Hrvatska
VIDEO: Perkušić i Štambuk za drugu broncu Splita. Zadar ponovno za dlaku prekratak

VIDEO: Perkušić i Štambuk za drugu broncu Splita. Zadar ponovno za dlaku prekratak

Autor: Paulo Sarić

Tri od četiri kadetske utakmice bile su preslika juniorskih. Hoće li i finale?

Košarkaši Splita pobjedom su okončali završnicu kadetskog prvenstva Hrvatske. Igrači Srđana Subotića u utakmici za treće mjesto svladali su vršnjake iz Zadra rezultatom 82-76, okončavši sezonu s broncom oko vrata.

Prvih je deset minuta proteklo u igri koš-na-koš, pri čemu valja istaknuti skakačku dominaciju mladog Splićanin Ante Perkušića koji je uhvatio deset od prvih 12 lopti svoje momčadi, da bi samo otvaranje druge dionice pripalo gostima koji su se serijom 0-6 nakratko odvojili na tri posjeda prednosti (19-26).

Razbudilo je to ponajboljeg igrača Zadra Duju Bralu koji je ubacio u brzinu više i sa sedam poena u samo par minuta vratio domaćine u priključak. Ipak, završnica prvog poluvremena pripala je 'Žutima' koji su na krilima triju dalekometnih šuteva i dominantnog Perkušića na predah otišli s osam poena viška (36-44), nagovijestivši ton u kojem će proteći ostatak susreta.


Nije trebalo dugo čekati da se Splićani odvoje na dvoznamenkastu prednost (38-49), što je primoralo domaćeg trenera Marka Selina na minutu odmor nakon koje su domaćini zaigrali agresivnije i koncentriranije učas smanjivši zaostatak. Klarica je tricom započeo, a Brala završio seriju 8-0 koja je primakla mladiće u plavim dresovima na samo posjed zaostatka, no kao i mnogo puta do tada 'Žuti' su ekspresno odgovorili pa se u posljednjih deset minuta ušlo s 50-57 za Subotićeve momke.

Zadrani se nisu predavali te su preko Krševana Klarice i Brale prišli na minus tri u 33. minuti (58-61), no Bulić i Lisica su odbili prvi povratak domaćina i vratili svoju momčad u mirne vode. Domaćini su posljednju šansu da se vrate u utakmicu i zakompliciraju borbu za medalju imali nešto više od minute prije kraja kada je Buljan smanjio na 74-77 nakon čega se ušlo u neizvjesnu završnicu.

A ona je pripala Splićanima. Šantić je bio polovičan s linije, no s druge je strane Vidov izgubio loptu pa je Štambuk mirne ruke potvrdio pobjedu Splita.

Najefikasniji u splitskim redovima bili su Ante Perkušić i Lovre Štambuk s 19, odnosno 17 poena, dok je bolji od ostalih kod Zadra bio Tomislav Buljan s 27 koševa i 13 skokova.