Europa i Svijet
VIDEO: Spahija i Maccabi srušili Fenerbahce Dogus, Žalgirisu pobjeda kod Valencije

VIDEO: Spahija i Maccabi srušili Fenerbahce Dogus, Žalgirisu pobjeda kod Valencije

Autor: Teo Cilar

Panathinaikos slavio u Beogradu, Real uvjerljiv na gostovanju kod Bamberga.

Crvena Zvezda-Panathinaikos 63:69 (15:20, 23:21, 11:17, 14:11)

Kompletna statistika utakmice

Loš šut Crvene Zvezde u ovoj utakmici presudio je pobjednika. Crveno-bijeli pogodili su samo pet trica iz 26 pokušaja i cijelu su utakmicu zaostajali za Panathinaikosom. Prilika se ukazala na 1:45 do kraja kada domaćini poslije dva pogođena bacanja James Feldeinea dolaze na 63:66. U posljednjoj minuti Crvena Zvezda nije iskoristila tri napada za redom, prvo je tricu promašio Branko Lazić nakon čega Feldein skače u napadu i promašuje dvicu, a novi skok u napadu hvata Milko Bjelica. Lopta dolazi do Feldeina na trici koji promašuje i tu je priči bio kraj. Gosti do kraja pogađaju tri od četiri bacanja za konačnih 63:69.

Jedini raspoloženi igrač kod Crvene Zvezde bio je Feldeine s 21 poenom, ali unatoč tom, tricu je šutirao 1/7. Nitko drugi kod domaćina nije ubacio više od 8 poena. Kod gostiju najbolji bivši "stanovnik" dvorane Pionir u dresu Partizana, James Gist koji je ubacio 16 poena uz 5 skokova, tri asista i dvije blokade. Marcus Denmon također je ubacio 16. 




Maccabi Fox-Fenerbahce Dogus 82:73 (24:15, 16:21, 20:18, 22:19)

Kompletna statistika utakmice 

Neven Spahija odlično je postavio taktiku Maccabija protiv prvaka Eurolige Fenerbahce Dogusa i Željka Obradovića. Domaćini su furiozno ušli u utakmicu i poveli 9:0. Fener je jako teško dolazio do otvorenog šuta, a kda bi i došli, nisu pogađali. U prvih sedam i pola minuta igre, Fener je ubacio svega četiri poena, dva su bila s linije slobodnih bacanja i tek dva iz igre, a rezultat je u tom trenutku bio 17:4. Do kraja parioda fener nešto bolji, ali dovoljno da smanje na minus devet. Dodatne poteškoće za goste pod kraj prve četvrtine donijela je ozljeda Nikole Kalinića koji nije mogao nastaviti sa igrom, a u drugoj četvrtini Luigi Datome dobiva udarac laktom u glavu te je morao iz igre jer je bilo krvi, ali vratio se brzo sa zavojem na glavi. Gosti su početkom druge četvrtine došli na minus dva, ali nisu mogli do preokreta jer je Maccabi stalno bio korak ispred. Na odmor se odlazi s četiri poena prednosti za Maccabi. 

Fenerbahce je i u trećoj četvrtini u tri navrata dolazio do minus dva, ali nisu uspjeli izjednačiti ili povesti. Norris Cole kasnije odvodi Maccabi na 12 poena razlike, ali uporni gosti smanjuju na minus šest do kraja perioda. U posljednjoj četvrtini Maccabi dominantan, brzo su pobjegli na dvocifrenu prednost koju su održavali do samog kraja. Kod Fenerbahcea jednostavno nije bilo svježine u ovom susretu da bi ozbiljnije zaprijetili. Iako je Maccabi imao samo dva dvoznamenkasta igrača, oni su odigrali stvarno dobro i jednostavno su bili prebrzi i neuhvatljivi za uspavane goste. Riječ je o bivšem igraču Cedevite Pierre Jacksonu koji je ubacio 20 poena uz 5 asistencija, 4 skoka i 2 osvojene lopte dok je Norris Cole zabio 19 uz po tri skoka i asista. Kod gostiju Jan Vesely 18 uz 6 skokova i Muhammed Ali s 12 poena 5 asistencija i tri skoka. 


Brose Bamberg-Real Madrid 66:81 (13:29, 22:21, 16:18, 15:13)

Kompletna statistika utakmice 

Real Madrid je na gostovanju u Bambergu pitanje pobjednika riješio praktički već u prvoj četvrtini koju su dobili s 16 poena razlike. U nastavku su utakmice uspješno održavali prednost, a domaćini su se pokušavali na sve načine vratiti u utakmicu, ali jednostavno nisu mogli kao prošlog puta protiv Olympiacosa. Gosti su na kraju slavili s 15 poena razlike na krilima Trey Thompsona koji je ubacio 20 poena uz 5 skokova. Fabien Causeur je ubacio 13 uz po tri skoka i asistencije, a valja spomenuti i isključenog iz prošlog kola, Luka Dončić nije bio napadački raspoložen, ubacio je 7 poena, ali je podijelio osam asistencija i uhvatio pet skokova. Kod domaćina Daniel Hackett 13 poena, a 12 su ubacili Lucca Staiger i Maodo Lo. Dorell Wright je bio zaustavljen od obrane Reala, ubacio je samo 3 poena uz šut iz igre 1/8. 


Valencia Basket-Žalgiris kaunas 63:71 (16:19, 20:15, 10:20, 17:17)

Kompletna statistika utakmice

Valenciji neide pa neide ove sezone u Euroligi. Prvaci Španjolske doživjeli su svoj 11 poraz, a imaju tek tri pobjede te se nalaze na samom dnu uz Anadolu Efes. Žalgiris s druge strane igra odličnu košarku i zaista ih je milina gledati pod vodstvom trenera Šarunasa Jasikevičiusa kojeg nakon odlične igračke karijere, sada je očito čeka i svjetla trenerska. Momci iz "Zelene šume" nalaze se na diobi četvrtog mjesta s Fenerbahce Dogusom uz omjer 9 pobjeda i pet poraza. Valencia je na poluvremenu vodila s dva poena razlike, ali Žalgiris odličnom igrom posebno u obrani u trećoj četvrtini bježi na osam poena prednosti. Stečenu prednost zadržali su do samog kraja, a Valencia je pod kraj uspjela doći na minus šest, ali sljedeća dva napada nije iskoristila i pobjeda je zasluženo otišla u Kaunas. Erick Green s 14 te Bojan Dubljević s 11 su se izdvojili iz sivila domaćih dok je Damjan Rudež još jednom ostao bez minutaže te je prosjedio cijelu utakmicu na klupi. Vasilije Micić bio je prvo ime Žalgirisa s 16 poena i 5 asistencija. 


Sutra se sastaju CSKA-Khimki, Anadolu Efes-Olympiacos, Baskonia Vitoria-Barcelona Lassa, Unicaja-Ax Armani.