Hrvatska
VIDEO: Perasovićevih 27 koševa nedovoljno Universitasu. Nova uvjerljiva pobjeda Jazina

VIDEO: Perasovićevih 27 koševa nedovoljno Universitasu. Nova uvjerljiva pobjeda Jazina

Autor: Paulo Sarić

Gosti su s pet dvoznamenkastih igrača mirno stigli do nove pobjede koja ih održava na vrhu tablice.

Košarkaši Jazina nastavljaju s dobrim partijama u Prvoj muškoj ligi. Momčad Luke Bujasa na gostovanju u Splitu kod AKK Universitas došla je do šeste pobjede u sezoni rezultatom 68-91. Bila je to preslika većine domaćih susreta zadarske ekipe koja u pravilu već u prvoj četvrtini ode na dvoznamenkastu prednost da bi novim naletom na početku drugog poluvremena praktički riješila pitanje pobjednika. Iako su Splićani gotovo svih 40 minuta energetski i trkački parirali iskusnim gostima, nesrazmjer pod obručima bio je i više nego očit o čemu svjedoči i deset skokova više 'Žute podmornice'.

'Podmorničari' su od samog početka nametnuli svoj ritam otvorivši utakmicu s 2-10, nakon čega se više nisu osvrtali. Dapače, tek su tad 'dodali gas'. Serija 0-15 koju je polaganjem pokrenuo iskusni Mirza Sarajlija, a zakucavanjem dovršio Preston Bungei već je sredinom šeste minute odvela Zadrane na velikih plus 21 (4-25). Uslijedila je očekivana minuta odmora domaćeg trener Milana Karakaša koja je razbudila domaćine koji su proigrali i u samo nekoliko minuta gotovo prepolovili zaostatak, no sve do polaganja raspoloženog zlatnog kadeta Ivana Perasovića na isteku 12. minute nisu uspijevali prići na manje od deset koševa zaostatka (23-32).

Uslijedilo je razdoblje izjednačene igre u kojemu su domaćine vukli Perasović i Viktor Šarić koji su ubacili 17 od prvih 18 koševa svoje momčadi u drugoj dionici, da bi Lovre Runjić pogodio za samo minus šest Universitasa minutu i 20 sekundi prije odlaska u svlačionice. Ipak, samo je zatvaranje pripalo Jazinama koje su se polaganjem Emilija Banića u posljednjoj sekundi prvog poluvremena vratili na dvoznamenkastu prednost (37-47).


Gosti su na otvaranju nastavka spustili nekoliko lopti snažnom Franku Kaštropilu kojega nije imao tko čuvati u domaćim redovima, što je bivši igrač Splita, Cibone i Zadra iskusno iskoristio i dvaput poentirao, ali i natjerao domaće igrače da se skupljaju u reketu što je Zadranima ostavljalo više prostora na trici. Stoga nije dugo trebalo, tek tri i pol minute, da 'Žuta podmornica' podupla prednost s poluvremena i otiđe na 20 razlike (41-61). Iako su Perasović i Šarić pokušavali održati domaćine na životu, semafor je minutu prije kraja treće četvrtine pokazivao 47-71, do tad najvećih plus 24 za goste nakon čega više nije bilo povratka za Karakašove momke.

Do kraja nije bilo većih uzbuđenja pa su bodovi 'Dalmatinom' krenuli prema Donatovom gradu.

Goste su do nove pobjede vodili Emilio Banić s 24 koša i osam skokova te Franko Kaštropil s 20 poena i 11 uhvaćenih lopti, a vrijedi istaknuti i dvostruko-dvocifreni učinak Mirze Sarajlije koji je ubacio deset koševa i podijelio deset asistencija, dok je uvjerljivo najbolji pojedinac u mladoj ekipi Universitasa bio Ivan Perasović s 27 poena i osam skokova.