se nije moglo.   

Četiri godine poslije osnutka, Pepsi je odlučio ući u trenerske vode. Kada je okupio suigrače na terenu i objavio da im više nije suigrač nego trener, na početku mu nisu vjerovali jer nije imao najbolje radne navike kao igrač. Samo tri godine kasnije, Božić je odveo klub u hrvatsko-slovensku ligu. Tada su igrali pod imenom KK Novi Zagreb koje su dobili 1976. godine. 

Kada je 1980. godine izgrađena dvorana Trnsko, to im je postao novi dom punih 38 godina, sve do gašenja kluba. U Prvu jugoslavensku ligu ušli su 1989. godine, a nakon raspada bivše države, bili su stalni član najvišeg ranga hrvatske košarke. Pepsi je dogurao do izborničke pozicije Hrvatske seniorske reprezentacije. Još jedan bivši izbornik započeo je karijeru u KK Zagreb, a riječ je o Jasminu Repeši. Još jedan član KK Zagreb postao je izbornik Hrvatske, a riječ je o trenutnom izborniku Draženu Anzuloviću. 

- To je bio klub koji je imao dušu, koji je živio na bazi kvarta, škvadre i to je bila najjača snaga Zagreba koji je na taj način išao prema gore, rekao je jednom prilikom Pepsi. 

Kako je klub išao sve više prema gore, tako je privlačio sve veću pozornost kako sponzora tako i političara. Pepsiju se to nije svidjelo, a kako je uvijek bio bez dlake na jeziku, mnogo je puta ulazio u svađe s čelnim ljudima kluba da bi 1999. godine otišao iz KK Zagreb. 


Tko je uništio klub? Zna se!

Klub je i nakon njegovog odlaska nastavio s dobrim rezultatima, a vrhunac je bio plasman u Euroligu. Upravo u tim trenucima KK Zagreb je bio čista suprotnost od riječi Pepsija u izjavi gore. Kvarta i škvadre nije bilo ni u tragovima, a ubrzo potom počelo je propadanje kluba. Nakon što su ostali bez Eurolige, novi težak udarac zadao im je nikad slabiji Zadar koji ih je u izravnom dvoboju ostavio bez ABA lige. Nakon toga još su nekoliko godina igrali u najvišem rangu hrvatske košarke boreći se s dugovima i duhovima iz prošlosti. Krivci? Politika i političari. 

Nakon što su na kraju prošle sezone ispali iz HT Premijer lige, izlaza više nije bilo i klub se ugasio i otišao u povijest. Nekoliko mjeseci kasnije na neko bolje mjesto otišao je i Boško Božić-Pepsi, tvorac KK Zagreb koji je bio njegovo životno djelo. 

Jedno je sigurno, hrvatska košarka bila bi puno siromašnija da nije bilo Pepsija Božića i njegovog KK Zagreb. Upravo je zbog toga, prije samo mjesec dana, primio najviše državno priznanje za sport, nagradu Franjo Bučar.