Hrvatska
VIDEO: ŠRKL, 16. kolo: Nisu vjerovali u pobjedu, ali su ipak došli do nje; Zeko i potočić nadjačao Kariku u direktnom dvoboju za treće mjesto

VIDEO: ŠRKL, 16. kolo: Nisu vjerovali u pobjedu, ali su ipak došli do nje; Zeko i potočić nadjačao Kariku u direktnom dvoboju za treće mjesto

Autor: Saša Ćirić Photo: ŠRKL

Mrkva i batina.

Sitno se broji do početka doigravanja, još tek mjesec i nešto sitno dana i regularni dio natjecanja u ŠRKL-u bit će gotov. U borbi za pozicije za doigravanje najvažnije su pobjede protiv direktnih konkurenata, a takvu je u ovom kolu ostvario Zeko sa svojim Potočićarima protiv Karike. No, to je bila posljednja utakmica kola, krenimo od početka.


Caffe bar Bronx - Povratak otpisanih 90:79
Caffe bar Bronx: Čenić (2), Pulić (7), Kuvač (19), Matulja (11), Klisović, Grgurica (18), Crnčec (6), Protega (19), Gović (2), Smolić (6)
Povratak otpisanih: Štrkalj (16), Tanfara (11), Babun (24), Ćaleta Car (19), Bauk (6), Pancirov (3)

Sve utakmice su se igrale u subotu, a prvi su na teren izašli osvježeni Bronxovci (bili su slobodni u prethodnom kolu) i Otpisani. Drugoplasirani Bronx je veći dio prvenstva muku mučio s mobilizacijom ljudstva na dan utakmice, dovoljno govori podatak da su na čak šest utakmica nastupili sa svega šest ili pet igrača. Ovaj put to nije bio slučaj, pa ih se na utakmici pojavilo čak deset. S druge strane, Otpisani su ovaj put bili u ulozi Bronxa, pojavivši se sa šestoricom ljudi. Ipak, hrabro su se držali protiv favoriziranog protivnika, osobito u prvom poluvremenu. Oporavljeni šuter Josip Babun je pogađao s distance, dok je pod košem još jednom svu svoju spretnost pokazao Kristijan Štrkalj. Bronxovci su na krilima brzanaca Duje Protege i Mate Kuvača napravili veliku seriju u trećoj četvrtini, u kojoj su ubacili čak 34 poena. Otpisani se ne predaju, te s tri uzastopne trice Roka Ćalete Cara početkom četvrte četvrtine spuštaju zaostatak na sedam poena, ali u završnici se aktivira rutiner Marko Matulja i s nekoliko važnih ubačaja osigurava Bronxovcima mirnu završnicu i novu pobjedu. Kuvač i Protega su s po 19 poena na kontu predvodili strijelce Caffe bara Bronx, Mateo Grgurica je dodao 18. Kod Otpisanih su prednjačili Babun (24) i Ćaleta Car (19), Štrkalj je ubacio 16. 


Knin - 1990 91:111
Knin: Vukmirović (9), Tatarović (21), Marjanović (4), Đujić (10), Sinobad (11), Pehar (36), Gambiroža
1990: Živković (24), Galić (4), Jakelić (19), Krnić, Pandurić (12), Kljajić (10), Brajković (40), Perica (2)

Druga utakmica kola ponudila je dvoboj posljednjeplasiranog Knina i lidera prvenstva 1990. Na papiru, susret u kojem ne bi smjelo biti iznenađenja. Kada se pogleda konačan rezultat, nije ga ni bilo, ali do konačnog količnika poena na obje strane se nije došlo baš linearno. 90ersi nisu u ovom susretu mogli računati na usluge Domagoja Stojanovića, ali njegovu poziciju je zauzeo nekad nezamjenjivi član prve petorke Josip Jakelić. Borbeni Jakelić, koji trenutno živi u Irskoj, iskoristio je trenutke godišnjeg odmora da posjeti svoje najmilije, ali i odigra jednu utakmicu u voljenom crvenom dresu. Kninjani su došli bez prvog strijelca Lovre Lubine, dok su na Mladena Vujičevića već i zaboravili. U njihove cipele je uskočio debitant Kristijan Pehar, koji je plijenio snagom i snalažljivošću pod košem. Branitelji naslova su olako shvatili Kninjane, koji su u prvom poluvremenu iskoristili pruženu priliku. Žuti su sredinom druge četvrtine imali nevjerojatnih +18 (55:37), što su 90ersi do poluvremena srezali na nešto prihvatljiviji zaostatak (58:45). Knin je uspio održati rezultatski plus i nakon tri četvrtine, ali opterećenost osobnim pogreškama i umor učinili su svoje. 90ersi u posljednjih deset minuta dolaze do vodstva i, jednom kad su slomili Kninjane, uspijevaju doći do nove pobjede s razlikom koja slučajnog putnika namjernika može odvesti na pogrešan put. Još jednom je prvi strijelac utakmice bio čudnovati Marko Brajković (40), a raspoloženi su kod 90ersa bili i Marko Živković (24) te Jakelić (19). Kod Knina prednjačio je Pehar (36), kapetan Antonio Tatarović je ubacio 21 poen, Jovan Sinobad 11.


