Europa i Svijet
Hrvatska
VIDEO: Šamanić dominantno do MVP nagrade na jakom turniru u Španjolskoj

VIDEO: Šamanić dominantno do MVP nagrade na jakom turniru u Španjolskoj

Autor: Paulo Sarić

Barcelona je predvođena mladim hrvatskim reprezentativcem u finalu svladala Real Madrid 80-73.

Mladi hrvatski reprezentativac koji je ovo ljeto proglašen za najkorisnijeg igrača U-18 europskog prvenstva B divizije u Tallinnu gdje je Hrvatska osvojila zlatnu medalju nastavlja s dobrim partijama i u klupskom dresu. Prošlog je vikenda na Tenerifima održan snažni juniorski turnir na kojemu su sudjelovale brojne europske momčadi. Uz Barcelonu i Real Madrid u Španjolsku su, među ostalim, stigli Lietuvos Rytas, Stellazurra te USK Furute Stars Praga – redoviti sudionici najboljih omladinskih turnira u Europi.

Hrvatski je košarkaš, kojeg je i izbornik Ivica Skelin uvrstio na širi popis kandidata za nedavno održane kvalifikacijske utakmice protiv Nizozemske i Italije, dobru formu pokazao već u grupnoj fazi koju je završio kao prvi strijelac s 21.7 koševa u prosjeku, šesti skakač, ali i deveti asistent čime je kao najkorisniji igrač s prosječnom valorizacijom 27 ušao u samu završnicu turnira.

Nakon što su u polufinalu nadvisili momčad The Academy rezultatom 71-61, Katalonci su u finalu odmjerili snage s madridskim Realom. Madriđani su bolje otvorili susret, no Barca se uz pomoć bivšeg igrača KK Zagreb vratila i izjednačila do 15. minute. Ipak mladići iz glavnog grada Španjolske su predvođeni sinom bivšeg igrača Cibone Ive Nakića, Mariom Nakićem, bolje zaigrali u nastavku te su u 23. minuti vodili s 14 koševa (43-29). Barca se malo po malo vratila u susret, a onda je na scenu stupio mladi Luka Šamanić koji je u sedam minuta preokrenuo zaostatak od pet koševa (69-64) i riješio pitanje pobjednika.


Šamanić je utakmicu završio s 24  poema, a mladi je hrvatski reprezentativac izabran i u najbolju petorku turnira te je na koncu odnio još jedan MVP trofej.