Time-out
VIDEO: Pogledajte centra koji dijeli asistencije bolje od većine razigravača

VIDEO: Pogledajte centra koji dijeli asistencije bolje od većine razigravača

Autor: Paulo Sarić

218 centimetara visok igrač trenutno je najbolji asistent turnira.

Iako je postao centra primarno obraniti put ka svome obruču i skupiti skokove, a potom i napuniti koš svojih suparnika, te im dijeljenje asistencija u pravilu nije visoko na listi prioriteta, upravo je jedan visoki igrač najbolji asistent Azijskog prvenstva koje se ovih dana održava u Bejrutu.

Riječ je o Irancu Hamedu Haddadiju koji je dobro poznat hrvatskoj publici koja ga je mogla upoznati za vrijeme Olimpijskih igara u Pekingu 2008. godine kada se u posljednjem susretu skupine A suprotstavio našoj reprezentaciji. Haddadi je u tom susretu zabio 17 koševa i uhvatio velikih 15 skokova nadigravši naše centre te je u potpunosti zatvorio prilaz svom obruču pa se Hrvatska uglavnom oslanjala na šut što je rezultiralo sa samo tri slobodna bacanja za 40 minuta protiv objektivno slabijeg protivnika.

Iskusni je Iranac nakon Olimpijade završio u NBA ligi gdje je narednih pet godina nosio dres Memphisa, da bi završnicu posljednje sezone odradio u Phoenixu. U tom je periodu nastupio na samo 151 utakmici osnovnog dijela sezone te u 13 dvoboja doigravanja većinom imavši ulogu trećeg centra. Ostao je dojam da je mogao više, te da bi dobio veću priliku da nije „pogrešne“ nacionalnosti. U međuvremenu je nastavio dominirati u reprezentativnom dresu u koji se cijelo vrijeme odaziva. Tako je i ovoga ljeta, s 32 godine na leđima, odlučio zaigrati za iransku reprezentaciju za koju u dosadašnjem tijeku turnira zabija 16 koševa te hvata 8.5 skokova u prosjeku.


Ali, uz to dijeli i za centra nevjerojatnih 8.5 asistencija! Premda je 218 centimetara visoki centar izgubio velik dio svoje brzine i eksplozivnosti u odnosu na mlade dane, iskustvo, visoka košarkaška inteligencija i dobar pregled terena mu omogućuju da ostane ključan dio svoje momčadi i pronalazi suigrače u boljim situacijama.

Time je uvelike otežao posao protivnicima koji se sada moraju fokusirati ne samo na zaustavljanje napadačke igre iranskog diva koji je sposoban svakome protivniku utrpati preko 20 poena, već trebaju obratiti pozornost i na njegove razigravačke kvalitete.