Regija
VIDEO: Pretvara li se ABA u NBA ligu?

VIDEO: Pretvara li se ABA u NBA ligu?

Autor: Teo Cilar

Naravno da ne govorimo o kvaliteti i atraktivnosti nego o sudačkim propustima.

Zanimljivu situaciju smo uočili na utakmici 6. kola ABA lige između Krke i Zadra u kojoj je Zadar došao do pobjede 77:78. Iako je Zadar svojim greškama zamalo poklonio pobjedu domaćinima, griješili su i suci.

Ono za što smo do jučer mislili da možemo vidjeti samo u NBA ligi, dogodilo se u dvorani Leona Štukelja u Novom Mestu. Situacija se desila u trećoj četvrtini utakmice kod rezultata 37:42 za Zadar, a u glavnoj ulozi je bio igrač Krke, Martin Jančar-Jarc koji je napravio ni manje ni više nego 12 ili 13 koraka nakon što je primio loptu. Domaćini su nakon toga postigli koš koji nije trebao biti priznat, a koji je u konačnici mogao presuditi Zadru, ali nije. 

Nije samo ova utakmica u pitanju, u mnogim utakmicama ove sezone sudačke trojke dopuštaju igračima da dolaze u prednost ispred obrambenog igrača koracima koji su očiti iz aviona ili nošenom loptom kod vođenja, tu kao primjer možemo navesti Filipa Čovića iz Crvene Zvezde. Ne mislimo tu na situacije koje su na granici koraka, nego baš one koje bi trebale biti sankcionirane, a nisu i iz kojih momčadi dolaze do poena. Liga je ove sezone vrlo izjednačena, velika će se borba voditi za vrh, ali i za ostanak u ligi. Zato se ovakve greške ne bi smjele dešavati sucima.