Europa i Svijet
VIDEO: Popovich ušao u povijest

VIDEO: Popovich ušao u povijest

Autor: Paulo Sarić

„Rekordi mi ništa ne znače“.

Da je Gregg Popovich krema svjetske košarke i ponajbolji trener u povijesti igre već je odavno poznato svima, a prošle je noći ta činjenica učvršćena dodatnim argumentom. Pobjeda San Antonio Spursa nad New York Knicksima 100-91 neće ostati upamćena samo po sretnom košu Manua Ginobilija, već i po tome što je iskusni 68-godišnjak ušao među pet najboljih trenera u povijesti NBA lige.


Popovich je noćas upisao svoju 1176. pobjedu u 1694 susreta koliko ih je vodio u najjačoj ligi svijeta čime je prestigao Georgea Karla koji je do jučer držao peto mjesto. Uspjeh postaje još impresivniji zna li se da je sve pobjede ostvario vodeći samo jednu momčad – San Antonio Spurse. Jedino legenda Utah Jazza Jerry Sloan ima više pobjeda s istom momčadi, njih 1221.

- Ne sjećam se da sam zabio koš ili uhvatio skok. Svakako nisam dodao loptu… Ne znači mi ništa. Imao sam dobre igrače i treniram već eonima – u svom je stilu prokomentirao veliki uspjeh trener Spursa i dodao – ne vjerujem da će me Karl nazvati i čestitati. Ima on pametnijeg posla.

Popovich se s postotkom uspješnosti od 69.4 posto nalazi na četvrtom mjestu svih vremena među trenerima koji su vodili makar 250 utakmica, iza Stevea Kerra koji je pobijedio u 84.3 posto susreta koje je vodio te Phila Jacksona (70.4%) i Billyja Cunninghama (69.8%).

Iako je nebrojeno puta rekao da mu rekordi ne znače previše, oni će još dugo ostati zapisani u povijesnim knjigama i podsjećati generacije koje dolaze na rad jednog od najboljih trenera, ne samo u posljednjim desetljećima, već i u povijesti košarke.