Hrvatska
VIDEO: Potop na Dravi! 'Brokeri' u stilu Zvezde do velikog trijumfa nad Zadrom

VIDEO: Potop na Dravi! 'Brokeri' u stilu Zvezde do velikog trijumfa nad Zadrom

Autor: Paulo Sarić

Zadarskih minus 37 u nešto više od 24 sata.

„Machiavelli je bio u pravu.“ Tako bi oni koji o Machiavelliju najviše znaju iz medija, a djela mu nisu čitali, ili su ih čitali paušalno, mogli rezimirati večerašnji susret Vrijednosnica Osijek i Zadra. 'Brokeri' su, naime, odbili ispuniti molbu Dalmatinaca koji su tražili da se utakmica odigra u četvrtak kako bi izbjegli da nakon iscrpljujućeg ogleda s regionalnim suverenom večeraju s nogu i krenu na 565 kilometara dugačak put. „Cilj opravdava sredstvo“, kazali bi. I premda to slavni politički filozof nikada nije napisao, ispada da bi – bili u pravu. Neupitno legalna, prilično legitimna i popularno makijavelistička taktika Slavonaca se isplatila. Osječani su na domaćem terenu razbili umorne Zadrane rezultatom 88-69 i došli do devete pobjede u HT Premijer ligi.

Iako su Zadrani na krilima raspoloženog Kristijana Krajine otvorili utakmicu s 0-6, domaćini su se brzo konsolidirali i nakon manje od četiri minute natjerali gostujućeg trenera Antu Nazora na time-out. Mladi Slovak Mario Ihring rutinirano je orkestrirao napade svoje momčadi pa nije dugo trebalo da se stvari vrate na početak (10-10). Dalmatinci su zahvaljujući seriji slobodnih bacanja bili u minimalnom vodstvu do kraja prve četvrtine, no kako je vrijeme odmicalo tako je do izražaja počela dolaziti prevlast 'Brokera' u skoku. Igrači Domagoja Kujundžića dominirali su pod obručima nad svojim abaligaškim kolegama, a kada je Franko Šango odgovorio Šimi Špralji u zadarskom obračunu iza linije 6,75 započeo je veliki nalet Slavonaca.

Serija 12-0 u koji je Šango ugradio šest, a Abdul-Malik Abu pet poena dovela je domaćine nadomak dvoznamenkaste prednosti u 15. minuti (37-28). Iz tog perioda osim dobre obrane Osječana i pogubljenosti Zadra u napadu valja istaknuti i monstruozno zakucavanje Abua, svakako jedno od atraktivnijih na hrvatskim parketima ove sezone. Rotirao je gostujući trener pokušavajući pronaći raspoloženu petorku, no unatoč tome što je na poziciji razigravača oprobao čak trojicu igrača nikako nije uspio pronaći čovjeka koji će povezati dalmatinske redove. BBB trojac se nije iskazao, a posljedica toga je 45-34 uoči odlaska na veliki odmor.

U nastavku smo na parketu vidjeli Vladimira Dašića koji je odmarao prvih 20 minuta i premda je iskusni Crnogorac u prvom napadu treće četvrtine smanjio na minus devet gledano iz gostujuće perspektive, Slavoncima nije dugo trebalo da krenu u novi nalet. Serija 8-0 i na semaforu je u 23. minuti pisalo 53-36, velikih 17 koševa viška za Kujundžićeve momke.


Vidjelo se da je jučerašnji poraz ostavio traga na Zadranima. Malo je toga gostima polazilo za rukom. Obrana je bila vrlo loša, a u napadu se uglavnom pribjegavalo individualnim akcijama, a na taj se način nije moglo priprijetiti raspoloženim Osječanima. Izvrsni Ihring vukao je sve konce svoje momčadi u napadu, a u stopu su ga pratili Ante Gospić i Abu pa se u posljednju dionicu ušlo s iznenađujućih plus 19 za Vrijednosnice (73-54).

Uspostavili su Dalmatinci nakratko ravnotežu i u par navrata prišli na zaostatak od 15 poena, no to je bilo sve što smo vidjeli od igrača Ante Nazora. Domaćini su mirnom i rutiniranom igrom, u maniri iskusnijeg suparnika, priveli utakmicu kraju i došli do devetog trijumfa u hrvatskom prvenstvu.

Pobjednike je predvodio dvojac Ihring-Gospić koji su ubacili po 19 poena i uhvatili po šest skokova, čemu je mladi slovački razigravač dodao i devet asistencija, dok je najefikasniji u gostujućim redovima bio Luka Žorić sa 16 koševa.

Rezultati by SofaScore