Hrvatska
VIDEO: Šok ili realnost? Izvrsni Hermes na krilima Roka Rogića nadoknadio minus 11 i svladao Zadar

VIDEO: Šok ili realnost? Izvrsni Hermes na krilima Roka Rogića nadoknadio minus 11 i svladao Zadar

Autor: Paulo Sarić

Domaćini su se večerašnjom pobjedom popeli na treće mjesto na tablici s omjerom 5-3.

Bilo je jasno da Zadrane u Zagrebu ne očekuje šetnja kakvu su imali u ponedjeljak, no rijetki su očekivali da će ono što je trebala biti Cibona postati – Hermes. Domaćinima svaka čast, jer su pokazali borbenost, koncentriranost i kvalitetu i na koncu došli do velike i rezultatski uvjerljive pobjede nad hrvatskim abaligašem rezultatom 95-79.

Iako su gosti većinu prvog poluvremena imali rezultatsku inicijativu, nikako se nisu uspijevali odvojiti na osjetniju prednost ili, kako je to rekao trener Ante Nazor u najavi susreta, nametnuti svoj ritam. Prednost Zadra penjala se do najviših devet razlike s koliko se otišlo na veliki odmor (44-49), no samo s dva raspoložena igrača, Mislavom Brzojom i Williamom Magarityjem, Dalmatinci nisu uspijevali doli do dvoznamenkaste prednosti.

S druge strane, momke Zvonimira Mravka vodio je bekovski duo Vladović-Rogić, pa se gosti, prednosti unatoč, ni na tren nisu mogli opustiti. Motiviran je bio bivši kapetan Zadra Jakov Vladović koji je dugo vremena davao ritam domaćinima pa ni kratkotrajni odlazak Dalmatinaca na plus 11 početkom treće dionice nije uspio prelomiti susret.

Naprotiv. Odgovorili su Zagrepčani serijom 8-0 i učas se vratili na posjed zaostatka, da bi upravo Vladović ubačajem iza linije 6,75 poravnao rezultat na 61-61. Da nešto nije u redu s igrom gostiju pokazao je i drugi time-out trenera Nazora u samo nekoliko minuta, a to je potvrdio i semafor koji je na ulasku u posljednju četvrtinu pokazivao 69-67 za domaćine.


Sljedećih smo nekoliko minuta gledali igru koš-na-koš i bilo je izvjesno da će prva momčad koja poveže nekoliko dobrih napada doći do bodova.

Na iznenađenje mnogih, bio je to Hermes.

Kapetan Hrvoje Garafolić povezao je četiri poena i odveo Zagrepčane na dva posjeda razlike, a onda se pojavio Roko Rogić. Bivši igrač Cedevite i nekadašnji mladi hrvatski reprezentativac se deset je uzastopnih poena odveo domaćine do pete pobjede u HT Premijer ligi, da bi 'točku na i' stavio Garafolić polaganjem za najvećih plus 16.

Što se dogodilo Zadranima u posljednjih pet minuta i 40 sekundi tijekom kojih su ubacili samo dva koša, pitanje je za dublju analizu. A vremena nema previše jer već u ponedjeljak na Višnjik dolazi aktualni regionalni šampion Budućnost.

Domaćine su do velike pobjede vodili Roko Rogić i Jakov Vladović s 24, odnosno 20 poena, dok je Magarity s 18 koševa i deset skokova bio najefikasniji u redovima Zadra.