Europa i Svijet
Hrvatska
VIDEO Skandal u Austriji: Kladioničarska afera trese UBSC  Graz

VIDEO Skandal u Austriji: Kladioničarska afera trese UBSC Graz

Autor: Teo Cilar

Austrijska policija uhitila pet igrača, među njima i Hrvati.

Iz Graza za Basketball.hr: Teo Cilar

Veliki kladioničarski skandal trese austrijsku košarku i klub UBSC Reiffeisen Graz čijih je pet igrača uhićeno i nalazi se u pritvoru jer postoji opasnost od bjega i skrivanja dokaza.

Glasnogovornik Državnog tužiteljstva u Grazu, Mag. Hansjörg Bacher rekao je kako je uhićeno pet profesionalnih košarkaša iz kluba UBSC Reiffeisen Graz od kojih su dva američka igrača i tri s prostora bivše Jugoslavije. Bacher nije iznosio imena igrača, a to na današnjoj press konferenciji na kojoj smo prisustvovali nije napravio niti predsjednik kluba Michael Fuchs kao ni generalni menadžer Košarkaškog saveza Austrije Tomas Kanovsky na inzistiranje novinara.

Od naših izvora u klubu potvrđeno nam je da su među uhićenima hrvatski košarkaši Marko Car i Matija Poščić, Slovenac Drago Brčina te američki košarkaši Anton Beard i Derrick Jamerson. Između ostalog, ako pogledamo roster UBSC-a, na njemu se nalaze četiri košarkaša s prostora bivše Jugoslavije, uz Cara, Poščića i Brčinu tu je Tomislav Rašić, ali on ima austrijsko državljanstvo i igrač je koji ima mizernu minutažu, a u većini susreta niti ne igra pa nije teško zbrojiti dva i dva. 

- Dvojica članova upravnog odbora UBSC Reiffeisen Graz informirana su nakon utakmice u Welsu 06. siječnja 2020. u 23 sata o namještanju rezultata petorice njihovih košarkaša. Isti su prijavljeni policiji dan kasnije u 13 sati. Iako pretpostavka nevinosti vrijedi za navedene igrače, istovremeno želim reći da jako žalimo zbog nastale situacije i da se Uprava kluba ozbiljno distancira od ovih radnji. Poručujem svim našim članovima, igračima, zaposlenicima i sponzorima da ćemo pokrenuti sve potrebne radnje u suradnji s pravosuđem te da se sve rasčisti čim je prije moguće, rekao je predsjednik kluba Fuchs. 

Generalni menadžer Košarkaškog saveza Kanovsky bio je u šoku i oštro je osudio namještanje rezultata.

- Ovo nije smjer kojim austrijska košarka želi ići, mi u savezu radimo sve kako bi košarka bila što popularnija u Austriji, a da dobro radimo dokaz je da nam je FIBA dodjelila dvije europske smotre mlađih kategorija u ovoj godini. Ovo je loša reklama za košarku i veliki udarac za UBSC i Graz koji će između ostalog ugostiti i kvalifikacijsku utakmicu za Eurobasket 2021. godine između Austrije i Ukrajine 20. veljače ove godine. Kakve će biti sankcije i kazne još nismo odlučili, ali budite sigurni da će ih biti!


Car je u karijeri igrao za matični Karlovac, Split, Zadar, Cedevitu, Zagreb, Egaleo, Kolossos, ciparski Engomis, Furstenfeld, Cuore Napoli, a u Graz je došao prošle godine. 

Poščić je igrao na sveučilištu DePaul, u Hrvatskoj za Kvarner 2010, Trogir, Zagreb i Slavonski Brod, u Mađarskoj je nastupao za Sopron, Marso i MAFC, bio je i u švedskoj u Lulei, zatim u talijanskoj cremoni, španjolskom Burgosu te britanskom Antonin Sportifu prije dolaska u Graz. 

Biti će ovo velika mrlja u njihovoj sportskoj karijeri dokaže li im se krivnja, a austrijska javnost ne može vjerovati da se ovako nešto dogodilo u njihovom sportu.