Regija
VIDEO: Pot šokirao Cibonu u Zagrebu i donio FMP-u pobjedu u produžetku

VIDEO: Pot šokirao Cibonu u Zagrebu i donio FMP-u pobjedu u produžetku

Autor: Teo Cilar

Cibona je prosula 11 poena prednosti u posljednjoj četvrtini, kao i plus pet u produžetku.

Stefan Pot postigao je pobjednički koš na devet sekundi do kraja produžetka za pobjedu FMP-a u Zagrebu 85:84. Marko Tomas promašio je šut za pobjedu Cibone koja je prosula 11 poena prednosti iz posljednje četvrtine kao i plus pet na dvije i pola minute do kraja produžetka. 

Cibona-FMP 84:85 (24:20, 22:27, 22:12, 10:19, 6:7)

Kompletna statistika utakmice

Luka Žorić bio je nezaustavljiv za obranu FMP-a na početku susreta. On je ubacio Ciboninih prvih osam poena na susretu, zatim se tu umiješao dvicom Marin Rozić, a onda je Žora nastavio trpati te je zabio novih sedam poena u nizu. Postigao je 15 poena od Cibonina 24 u prvom periodu. Cibona je imala deset poena prednosti u prvom periodu, ali gosti su do kraja četvrtine uspjeli smanjiti na prihvatljivih 24:20. 


Cibosi su nakon dvije i pola minute igre u drugoj četvrtini poslije oba pogođena slobodna bacanja Branislava Ratkovice došla do vodstva 34:23 što im je bila najviša prednost do tog trenutka utakmice. Vratio se tada u igru najbolji igrač FMP-a Filip Čović koji je u prvoj četvrtini zaradio dva brza prekršaja, a igra gostiju postala je puno bolja i tečnija s njim na terenu. FMP se vraća u susret serijom 14:2 koju s dva slobodna bacanja zaključuje Čović za vodstvo gostiju 36:37. Kod rezultata 37:39 za FMP, Josip Bilinovac postiže tricu, a ispod koša je fauliran Aaron Geramipoor koji pogaša jedno od dva bacanja za Cibonino vodstvo 41:39. Do kraja prvog poluvremena FMP na krilima Čovića prelazi u vodstvo te se na odmor odlazi rezultatom 46:47 za goste.

Odmah na početku treće četvrtine fauliran je gostujući gorostas Michael Ojo koji pogađa oba bacanja za plus tri FMP-a. Žorić i Domagoj Bošnjak pokreću tada mini seriju Cibone 6:0 za vodstvo 52:49. Cibona je u trećoj četvrtini odigrala puno bolju obranu nego u prvom poluvremenu te je u završnici četvrtine došla do vodstva 68:58. Nemanja Nenadić postiže jedno od dva bacanja za 68:59 uoči posljednjih deset minuta. 

Cedevita je u prve dvije minute posljednje dionice u dva navrata došla do plus 11, ali zaigrali su gosti tada bolje i rade seriju 7:0 koju zaključuje Čović tricom za 72:68. Uslijedila su tada po tri promašena napada s obje strane, a post prekida Žorić s dva pogođena slobodna bacanja za 74:68. Aleksa Radanov i Dragan Apić tada realiziraju iduća dva napada gostiju dok Cibona svoj promašuje i na tri i pol minute do kraja imamo neizvjesnu završnicu. Kod rezultata 74:72 za Cibonu, Žorić promašuje napad vukova, a Čović promašuje tricu za vodstvo. Nakon novog promašaja Žorića, Radanov poravnava na 74:74, a napad poslije FMP vodi poslije pogođenih bacanja Stefana Lazarevića. Cibona sve svoje napade igra preko Žorića koji svojim 30. poenom na 1:38 do kraja poravnava rezultat. FMP dolazi u vodstvo jednim pogođenim bacanjem, a Rozić na drugoj strani pogađa za vodstvo Cibone 78:77. FMP je krenuo u posljednji napad, tricu promašuje Čović, ali u napadu skače Radanov koji je na 1.9 sekundi do kraja fauliran i ima dva bacanja za moguću pobjedu. Pogodio je jedno, a nakon minute odmora Cibona kreće po pobjedu, FMP nije bio u bonusu te je fauliran Bošnjak, a novu minutu odmora traži trener Cibone Ante Nazor gdje crta akciju koju Cibona nije iskoristila jer je loptu izgubio Ratkovica, a šut preko cijelog terena skoro je pogodio Nenadić. 

Cibona je u produžetak krenula bolje i dvicom Rozića te tricom Bošnjaka dolazi do 83:78. FMP je prve dvije i pola minute bio bez poena, a onda je poludio Čović koji prvo postiže dvicu, a onda i tricu iz nemoguće situacije preko Rozića i Žorića za 83:83. Nakon faula Oje, Žorić pogađa samo jedno bacanje, a Pot u posljednjem napadu FMP-a polaže za pobjedu 85:84 i veliki šok u Zagrebu. 

Žorić je bio nezaustavljiv te je ubacio 31 poen uz 7 skokova, Ratkovica je ubacio 16 uz 4 asistencije, a jedino je još Rozić odigrao nešto kod Cibone s 10 poena, 7 skokova, 4 osvojene lopte i 3 asistencije. Kod gostiju Čović 18 poena, 9 asistencija i 3 skoka, Apić je ubacio 11 uz 7 skokova, a po 10 su zabili junak Pot i Nenadić.