Europa i Svijet
Hrvatska
VIDEO: Poljakinje su bile prevelik zalogaj za naše kadetkinje

VIDEO: Poljakinje su bile prevelik zalogaj za naše kadetkinje

Autor: Saša Ćirić

Ne treba klonuti duhom, već sutra nas očekuje dvoboj s Mađarskom.

Započelo je EP za kadetkinje u Litvi, a naša reprezentacija je u skupini C, u društvu Poljske, Mađarske i Italije.

Prve suparnice su našim djevojkama bile Poljakinje, dobro vođena i uigrana ekipa.

U prvoj su četvrtini izabranice Marije Kovač Mijač držale priključak do 8-11 u četvrtoj minuti, da bi se Poljakinje u narednih pet minuta serijom 13-2 odvojile na +14 (10-24), a naše djevojke su preko raspoložene Antice Tabule blago smanjile zaostatak do prvog odmora (14-26).

U drugoj četvrtini su naše reprezentativke još uvijek fizički parirale razigranim Poljakinjama, ali unatoč tome je razlika kontinuirano rasla, pa su na poluvrijeme otišle s 18 poena zaostatka (27-45).

Svaka nada za povratak u susret je srezana u prvoj polovici treće četvrtine, kada Poljakinje rade pritisak na našim vanjskim igračicama koje uslijed toga imaju problema s prijenosom lopte. Rezultat toga je kontinuirano povećanje prednosti u poljsku korist, sve do najviših 34-68 nakon nesportskog prekršaja Hane Mühl. Slijedi dobro razdoblje naše reprezentacije, u kojem uzastopne trice pogađaju Lena Hitrec (jednu) i Barbara Vunić (dvije) za smanjenje zaostatka na -25 (43-68). Poljska izbornica Lubow Szwecowa Knap zove minutu odmora dvije minute prije kraja četvrtine i na taj način razbija našu seriju. Poljakinje se na teren vraćaju smirenije, pa do kraja četvrtine spriječavaju daljnje približavanje naših djevojaka. U posljednjih deset minuta se ušlo s rezultatom 47-74 za Poljsku.


S tolikom razlikom, oba tabora su do kraja utakmice dala šansu djevojkama s klupe. Prvo su bolje odreagirale Poljakinje, koje su digle razliku na najviših +41 (52-93) dvije minute do kraja, ali su naše reprezentativke u posljednjoj minuti uspjele ublažiti poraz. Dobre akcije je u završnici vezala Nika Lokica, koja je vezala pet poena uz skok i ukradenu loptu. Edita Poljac i Doroteja Laljek tricama u posljednjoj minuti postavljaju konačni rezultat - 63-95.

U našim redovima najistaknutiji je bio vodički tandem, Tabula (12 poena, 6 skokova) i Vunić (9 poena, 6 skokova), dok je Poljsku predvodila Magdalena Szymkiewicz (22 poena).

Statistika utakmice