Hrvatska
VIDEO: Šaras hvali Žužu koji se uključio u rad Žalgirisovog profesionalnog kampa

VIDEO: Šaras hvali Žužu koji se uključio u rad Žalgirisovog profesionalnog kampa

Autor: Branko Tabak

Nakon Beograda i Džikića, Kaunas...

rvatski stručnjak, pomoćni trener litvanskog Neptunasa, Jurica Žuža veći je dio ljeta proveo radno. Nakon sudjelovanja na Beogradskoj košarkaškoj klinici, jednoj od najboljih u Europi, uključio se u rada Žalgirisove profesionalnog kampa.

- Vrhunski predavači, košarkaški razgovori s tolikim brojem trenera, razmjena mišljenja, učenje...Toliko korisnih stvari se dogodilo u Beogradu. Posebno bih istaknuo suradnju s trenerom Budućnosti Aleksandrom Džikićem. Užitak je s njim voditi stručne razgovore i razmjenjivati mišljenja. Čestitam mu od srca na uspješnoj sezoni, naslovu prvaka ABA lige i želim puno sreće u Euroligi, kazao nam je Žuža u kratkom razgovoru uoči jutarnjeg treninga u Kaunasu.

- U Žalgirisov profesionalni kamp sam stigao na poziv sportskog direktora i legende Žalgirisa Robertasa Javtokasa koji je izrazio želju da sudjelujem u radu kampa te mi je prenio pohvale trenera prve momčadi Žalgirisa Šarunasa Jsikevičiusa. Kamp je organiziran na visokoj razini. Radimo u Žalgirio Areni u kojoj su uvjeti vrhunski i koristimo apsolutno sve i što i profesionalna momčad Žalgirisa. Imamo 12 igrača, 11 Litvanac i jednog Estonca. S njima rade četiri trenera, dva trenera druge momčadi Žalgirisa, pomoćnik Davida Blatta, Ķēstutis Kemzura,  i ja.



Na upit kako njegov klub reagirao na činjenicu da je trener u kampu suparničke ekipe odgovara.

Ovdje su interesi košarke ispred svega. Rivalstvo postoji samo kad su u pitanju utakmice. Ne može se riječima opisati ta njihova privrženost košarci i njihov doživljaj iste- Želite li doživjeti košarku morate osjetiti košarkašku Litvu. Kao igrač, navijač ili trener...Svejedno je. Razlike nema. Veliki su u pobjedama i porazima. Užitak je ovdje baviti se košarkom.

Tko zna, možda je ovaj poziv uvertira u Žužin novi angažman.

- Raditi u kampu jedne ovakve institucije je veliki korak u karijeri svakog trenera. Suradnja na višoj razini? Tko zna, sa smiješkom je prokomentirao Žuža čija je košarkaška karijera započela u izbjegličkim danima, baš kao i njegovog sugrađanina Luke Modrića.