Europa i Svijet
VIDEO: Preokret Warriorsa za veliko finale protiv Cavsa

VIDEO: Preokret Warriorsa za veliko finale protiv Cavsa

Autor: Teo Cilar

Houston Rocketsi promašili 27 trica u nizu što je novi NBA rekord.

Golden State Warriorsi i Cleveland Cavaliersi igrati će četvrtu godinu za redom veliko NBA finale. Warriorsi su na pet minuta do kraja prvog poluvremena zaostajali s 15 poena razlike, do poluvremena su smanjili na minus 11, a onda su odličnom trećom četvrtinom još jednom sve preokrenuli.

Houston Rockets (1) - Golden State Warriors (2) 92:101 (24:19, 30:24, 15:33, 23:25) 3-4


Houston Rocketsi još su jednom dobro krenuli u utakmicu, ne tako uvjerljivo kao u šestoj utakmici, ali dovoljno da prvi period dobiju s pet poena prednosti. Na krilima navijača nastavili su u dobrom ritmu i u drugoj četvrtini u kojoj su došli do 15 poena prednosti. Warriorsi su bili vrlo loši u prvom poluvremenu, a dodatne probleme stvarale su im i brze tri osobne pogreške Klaya Thompsona  koji je morao na klupu. Houston je velike probleme "ratnicima" stvarao skokom u napadu gdje su dobivali nove prilike za poene što su vrlo dobro koristili. Rocketsi su u prvih 18 minuta utakmice pogodili 6 od 12 trica, ali u posljednjih šest minuta druge četvrtine pa do posljednje dionice sve se promijenilo. Houston je na poluvrijeme otišao s vodstvom 54:43, a onda je opet uslijedila treća četvrtina.

Kada je najviše trebalo ukazao se Steph Curry koji je u trećoj dionici ubacio 14 poena, priključio mu se Kevin Durant s 10, obrana Warriorsa bila je znatno bolja, iskontrolirali su skok i sve to bez Thompsona koji je vrlo brzo morao na klupu zbog četvrte osobne pogreške. Što se tiče Rocketsa, skratila se ruka svima, nastavili su promašivati trice, bilo otvorene ili preko ruke, ništa nije ulazilo. Od druge polovice druge četvrtine pa sve do 6:28 do kraja kada nakon 27 uzastopnih promašaja PJ Tucker konačno pogađa jednu.  Warriorsi su minus 11 s poluvremena pretvorili u plus sedam na kraju treće četvrtine.

U posljednjoj su dionici pobjegli na 13 poena razlike, Rocketsi su u jednom trenutku uspjeli doći na minus šest, bilo je to 5:08 do kraja utakmice, ali Durant tada pogađa dvicu, Draymond Green krade loptu Hardenu, a Thompson pogađa za 93:83 i tu je priči bio kraj. Warriorsi su bez problema zadržali prednost do kraja za novo NBA finale protiv Cleveland Cavaliersa.


Durant je ubacio najviše na utakmici, 34 uz po 5 skokova i asista, a imao je i 3 blokade. Curry je bio na korak do triple-doublea, zabio je 27 uz 10 asistencija, 9 skokova i 4 osvojene lopte. Thompson je unatoč smanjenoj minutaži zbog problema s osobnim pogreškama zabio 19 poena uz 3 skoka i dvije osvojene lopte dok je Green ubacio 10 uz 13 skokova i 5 asistencija.


Kod Rocketsa je Harden ubacio 32 uz 6 skokova i 6 asista, ali uz vrlo loš šut za 3 poena, pogodio je dvije trice iz 13 pokušaja, a imao je i 5 izgubljenih lopti. Eric Gordon je zabio 23 uz 6 asistencija i 3 skoka, a on je tricu gađao 2/12. Clint Capela je utakmicu završio s 20 poena i 9 skokova, a PJ Tucker s 14 uz 12 skokova i 4 osvojene lopte, ali nije bilo dovoljno. Totalno van utakmice bio je Trevor Ariza koji je za 41 minutu na terenu ostao bez poena uz šut iz igre 0/12 od čega mu je trica bila 0/9. Dodamo li tu još i devet promašenih slobodnih bacanja, bilo je to puno previše za jednu ovako važnu utakmicu. 

Istina je da su Rocketsi posljednje dvije igrali bez Chrisa Paula, ali i Warriorsi su igrali posljednje četiri utakmice bez možda i ključnog igrača u obrani, Andrea Igoudale.

NBA finale počinje u noći s četvrtka na petak u 3 sata ujutro po našem vremenu. Warriorsi protiv Cavaliersa četvrti dio.