Europa i Svijet
Hrvatska
Regija
VIDEO: Simon predvodio Hrvate u euroligaškoj noći

VIDEO: Simon predvodio Hrvate u euroligaškoj noći

Autor: Paulo Sarić

Dvije pobjede i četiri poraza hrvatskih predstavnika.

Jučer je s pet utakmica počelo devet kolo Eurolige. U programu su bili svi hrvatski predstavnici, a uzbuđenja, kao i uvijek, nije nedostajalo. Žalgiris je na domaćem terenu svladao Anadolu Efes Velimira Perasovića, Brose Bamberg je u prvom „hrvatskom susretu“ tijesno nadvisio Valenciju, Crvena zvezda je nakon pobjede u Zadru s velikim ambicijama ugostila Baskoniju, Olympiakos je došao do nove gostujuće pobjede u Milanu, a u drugom je „hrvatskom“ dvoboju Barcelona na domaćem terenu odmjerila snage s Maccabijem našeg nekadašnjeg izbornika Nevena Spahije.

U prvoj je utakmici dana litavski predstavnik rutinski nadigrao Efesa rezultatom 91-83. Otvaranje je proteklo u izjednačenoj borbi, a onda su Turci na samome kraju prve dionice napravili seriju 0-8 koja im je omogućila da prvih deset minuta završe s vodstvom 22-26. Perasovićeva je momčad dobro izgledala u prvoj četvrtini, no Žalgiris se ubrzo razbudio i preuzeo kontrolu nad dvobojem. Na odmor se otišlo s plus tri za domaćine (47-44) koji su pospano ušli u nastavak što su suigrači Krunoslava Simona iskoristili da naprave seriju 0-5 i dođu do preokreta. No, to je bila njihova posljednja prednost u utakmici. Momčad Šarunasa Jasikevičiusa ekspresno se vratila u vodstvo koje je povećavala iz minute u minutu. Brandon Davies je u 32. minuti odveo Litavce na prvu dvoznamenkastu prednost (71-61) i premda se gosti nisu predavali najbliže što su uspjeli prići bilo je na minus tri minutu i 40 sekundi prije kraja (86-83) nakon čega je Pangos vezao pet poena i riješio pitanje pobjednika. Domaćine su predvodili Edgaras Ulanovas s 22 koša, sedam skokova i četiri asistencije i Paulius Jankunas sa 17 poena i šest skokova, dok je najefikasniji u redovima poraženog sastava bio Bryant Dunston sa 17 koševa. Simon je utakmicu završio s 12 poena i pet asistencija.


Bamberg je zahvaljujući velikom preokretu u posljednjoj četvrtini nadvisio Valenciju našeg Damjana Rudeža 83-82. Junak Nijemaca bio je Ricky Hickman koji je pogodio tri slobodna bacanja dvije sekunde prije kraja i odveo svoju momčad do nove pobjede. Gosti su bolje zatvorili prvu dionicu u kojoj su se obje momčadi izmjenjivale u vodstvu te su se na krilima stečenog samopouzdanja brzo odvojili na dvoznamenkastu prednost (26-36). U svlačionice se otišlo s plus šest za Valenciju (41-47) koja je nastavila s dobrom igrom i u trećoj dionici. Vrlo dobrom obranom limitirali su domaćine na samo 11 koševa te su u posljednjih deset minuta ušli s 52-66 da bi tricom Van Rossoma otišli i na plus 16 u 32. minuti. Sve do pet minuta prije kraja stvari su izgledale tmurno za momčad Andree Trinchierija, a onda je Rubit povezao četiri poena i smanjio na minus deset. Ključ preokreta bila je obrana. Gosti u posljednje tri minute nisu postigli koš iz igre te su prokockali velikih 11 poena prednosti. Bamberg je malo po malo topio zaostatak pa je u posljednji napad ušao s minus dva (80-82). Loptu je uzeo Ricky Hickman i praktički iznudio faul prevarivši Tibora Pleissa. Sva je tri puta bio precizan s linije slobodnih bacanja pa je slavlje domaćina moglo početi. Upravo je Hickman bio najbolji igrač utakmice s 26 koševa i četiri asistencije, a gostima nisu pomogla ni četvorica dvoznamenkastih od kojih je najefikasniji bio Erick Green sa 17 poena. Hrvatski su predstavnici odigrali neupečatljive utakmice. Radošević je zabio dva, a Rudež tri koša.


