Hrvatska
Video presjek Draženove karijere: Od bacanja do bacanja

Video presjek Draženove karijere: Od bacanja do bacanja

Autor: Branko Tabak

Na današnji dan prije 25 godina Dražen je postigao svoj posljednji koš.

Od pogođenih bacanja Bosni u finalu Prvenstva Jugoslavije 1983. do promašenog bacanja protiv Slovenije u Wroclawu deset godina kasnije.

KK Šibenka (1979.-1983.)

Sve je započelo na Baldekinu kada je Dražen pogodio dva slobodna bacanja na isteku vremena utakmice finala Prvenstva Jugoslavije protiv Bosne. Odluke za zelenim stolom koje su uslijedile zbog kojih je Šibenka ostala bez naslova nisu mogle oduzeti ono što smo vidjeli na parketu. Vidjeli smo u budućnost, vidjeli smo igračinu, vidjeli smo postolja...


KK Cibona (1984.-1988.)

Dražen je Cibonu dva puta doveo do naslova klupskog prvaka Europe, ali više od svega uz njega Cibona je postala hit, Zagreb je živio košarku, Dom Sportova je stalno bio pun...


Real Madrid (1988.-1989.)

Kratko je trajala Draženova epizoda u Europi. Dovoljno za naslov pobjednika Kupa pobjednika Kupova i da pokaže svoju profesionalnost i glad za košarkom. Svom dojučerašnjem klubu Ciboni utrpao je 47 koševa. Real ga nije želio pustiti, Dražen se žalio i otišao preko Atlantika.


Portland Trail Blazers (1989.-1991.)

Nakon svega Dražen se u NBA ligi morao dokazivati i boriti za svoje mjesto pod suncem. U Portlandu dočekali su ga nositelji igre Clyde Drexler, Terry Porter, Jerome Kersey i Kevin Duckworth. Sve ponuđene prilike je grabio čekajući svojih pet minuta. 


New Jersey Nets (1991.-1993,)

Sve mu se vratilo u New Jersey Netsima u kojima je bio najbolji šuter momčadi i postao najboljim Europljaninom koji je do tada zaigrao u NBA ligi. Pogledajte ga 1 na 1 s najvećim svih vremena Michaelom Jordanom.


Barcelona 1992.

Dražen je s reprezentacijom bivše Jugoslavije osvojio broncu na Olimpijskim igrama u Los Angelesu 1984. i srebro u Seoulu 1988. Ima dva svjetska odličja, broncu iz Madrida 1986. i zlato iz Argentine 1990. Na Europskim prvenstvima bio je brončani u Ateni 1987. i zlatni u Zagrebu 1989. godine. U dresu hrvatske reprezentacije osvojio je jedno odličje, srebro 1992. na Olimpijskim igrama u Barceloni. U polufinalu protiv ZND-a pogodio je u završnici dva slobodna bacanja za konačnih 75-74.


Poljska 1993.

U posljednjoj utakmici kvalifikacija za Europsko prvenstvo u Njmačkoj 1993. godine Hrvatska je poražena od Slovenije 90-94. Bila je nedjelja, 6. lipnja. Igralo se u Wroclavu. Posljednji koš na utakmici s linije slobodnih bacanja postigao je Dražen Petrović. Prvo je bacanja pri rezultati 89-94, 40 sekundi prije kraja pogodio, drugo promašio. Bio je to njegov posljednji šut prema košu. Nikad se više nije vratio, nikad stao na liniju slobodnih bacanja. S bacanjima je sve počelo i sve završilo. 

Sve je odjednom stalo, samo je Draženov život proletio. Bez prilike za revanš, bez produžetka.