Europa i Svijet
VIDEO: Sjajni Boston preokretom do uvjerljive pobjede i 2-0 protiv Cavsa

VIDEO: Sjajni Boston preokretom do uvjerljive pobjede i 2-0 protiv Cavsa

Autor: Teo Cilar

Niti triple-double LeBrona Jamesa uz 42 postignuta poena nisu bila dovoljna protiv odličnih Celticsa u drugom poluvremenu.

Posljednji put kada su Cavsi sa LeBronom Jamesom bili u zaostatku 0-2, protivnik je bio isti, Boston Celticsi. Te sezone Boston je na krilima Paula Piercea, Kevina Garnetta i Raya Allena osvojio naslov NBA prvaka. Dodajmo kako su Celticsi na 37-0 nakon što povedu s 2-0 u seriji na sedam utakmica i to nije nimalo dobar znak za Cavalierse. 

Boston Celtics-Cleveland Cavaliers 107:94 (23:27, 25:28, 36:22, 23:17) 2-0


Tyron Lue je promjenio početnu petorku za utakmicu broj 2. Umjesto Kylea Korvera u petorku je ušao Tristan Thompson. Cavsi su krenuli puno bolje u utakmicu broj dva zahvaljujući odličnom Jamesu. Cavsi su došli do vodstva 7:12 na početku, a James je u prvih osam minuta utakmice ubacio više poena (16) nego u cijeloj prvoj utakmici. Na kraju prve četvrtine ubacio je 21 od 27 poena Cavsa koji su unatoč tome imali svega četiri poena prednosti protiv Celticsa za koje je u tom periodu odlično igrao Jaylen Brown s 14 ubačenih poena. 

Drugu četvrtinu kada su priliku dobile rezerve, gledali smo pomalo rastrganu igru s obje strane, ali Jayson Tatum s jedne i Kyle Korver s druge strane obilježili su taj period, a Cavsi su sredinom druge četvrtine imali 11 poena prednosti. James je morao na kratko u svlačionicu nakon što ga je slučajno ramenom po bradi zakačio Tatum, ali brzo se vratio i igrao dalje. Celticsi su do kraja poluvremena uspjeli smanjiti na sedam koševa minusa. 


Celticsi su u drugom poluvremenu bili na jednom višem nivou, nivou kojeg Cavsi nisu mogli pratiti. Terry Rozier, Marcus Morris i posebno Marcus Smart bili su najzaslužniji za preokret i vodstvo Celticsa nakon treće četvrtine s 84:77. Kakvu su samo obranu igrali, posebno Smart, bila je prava milina gledati mladu momčad Celticsa kako bez imalo straha i respekta igra protiv Jamesa i Cavsa, nešto što je definitivno nedostajalo Raptorsima u polufinalu istoka.


Nakon samo 46 sekundi igre u posljednjoj dionici, Lue zove minutu odmora jer je Boston otišao na 11 poena prednosti. Razliku su uspješno držali nakon čega Cavsi na krilima Jamesa i Lovea dolaze na samo 95:89 na 4:41 do kraja utakmice. Ipak, bliže nisu došli. Posljednju četvrtinu obilježio je nesportski prekršaj JR Smitha nad Alom Horfordom koji je skočio na aleey-oop dodavanje kako bi zakucao, ali kada je bio u zraku, Smith ga je nesportski odgurnuo s leđa. Komentatori na ESPN-u rekli su kako je to morao biti Flagrant 2 faul kojim bi šuter Cavsa zaradio isključenje, ali nije bio, bio je dosuđen Flagrant 1. Celticsi su nakon toga otišli na dvoznamenkastu razliku i na kraju uvjerljivo slavili s 107:94. 


James je briljirao s 42 poena, 12 asistencija i 10 skokova, odličnu je pomoć imao u Loveu s 22 poena i 15 skokova dok je Korver ušao s klupe i ubacio 11. JR Smith ostao je bez poena uz šut iz igre 0/7, a jedini koji je donekle nešto odigrao uz navedenu trojku bio je Tristan Thompson s 8 poena i 7 skokova. Ante Žižić nije ulazio u igru. Dodajmo kako je James promašio više slobodnih bacanja nego cijela momčad Celticsa (James 5, Celticsi 3) te je imao više izgubljenih lopti (6) nego cijela momčad Bostona (5)

Kod Celticsa Jaylen Brown 23 poena uz 7 skokova i 3 asista, Rozier je ubacio 18 uz 5 skokova, a u prvom je poluvremenu ubacio tek dva poena, Horford se zaustavio na 15 poena, 10 skokova i 4 asista, Morris je zabio 12 uz 5 skokova i 3 asista, Tatum 11 dok su odličan doprinos s klupe dali Smart s 11 poena, 9 asistencija, 5 skokova i čak 4 osvojene lopte te Aaron Baynes s 9 poena i 6 skokova.