Karika - Zeko i potočić 96:101
Karika: Poljičak, Burić, Grozdanić (16), Topić (5), Ćoran (10), Duvančić (33), Maleš (16), Cukrov (12), Jukić (4), Ćirić, Vučić

Zeko i potočić: Samaržija (13), Bogut, Baljkas (3), Vlaić (39), Plavčić (2), Silov (15), Seper (20), Stegić (9)

Šećer na kraju, derbi kola između Karike i Zeke i potočića nije razočarao. Ove dvije momčadi su ušle u međusobni dvoboj s omjerom 8-5, a kako se regularni dio prvenstva igra trokružno, međusobni omjer je od iznimne važnosti u slučaju da dvije momčadi imaju identičan broj bodova na kraju prvenstva. S međusobnim omjerom 1-1 u dosadašnjem dijelu prvenstva bilo je jasno da će pobjednik ove utakmice imati velik kapital u borbi za treće mjesto do kraja prvenstva. Iako su najave vodile u smjeru da bi se Zeki na parket napokon mogao vratiti Antonio Vlaić, visoki centar će još malo pričekati na oporavak. Bez njega, Dina Mikulandre i Zorana Tešulova Zeko je imao malo opcija za rotiranje, pa se morao uzdati u dobar učinak početne petorke. Karika je imala jedan ali, pokazat će se, važan izostanak - zbog netom preležane gripe manjak snage je mučio lijepog Tomislava Vučića. No, i bez njega je Karika bila favorit u ovom susretu, bar na papiru. Ali, papir je jedno a teren nešto potpuno drugo. Zekini potočićari su od starta pokazali više borbenosti i htijenja, dok su Karikaši uobičajeno startali pomalo usporeno, dizelaški. Momci u bijelim dresovima su držali sigurno vodstvo tijekom cijelog prvog poluvremena (40:47), a Karika se probudila u trećoj četvrtini. Viša razina trke, borbenosti i mirnija ruka dovode Karikaše do prednosti. Kada je početkom četvrte četvrtine raspucani Ivan Duvančić tricom odveo svoju momčad na +8 (77:69), činilo se da se utakmica prelama u korist Crnih. No, kao da su se Karikaši u tom lovu previše istrošili fizički, pa Zeko i njegovi potočićari koriste priliku za povratak u susret. U ključnom periodu utakmice Zekina momčad radi seriju 20:5 te pet i pol minuta prije kraja dolazi do prednosti s poluvremena (82:89). U napetoj završnici je više koncentracije imala momčad Zeke i potočića i na kraju zasluženo slavi u ovoj važnoj utakmici. Još jednom je sjajan učinak imao mladi Marko Vlaić (39), ali ništa manje važne nisu bile role Branka Sepera (20 poena, četiri trice) te sjajnog centra Nikole Silova (15). Uz njih, valja istaknuti Nenada Samaržiju, koji je svojom energijom davao potreban impuls momčadi na obje strane parketa. Kod Karike je učinak sezone imao Duvančić (33), koji je s devet ubačenih trica, kao i Pandurić prošli tjedan, izjednačio Zekin ligaški rekord iz sezone 19/20. Po 16 su ubacili Petar Maleš i Marko Grozdanić.


Sedamnaesto kolo donosi nam sljedeće parove:

Knin - Karika

1990 - Zeko i potočić

Bagatin - Caffe bar Bronx

Slobodna je momčad Povratak otpisanih.


Ljestvica nakon šesnaest odigranih kola:


Ljestvica strijelaca nakon šesnaest odigranih kola (minimalno četiri odigrane utakmice):