U još je jednoj neizvjesnoj završnici finalist grčkog prvenstva Olympiakos došao do pobjede na gostovanju u Milanu svladavši domaću AX Armani Exchange Olimpiju Milan rezultatom 85-86. Prvo je poluvrijeme proteklo u velikoj borbi. Momčadi su se izmjenjivale u vodstvu, no niti jedna ekipa nije uspjela napraviti veću razliku pa se na odmor otišlo s 42-46 za goste. Grci su bolje otvorili treću četvrtinu te su se košem Jamela McLeana u 28. minuti prvi put odvojili na deset razlike (53-63). Upalilo je to alarm kod Simonea Pianigianija koji je naredio podizanje agresivnosti u obrani. Olympiakos je izgubio konce u napadu, dok su domaćini dobili samopouzdanje pa su tricom Micova šest i pol minuta prije kraja došli do 72-70. Do kraja smo gledali igru koš na koš. U posljednju se minutu ušlo s plus dva za Olimpiju (85-83), da bi McLean košem i dodatnim slobodnim bacanjem doveo Grke u vodstvo. Iako se Papanikolaou svojski potrudio da donese pobjedu domaćinima, Talijani nisu iskoristili njegove poklone, pa je to bio i konačan rezultat. Promašivali su Jordan Theodore, Arturas Gudaitis te Curtis Jerrells te je pobjeda otišla u Atenu. McLean je ujedno bio i najefikasniji igrač susreta s 22 koša, čemu je dodao i sedam skokova, dok je domaćine predvodio Gudaitis s 19 poena i deset skokova.


U drugom hrvatskom susretu večeri, onome između Barcelone i Maccabija, uspješniji su bili Katalonci koji su slavili 89-67. Kao što rezultat kazuje, utakmica je bila lišena rezultatske neizvjesnosti. Domaćini su se do kraja prve četvrtine odvojili na dvoznamenkastu prednost koju nisu ispuštali do kraja dvoboja. Otišli su Španjolci košem Ante Tomića na plus 20 nakon samo 16. minuta igre (36-16) te su mirno priveli susret kraju. U nastavku se dugo vremena igralo koš na koš prije nego su momci Sita Alonsa serijom 11-3 otišli na ogromna 32 koša razlike (81-49). Na koncu je došlo do malog opuštanja u domaćim redovima, pa su Izraelci uspjeli ublažiti poraz. Domaćine je predvodio Victor Claver s 20 poena, a vrijedi istaknuti i Petterija Kopinena s 19 koševa i čak šest trica, dok je najefikasniji u redovima poraženih bio DeAndre Kane s 13 poena i sedam skokova. Ante Tomić je na parketu proveo 18 minuta te je za to vrijeme ubacio šest koševa i uhvatio čak osam skokova.


Crvena zvezda je porazom od Baskonije nastavila lošu seriju u Euroligi. Španjolski je sastav slavio s 81-85 i došao do svoje četvrte ovosezonske pobjede u najjačem europskom klupskom natjecanju. Pred 5500 gledatelja Beograđani su odirali dobru utakmicu i pružili solidan otpor favoriziranom protivniku, no to im nije bilo dovoljno za treći ovosezonski trijumf u Euroligi. Iako su gosti od početka pokazali da su kvalitetnija momčad, Zvezda se dobro držala prvih 15 minuta, a onda je krenula serija 2-13 kojom su Baski otišli na prvu dvoznamenkastu prednost. Na odmor se otišlo s 38-47. Regionalni je prvak bolje zaigrao u nastavku, no dugo vremena nije uspijevao uhvatiti priključak. U posljednjih se deset minuta ušlo s plus sedam za momčad Pedra Martíneza (57-63), a onda su se gosti malo opustili. Razigrao se Mathias Lessort koji je povezao sedam koševa i izjednačio rezultat pet i pol minuta prije kraja, nakon čega je Davidovac dvama slobodnim bacanjima doveo Zvezdu u vodstvo (75-73).


Do kraja smo gledali zanimljivu završnicu u kojoj su se bolje snašli gosti koji su brzo vratili rezultatsku inicijativu.  Bjelica je 43 sekunde prije kraja smanjio na minus dva (81-83), no loptu je uzeo raspoloženi Tornike Šengelija i svojim 16 košem odveo Baskiju na plus četiri što je ujedno bio i konačan rezultat. Uz njega se istaknuo i Johannes Voigtmann sa 17 poena, osam skokova i pet asistencija, dok je kod Zvezde, koja je ostala na samo dvije pobjede, najbolji bio Francuz Mathias Lessort koji je susret završio s 19 koševa i četiri skoka.